En 350 model jant üretiyor

350 model jant üretiyor

07.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

350 model jant üretiyor

350 model jant üretiyor





CMS Jant yılda 2.5 milyon adet jant üretiyor. Her yıl yerli yabancı 625 bin araç onun ürettiği jantları kullanıyor. Cirosu 90 milyon dolar. Türkiye'de Tofaş, Renault, Opel, Toyota; yurtdışında Fiat - Auto, Alfa Romeo, Renault, Volkswagen, GM, Toyota, Seat, Dacia ve Bentley şirketlerine üretim yapıyor. Sahibi Tonguç Ösen, son iki yıldır İzmir vergi rekortmeni, gelir vergisinde de Türkiye yedincisi. CMS, kendi sektöründe tanınan, bilinen prestijli bir marka...
Ama bu günlere kolay gelinmedi. 47 yıl önce (1956) temelleri Cevher İmalat olarak atılmış bir şirket. Kafasına 'büyük işler yapmayı' koymuş bir girişimci gencin eseri. Dede yadigâri eski evi satmış 15 bin liraya, terzi babasınının da 6 bin lirasını koymuş üstüne, 21 bin lira sermaye ile kurmuş şirketini.
Öğrencilik yıllarında arkadaşları da onun liderliğini o kadar benimsemişler ki 'büyünce ne olacaksın?' gibi klasik bir soruya, 'doktor, mühendis olacağım' gibi klasik cevaplar yerine 'Tonguç gibi olacağım' derlermiş. Ösen, "Mahallenin büyükleri de benden çok umutluydular. Onların yüzünü kara çıkarmadım" diye anlatıyor.
Tonguç Ösen'in ticaret yapma kararında eniştesi Hüseyin Özyavuz'un büyük etkisi olmuş. Birlikte ticarete atılmışlar. İzmir Tepecik'te 80 metrekarelik dükkânda başlamışlar. Alüminyum dökümün yanında, bronzdan Atatürk heykelleri yapmışlar. (O gün yapılan heykeller bugün hâlâ birçok kurumun önünde duruyor!)


Otomotivin doğuşu işleri değiştirdi
Türkiye'de hatırı sayılır bir otomotiv sektörünün ortaya çıkışı Tonguç Ösen ve eniştesinin planlarını değiştirmiş. Otosan ve BMC motor ve yedek parça işleri almışlar. Cevher İmalat atölyelikten çıkıp fabrika olmuş: Cevher Sanayi! Oyak Renault'a yaptığı üretimle ihracatla tanışmış. Arkasından İtalyan Fiat'a yedek parça satmış. Otomotive yönelik üretim artınca, bu işlerin ayrı bir şirket çatısı altında yürütülmesi gereği ortaya çıkmış. 1985'te CMS Jant'ı kurmuşlar. Bu arada Hüseyin Özyavuz ve Tonguç Ösen, 40 yıl sonra yollarını ayırma kararı almışlar. Cevher Sanayi, Özyavuz'da; CMS ise Tonguç Ösen'de kalmış.
Uzun yıllardır İzmir vergi şampiyonları listesinde ilk beş arasında bulunan Tonguç Ösen, son iki yıldır da birinciliği kimseye kaptırmıyor. Ösen'i gururlandıran bir diğer derece de Türkiye Gelir Vergisi listesinde yedinci sırada yer alması. Ösen, ödül plaketini aldığında çok heyecanlandığını söylüyor:
"Gözlerim yaşardı, kendimi tutamadım. Hayatım boyunca hep büyük düşündüm. Ama yine de 1956'da yola çıkarken vergi şampiyonları listesinde ilk yedide yer alabileceğimi düşünememiştim" diyor.

CMS, bugün 350'nin üzerinde jant modeli üretiyor. 2003 yılını 2.5 milyon adetle kapatacak, gelecek yıl 3.5 milyon adet üretim hedefliyor. Tonguç Ösen, şirketin aktif yönetiminden kısa bir süre sonra çekilmeyi planlıyor. Buna rağmen Türkiye'de ilk çelik kalıba alüminyum döken, sonrasında basınçlı sistemi devreye sokan, ardından alçak basınç teknolojisini sektöre kazandıran Ösen, bugünlerde magnezyum döküm konusunda çalışmalar yürütüyor. Bu arada yeni jant modelleri konusunda da çizimlerine devam ediyor. Yurtdışındaki sektör toplantıları dışında hayatı boyunca çok az tatil yapan Tonguç Ösen, bu konuda ise şöyle konuşuyor.
"Bir batılı gibi hayatımı çok doğru planlamadığım için pişmanım. Kendime ve sevdiklerime biraz daha fazla vakit ayırmalıydım. Bunu yapamadım. Ancak Türkiye'nin şartları da biraz olsun rahat hareket etmemize imkân vermedi. Tam hava güzel diyorsunuz, bir anda yağmur yağıyor. O anda şemsiyenizin yanınızda olması gerekiyor..."



BUSINESS


'Kıbrıslı işadamlarını Türkiye batırdı'
Geçmişle geleceğin hesaplaşması
Beyan edilecek veya edilmeyecek faiz gelirleri
'Cici kızlar' ile 'Delikanlı kızların' ped savaşları
Amerikalı, kazan dairesini gördü 'En temiz hastane' belgesi geldi
Dağa çıkanın rüyası, mekap spor ayakkabısı
Aşçı Crum'u kızdırdılar, o da cipsi icad etti!
Zeytin yerken alzheımer oluyoruz haberimiz yok
Irak'taki ABD askerine tuvalet İsrail'e oyun parkı satıyor...
Herkes 'etik'ten söz ediyor
'Mahallenin yüzünü kara çıkarmadım, rekortmen oldum...'
Stıglıtz'den Aliyev'e petrol dersi
Sırlar odasının anahtarları çalındı
Yılmaz Bey, Prens Bandar'ı ikna etti Koton'un Körfez atağı başladı...
Poşetten, çöp torbasından 90 milyon dolarlık ciro
'Beyin'le büyüyen ülke: Hindistan
Bin 400 yıllık şirket
İnternette kazananlar, kaybedenler
Estetik değil teknik