Ekonomi Yurt içi piyasalar büyüme verisine odaklandı

Yurt içi piyasalar büyüme verisine odaklandı

02.12.2019 - 09:32 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalar, yeni haftanın ilk işlem gününde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine odaklanırken, yurt içinde büyüme verisi takip edilecek.

Yurt içi piyasalar büyüme verisine odaklandı

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD ve Çin arasında bir ticaret  anlaşması imzalanacağına ilişkin beklentilerle genel olarak pozitif bir seyir  izlerken, bu hafta, başta imalat sanayi PMI ve ABD'nin kasım ayı istihdam raporu  olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağında yer alıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, bugün İngiltere'de başlayacak ve 4 Aralık'a kadar devam  edecek NATO Liderler Toplantısı'ndan gelecek haber ve açıklamalar da takip  edilecek.

Analistler, ticaret müzakerelerine ilişkin haber akışının piyasaların  yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, bu hafta  açıklanacak verilerin 11 Aralık'ta gerçekleştirilecek ABD Merkez Bankası (Fed)  Açık Piyasa Komitesi toplantısı öncesi faiz kararı beklentilerini  değiştirebileceğini söyledi. Fed'in yılın son toplantısında politika faizini  yüzde 1,50-1,75 aralığında sabit tutmasının beklendiğini ifade eden analistler,  cuma günü istihdam raporu ile açıklanacak tarım dışı istihdamın kasımda 188 bin  artmasının beklendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

ABD'de, geçen haftanın son işlem gününde resmi tatil dolayısıyla yarım  gün işlem gerçekleştirilen New York borsasında, Dow Jones endeksi yüzde 0,40 ve  Nasdaq endeksi yüzde 0,46 değer kaybederken, S&P 500 endeksi günü bir önceki  kapanışın hemen üzerinde tamamladı. Hafta boyunca pozitif görünümü koruyan ve  rekorlarına devam eden New York pay piyasası endeksleri, cuma günkü negatif seyre  karşın haftalık kapanış rekorları kırdı.

Avrupa tarafında, 12 Aralık'taki Avrupa Merkez Bankası (ECB)  toplantısı öncesi bugün imalat sanayi PMI verileri takip edilecek. Cuma günü  Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,94 ve  Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. Analistler, bugün Avrupa  Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın Avrupa Parlamentosu (AP)  Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nde yapacağı konuşma ve imalat sanayi PMI  verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Bugün Çin'de açıklanan imalat sanayi PMI 51,8 ile marttan bu yana en  yüksek seviyesine çıkarken, Japonya'da ise 48,9 oldu. Verilerin ardından kapanışa  yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde  0,1 yükseliş kaydetti.

Uluslararası piyasada, geçen hafta gelişmekte olan ülke para  birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesi ve pay piyasalarında etkili olan  satıcılı seyre karşın yurt içinde görece pozitif bir seyir izlendi. BIST 100  endeksi, cuma günkü yüzde 0,21'lik değer kaybına karşın haftalık bazda yüzde 0,3  değer kazanarak yükselişini 4'üncü haftaya taşıdı ve 106.904 puanla Nisan  2018'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL ise geçen hafta  5,7492’ye yükselmesi sonrası bugün bankalararası piyasanın açılışında 5,7520  seviyesinde yatay seyrediyor.

Haberin Devamı

Bugün yurt içinde 3'üncü çeyrek GSYH ve imalat sanayi PMI verilerinin  takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 108.200  seviyesinin direnç, 105.000 puanın destek konumunda olduğunu söyledi. Analistler,  dolar/TL'de ise 5,7850'nin altında kalındığı sürece dar bant içindeki dalgalı  seyrin sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Ankete katılan ekonomistler, GSYH'nin 3.  çeyrekte yüzde 1,1 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin 2019 büyüme beklentilerinin  ortalaması ise yüzde 0,4 olarak gerçekleşti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

Haberin Devamı

10.00 Türkiye, 3. çeyrek GSYH

10.00 Türkiye, kasım ayı imalat sanayi PMI

11.55 Almanya, kasım ayı imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, kasım ayı imalat sanayi PMI

12.30 İngiltere, kasım ayı imalat sanayi PMI

17.45 ABD, kasım ayı imalat sanayi PMI

18.00 ABD, kasım ayı ISM imalat sanayi endeksi

18.00 ABD, ekim ayı inşaat harcamaları