Ekonomi Yüzen terminal sigortamız olacak

Yüzen terminal sigortamız olacak

24.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk yüzer LNG Terminali’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “İzmir’deki yeni tesis hem doğalgazdan elektrik üreten santraller hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacak” dedi

Yüzen terminal sigortamız olacak

İzmir Aliağa’da Türkiye’nin ilk yüzen LNG terminalinin açılış töreni dün gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzer LNG Limanı ve depolama-gazlaştırma projesinin şehrimize, firmamıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üç gün önce Avrasya Tüneli’nin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “Türkiye yapar mı, yapar. İş bilenin kılıç kuşananındır. Paranız olursa yaparsanız, olmazsanız ne olacak? O zaman güven şarttır. Bu projelere para vermediğimiz gibi sürekli olarak gelirimizi alıyoruz, alacağız. İstanbul’un iki yakasını beşinci defa bir araya getirildi. Osmangazi Köprüsü şu anda bizim iftihar vesilemiz. Pazartesi günü Kastamonu-Çankırı Ilgaz Tüneli’nin açılışı yapılacak. Toplamda 12 kilometre. Ferhat olursan dağları aşarsın” dedi.

“Yüzen terminalin 6 ay gibi kısa bir sürede hizmete alınmış olmasını çok çok önemli” diyen Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, üretimi, ihracatı, istihdamı arttıkça enerji talebi de artacaktır. Son 10 yılda büyüme hızımızla enerji tüketim oranımız aşağı yukarı aynı oranda artmıştır. Doğalgaz bugün ülkemizin en önemli enerji kaynağı durumundadır. Elektrik üretimimizin neredeyse yarısını, özellikle şehirlerimizdeki ısınma ihtiyacımızın önemli bir bölümünü doğalgazdan karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

İhtiyacın 10’da 1’i

Yeni yüzen terminalin Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının neredeyse 10’da 1’ini karşılayabileceğine vurgu yapan Erdoğan, “Bu tesis hem doğalgazdan elektrik üreten santraller hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacaktır. Türkiye olarak tüm enerji kaynakları gibi doğalgazda da ne kadar arz çeşitliliği sağlayabilirsek kendimizi o kadar güvende hissederiz. Projeleri ve yatırımlarıyla ülkemizi doğalgaz taşımacılığında dünya çapında bir yere getiren BOTAŞ ve yönetimine özellikle teşekkür ediyorum. Bu işler ancak ekip çalışmasıyla olur. Bu işler gerçekten aşkla olur, sevda ile olur. Eğer aşkınız, sevdanız, derdiniz yoksa bunların hiçbirisi olmaz” dişe konuştu.

‘Gücümüz, insanımız’

Erdoğan konuşmasında şu mesajları verdi: “Dünyada finans, bilişim ve enerji sektörlerinin öne çıktığını görüyoruz. Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri hale gelmek istiyorsak bu sektörlerde söz sahibi olmalıyız. Bizim petrolümüz ve doğalgazımız olmayabilir. Ama bizim çok daha önemli avantajımız var. O da genç insan gücüdür. İnsan varsa emek vardır. Sermaye insanın türevidir, insan varsa sermaye vardır. Birliğimizi, beraberliğimizi ortaya koyarak bu hedefe ulaşabiliriz.”

Haberin Devamı

Yüzen terminal sigortamız olacak

Türkiye’nin ilk yüzen LNG terminali için kurdele kesildi

Kolin Grubu’nun İzmir Aliağa’da devreye alacağı Türkiye’nin ilk yüzen LNG terminali ve gazlaştırma tesisi yılda 5.3 milyar metreküp yeniden doğalgaz üretip sisteme basma kapasitesine sahip. Gemi 238 metre uzunluğunda. 145 bin metreküp LNG kapasitesine sahip. Yeni nesil gemi, ulusal şebekeye günlük 20 milyon metreküp gazlaştırılmış LNG gönderebiliyor.

2018’de doğalgaz olmayan il kalmayacak

Başbakan Binali Yıldırım, yüzen LNG terminalinin açılış konuşmasında, “2018’de artık doğalgazı olmayan il kalmayacak. İlçelerimizden birçoğunda doğalgaz olacak. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi iki katına çıkıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla Azerbaycan ve Irak petrolünü bütün dünyaya ulaştırıyoruz. TANAP ve TAP projesiyle 16 milyar metreküp Azeri gazını ülkemize, buradan da Avrupa’ya iletmiş olacağız. Geçtiğimiz Ekim ayında Türk Akım Projesi’ni karşılıklı olarak imzaladık. Önümüzdeki yıl Şangay Enerji Başkanlığı’nı Türkiye yürütecek. Bu çalışmalardaki hedefimiz Türkiye’yi enerji geçiş güzergahı haline getirmek, aynı zamanda da komşularımızın enerji ihtiyacını sağlamak” dedi.

