Ekonomi Yüzde 100 dolu!

Yüzde 100 dolu!

28.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

9 günlük bayram tatili Türkiye genelinde her şehri doldurdu. Kapasitesinin üzerinde turisti misafir eden sahil kentleri dolup taştı. İstanbul ise yabancı turistlere kaldı.

Yüzde 100 dolu

9 günlük Kurban Bayramı tatili Türkiye genelinde büyük turizm hareketi yaşattı. Rekorlar yılı olan 2018’e önemli bir katkı sunan bayram tatili ile ülkenin sahil kesimleri nüfusunun kat be kat üzerinde misafiri ağırlarken, İstanbul’u ise yabancı turist boş bırakmadı.

Haberin Devamı

Tatile çıkanlar, akraba-memleket ziyaretine gidenler, yurt dışına çıkanlarla büyük bir bayram hareketi yaşandı. Bayram boyunca konaklama tesislerinde 500 bin kişinin konakladığı tahmin edilirken, toplam bayram hareketinin ise 5 milyona yaklaştığı ifade ediliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bayramdan önce tüm konaklama tesislerinin yüzde 100 dolulukla hizmet vereceğini açıkladıklarını hatırlatırken, “Tesisler tam kapasite çalıştı. Tüm kıyı kentler doluydu ama asıl sevindirici olan Türkiye’nin her noktasında tesislerin yüzde 100’e yakın dolulukla hizmet vermesi oldu. 500 bin civarında vatandaşımız konaklama tesislerimizde koınakladılar. Toplam bayram hareketi ise birkaç milyonun üzerindeydi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Esnaf da kazandı’

Bayram tatilinde özellikle boş kalan İstanbul caddeleri dikkat çekti. Binlerce insan bayram tatiline giderken, binlercesi ise akraba ziyareti için başka şehirlere taşındı. Mövenpick Hotel İstanbul Golden Horn Genel Müdürü Ahmet Arslan, bayram döneminde boş kalan İstanbul’u yabancı turistin doldurduğunu söyledi. Arslan, “Bu yıl zaten Türk turizmi adına çok değerli bir yıl yaşıyoruz. Bu 9 günde ise yüzde 100’lere yakın doluluklarla senenin en yüksek rakamlarını yaşadık. Geçen seneye göre euro bazında yüzde 55’e yakın fiyat artışı da sağlandı. Başta Suudi Arabistan olmak üzere, Kuveyt, Bahreyn gibi bölgelerden bayram tatili için gelen aileler sadece bize değil çevre esnafına da yaptıkları alışverişlerle önemli katkı sağladılar” dedi.

Yüzde 100 dolu

‘Tüm Türkiye seyahat etti’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yıl 9 günlük bayramda pek çok önemli turizm verisinin denk geldiğini anlatırken, “Hem turizmin en güzel yılı, hem yüksek sezon, hem döviz artışıyla iç pazara yöneliş var, okullar tatil... Hepsinin üst üste gelmesiyle çok bereketli bir bayram yaşandı. Oteller, havayolları, otogarlar dolup taştı. Tatil yörelerimizin dolu olması Türkiye’nin her noktasında doluluğu destekledi. Aynı zamanda yine erken tatil alanlar hem yer buldu, hem de daha uygun fiyata konaklama yaptı” dedi.

Haberin Devamı

Süre de uzadı

Bu dönemde konaklamalarda gece sayısında da artışlar yaşandı. Tatil için genel olarak 3-5 gün arasında konaklama tercih eden yerli turist 7 güne kadar tatil yaptı. Yabancı turist ise yine uzun tatilini sürdürdü. Özellikle Körfez bölgesinden gelen turistler bayram boyunca boş kalan İstanbul’da aileleri için daha fazla sayıda oda alıp 10 gün kalmayı tercih etti.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Kurban Bayramını kutlamak için gelen Körfez Bölgesi turistinin Karadeniz Bölgesi’ne de ilgi gösterdiğini söyledi. Ayık, “Bayram, bu yılki turizm hareketine önemli destek sundu. Sahil kentlerine olan yabancı turist ilgisini, bayram için gelen yabancı turist trafiği ikiye katladı” dedi.