Mimarlık Yazlık ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Yazlık ev alırken nelere dikkat edilmeli?

15.04.2021 - 10:23 | Son Güncellenme:

Yaz yaklaşıyor. Pandemi nedeniyle artık otel, pansiyon ve diğer seçeneklerdense müstakil evler daha fazla tercih ediliyor. Evlerin sezonluk kiraları da çok yüksek olunca satın alma çözümü öne çıkıyor. Peki yazlık ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Yazlık ev alırken nelere dikkat edilmeli

Yazlık evler artık sadece yazlık ev değil. Covid-19 salgını sonrasında kıyı kentlerinde ev alımı ve kiralama oldukça arttı. Evlerin değerleri de yükseldi. Uzaktan çalışma modeline geçen şirketlerin çalışanları yaz-kış sakin kentlerde yaşama seçeneğini değerlendirmeye başladı. Sadece yaz sezonunu geçirmek isteyenler de otel ve pansiyon yerine daha çok müstakil evlere yöneldi. Sosyal mesafe endişesi duymadan, temiz havada, ailesiyle dilediğince tatil yapmak isteyenler, yazlık evlere rağbet gösteriyor. Gelelim yazlık ev almanın püf noktalarına;

Haberin Devamı

1-Lokasyon önemli

Alacağınız yazlık evin iklim koşullarına iyi karar vermelisiniz. Güney Ege ve Akdeniz gibi sıcak bölgelerde mi sezonu geçirmek istersiniz, yoksa Kuzey Ege veya Karadeniz gibi biraz daha serin lokasyonları mı tercih edersiniz? Deniz kenarı mı yoksa yayla mı tercih edersiniz, kalabalık mı yoksa sakin bir ortam mı sizi çeker? Tüm bu soruların yanıtlarını iyice düşünüp ona göre karar verebilirsiniz.

2-Yaz-kış oturabileceğiniz bir ev tercih edin

Alacağınız ev, sadece yazlık olarak değil kışlık olarak da kullanabileceğiniz bir ev olursa ihtiyaç halinde masraf yapmadan değerlendirebilirsiniz. İzolasyonu var mı, kullanılan malzemesi kaliteli mi, çevre koşulları buna uygun mu? Bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

3-Alt yapı özellikleri tam mı?

Yazlık evlerde kimi zaman, su şebekesi, internet alt yapısı gibi hizmetler eksik olabiliyor. Bölgenin yapısını iyi inceleyip mahrumiyet yaşamayacağınızdan emin olmalısınız.

4-O bölge tercih ediliyor mu?

Bazen küçük bir araştırma, doğru yolda olup olmadığınız hakkında fikir verir. Mesela satın almayı düşündüğünüz yerde sürekli ev satılıyorsa orada bir problem olabilir. Belki ıslah edilmemiş bir dere, fazla sinek-böcek varlığı, ulaşım zorluğu, aşırı rutubet gibi sorunlar yaşanıyor olabilir. Gidip yerinde görmeniz ve bu noktalara da dikkat etmeniz iyi olacaktır.

5-Yatırım olarak da doğru bir satın alma olacak mı?

Evi beğendiğiniz zaman, tüm artı ve eksilerini yan yana koymalısınız. Eğer artıları arasında ulaşım, eğitim, sağlık, alışveriş gibi merkezlere yakınlık, yatırımcıların yöneldiği bir böle olması gibi gayrimenkul olarak değerini artıran unsurlar varsa bu gerçekten iyiye işarettir.

Son olarak tabi ki, kendinizi o evde hayal edince mutlu oluyor musunuz? İçiniz ısındı mı? Bu da çok önemli bir püf noktasıdır. O evi yuva yapacak olan siz olduğunuz için size hitap etmesi pek çok şeyden daha önemlidir.