Dekorasyon Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Son Güncellenme:

.

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Teknoloji önümüze aklın sınırlarını zorlayacak düzeyde ürünler çıkarmaya devam ediyor. Bundan birkaç on yıl öncesinde bile hemen hiç kimsenin hayal dahi edemeyeceği şeyler bugün hayatımızın tam merkezine oturmuş durumda. Yalnızca iletişim ve bilişim alanında değil, hayatın her alanında teknolojik ilerlemenin nimetlerinden yararlanıyoruz. Geçmişte aylar hatta yıllar süren inşaatlar bugün haftalar içinde bitebiliyor. Temin edilmesi zor olan ve çok vakit olan pek çok şey neredeyse burnumuzun dibinde sayılacak kadar yakınımızda artık. Peki ama tüm bunların bir maliyeti yok mu? Cebimizden çıkan paranın, yani ödediğimiz maddi bedelin yanı sıra aslında tüm bu gelişmelerin dünyaya da bir maliyeti var. Kullandığımız her şey, üretimi ve taşınması sürecinde çok miktarda atık oluşumuna sebep oluyor. Son dönemde bu konudaki farkındalık hızlı biçimde gelişiyor ve pek çok insan dünyaya verdiği zararı azaltmak, karbon ayak izini küçültmek için adımlar atmaya çalışıyor. Elbette her türden teknolojiyi arkamızda bırakıp ıssız bir adada yaşama gibi bir şansımız yok. Ama biz de çeşitli konulardaki tercihlerimizi yalnızca kendimizi ve cebimizi değil aynı zamanda dünyanın geleceğini de düşünerek yaparak vermekte olduğumuz zararları minimize edebiliriz.

Haberin Devamı

Kütük evler

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

İnşaat malzemesi veya yakacak olarak odun kullanımı ilk bakışta ormanlara zarar veren bir uygulama olarak görülebilir. Oysa ki durum bunun neredeyse tam tersidir. Doğru bir ormancılık politikası ile ormanlara zarar vermeden, bilakis yarar sağlayarak odun ve ahşap ürünleri elde edilebilir. Çünkü ormanların gençleşmek için bakıma ve yaşlı ağaçların kesilmesine ihtiyaçları vardır. Elbette Brezilya gibi bazı ülkelerde yapılan acımasız yağmur ormanı katliamları doğru bir ormancılık politikasını yansıtmıyorlar. Ancak kaynağını bildiğiniz ve doğru şekilde temin edildiğinden emin olduğunuz ahşap ürünleri erişebileceğiniz en doğal yapı malzemeleri arasındadır. Bu yüzden çok çeşitli kimyasal maddelere bağımlı olan betonarme evler yerine kütük evleri tercih etmek dünyayla daha barışık bir yaşam için çok büyük bir adım olacaktır.

Haberin Devamı

Kendin-yap, daha güzelini yap!

[caption id="attachment_10087337" align="alignnone" width="1000"]

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Amaris Elements / homify.com.tr[/caption] Dünyaya daha az zarar veren bir hayat sürmeye bir kez karar verdiyseniz, atmanız gereken ilk adım satın alma alışkanlıklarınızı sorgulamaktır. Normal şartlarda gerçekte pek az ihtiyacımız olan pek çok şey satın alırız. Ya da kendi yapabileceğimiz şeyleri de satın alma yoluna gideriz. Oysa ki günlük hayatımızda yeri olan pek çok şeyi kendimiz de yapabiliriz. Mesela bu sehpayı ele alalım. Artık odun parçalarıyla yapılmış basit bir eşya olmasına rağmen son derece şık bir dekorasyon malzemesi. Siz de buna benzer bir şey yaparak kendin-yap dünyasına adım atabilirsiniz.

İç dekorasyonda doğal malzemeler

[caption id="attachment_10087339" align="alignnone" width="1000"]

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Elgel&Völkers Bodrum / homify.com.tr[/caption] Yalnızca yapı malzemesi olarak değil, iç dekorasyon malzemesi olarak da pek çok doğal malzemeden yararlanabilirsiniz. Doğal taşlar, kütük parçaları, çeşitli ahşap ürünleri ve hasır bu malzemeler arasında ilk akla gelenler. Siz de çevrenize bu gözle bakmaya başladığınızda aslında doğanın size nasıl sınırsız imkânlar sağladığını kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Yeşil çatılar

[caption id="attachment_10087342" align="alignnone" width="1000"]

Haberin Devamı

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Organic Roofs / homify.com.tr[/caption] Ülkemizde henüz çok sınırlı sayıda örneği bulunsa da, yeşil çatılar özellikle Avrupa'nın belli bölgelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Güneşten gelen ısıyı baş edilmesi ve yalıtılması gereken bir sorun olarak evin içine aktarmak yerine yine yağmur suyuyla birleştirerek doğanın bir parçası haline gelen yeşil çatılar, endüstriyel rakiplerinin asla erişemeyeceği düzeyde bir yalıtım sağlamayı da ihmal etmiyorlar.

Yeni nesil ekolojik yapılar

[caption id="attachment_10087343" align="alignnone" width="1000"]

Dünyayla Daha Barışık Bir Yaşam İçin Öneriler

Lijo Reny Architects / homify.com.tr[/caption] Doğaya daha saygılı bir yaşam sürmenin tek yolu ağaçtan yapılmış evler değil elbette. Modern endüstriyel malzemeler kullanılarak yapılmış, ancak tasarımları sebebiyle çok büyük bir enerji tasarrufu sağlayan yeni nesil ekolojik evler de oldukça iyi bir alternatif. Modern mimarinin en önemli konularından biri olan sürdürülebilirlik alanında her geçen gün yeni atılımlar gerçekleştiriliyor. Bunları takip etmeye çalışırsanız ekolojik evlerin geldiği düzeye gün be gün tanıklık edebilirsiniz.