Haberin Devamı

Yüzen terminal sigortamız olacak

‘Yerli üretim üssü olacağız’

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’yi yerli üretim üssü yapacaklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanım, 14 yıldır ülkemize ilkleri başlattığımız AK Parti olarak sizden öğrendik, Durmak Yok Yola Devam... Enerji maliyetlerinin düşmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Sıvılaştırılmış doğalgazda, geçtiğimiz yıl 16 metreküp olan kapasitemizi 9 ay gibi kısa bir süre içinde 25 milyon metreküpe çıkardık. Ülkemizdeki doğalgaz arzını kısa sürede çok öenmli bir noktaya taşıdık. Kömür yerli bir kaynak olarak bizim için çok önemli. Güneş ve rüzgarda yerli üretim ve teknolojilerin kullanılması noktasında yeni stratejiler belirledik. Böylece önce güneş sonra rüzgar teknolojilerinde Türkiye’yi yerli üretim üssü yapacağız. Bütün gayretimiz Türkiye’nin çok daha güçlü olmasıdır.”

Haberin Devamı

‘Yatırımı ertelemeyin öne çekin’

İzmir Tire’de SÜTAŞ entegre tesislerinin açılışını yapan Erdoğan “Yatırımlarımızı ertelemek bir yana öne çekmeliyiz. İhracat yapan bir ülke haline gelmeliyiz” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Tire’deki SÜTAŞ entegre tesislerinin açılışını yaptı. Erdoğan, açılışta şunları söyledi:

TOPYEKUN MÜCADELE: Türkiye’nin mücadelesi tek bir alanla sınırlı değildir. Topyekun bir mücadele yürütüyoruz, yürütmek zorundayız. Çünkü ülkemize yönelik saldırılar bu şekilde terörden darbe girişimine, ekonomik sabotajdan diplomatik provokasyonlara kadar her yol ve yöntem denerek Türkiye’nin öne kesilmeye çalışılıyor. Ne yaptılar üzerimize bir ekonomik baskı uygulamaya çalıştılar. ‘Yastığınız altında ne kadar dolar varsa gelin tl’ye çevirin’ dedim. Sağ olsun şu ana kadar benim vatandaşım yaklaşık 2 milyar doları TL’ye çevirdi.

KENDİMİZE YETMELİYİZ: Yatırımlarımızı, projelerimizi ertelemek bir yana öne çekmeli, azaltmak bir yana arttırmalıyız. Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi, kalkınması için, 2023 hedeflerimize ulaşmamız için adım atan, taş üstüne taş koyan herkesi destekliyor, tebrik ediyorum. Yaşadığımız krizlerin bize gösterdiği bir hakikat var. Türkiye olarak her alanda kendi kendimize yeten, bununla birlikte ihracat yapan bir ülke haline gelmeliyiz.

RAHATSIZLIK DUYUYORUM: Üretimimizi, kendi tasarımız kendimiz yaparak, kendi teknolojimizi kendimiz geliştirerek ileriye taşımadan unutmayın bu hedefe ulaşamayız. Savunma sanayinden tarıma kadar her alanda bu yaklaşımı hakim kılmak ve gereken altyapıyı oluşturmak zorundayız. Türkiye gibi bir ülkenin tarım ve hayvancılık ürünleri için dışarıya milyonlarca dolar ödemiş olmasından ben fevkalade rahatsızlık duyuyorum. Biz kendimizle birlikte, bölgemizdeki kardeşlerimizi, dostlarımı rahatlıkla doyurabilecek potansiyel sahip bir ülkeyiz.

BİNGÖL’DE İSTİHDAM: İhracat standartlarını karşılayacak, üretim ve bunların pazarlanması konusunda sıkıntılarımız olduğu anlaşılıyor. Açılışını yaptığımız bu tesis gibi büyük kapasiteye ve modern alt yapıya sahip üretim merkezlerinin sayısını çoğaltmalıyız. Az önce Bingöl’de böyle bir adım atılması konusunu konuştuk ve inşallah Sayın Başbakan’la da konuşacağız, inşallah o süreci de hızlandırmamız lazım. Ufak tefek şeylere biz takılıp kalmayacağız, madem ki oralar bizim için teşvik bölgesidir, hemen adımı atarak Bingöl gibi bir ilimizde böyle bir entegre tesisin kuruluyor olması şüphesiz ki hem istihdam sağlayacak hem üretim sağlayacak böylece oralar da ayağa kalkacaktır.

İki kanuna onay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu” ile “2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu”nu onayladı.