En Boğaziçili 'ufak kızlar' 7 bin kişiye iş buldu

Boğaziçili 'ufak kızlar' 7 bin kişiye iş buldu

11.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nilgün Aygen ve Ayşe Öztuna yönetim ve danışmanlık şirketi Profil'i kurduklarında, ellisini devirmiş erkek patronlar 'Boğaziçili iki ufak kız' diye dalga geçmiş. Ama bugün 300 büyük firma ile çalışıyor, 5.5 milyon euro ciro yapıyorlar. 7 bin kişiye iş buldular. İşin ilginç tarafı, şirket kurarken pazar araştırmasını arkadaşlarına bedava yaptırmışlar. Ofisi bedava çalışma karşılığı bulmuşlar. İlk ortaklık için ABD'ye bedava biletle uçmuşlar

Boğaziçili ufak kızlar  7 bin kişiye iş buldu



Boğaziçili ufak kızlar  7 bin kişiye iş buldu


Profil, 1991'de, yirmili yaşlardaki iki genç kadın, Nilgün Aygen ve Ayşe Öztuna tarafından kurulmuş. Sektörde 'ellisini devirmiş' erkeklerin egemenliği varken... Kimse onları ciddiye almamış. Sektörün 'babaları' kısa sürede işi eline yüzüne bulaştırarak ayrılmalarını bekledikleri bu iki genç kadınla, 'Boğaziçili iki ufak kız' diye dalgalarını da geçmiş. Ama, onlar için tam bir hayal kırıklığı söz konusu şimdi. 'Boğaziçili iki ufak kız'ın şirketi bugün 5.5 milyon euro ciro yapıyor. 7 bin kişiye iş buldu. 300'den fazla firma ile çalışıyor. Gelişmiş online değerlendirme teknolojilerinden birine sahip. Ana ürünleri 'The Profiles' zihinsel kabiliyet, motivasyon ve kişiliği ölçen önemli bir ürün. Profil International, Almanya'nın alanında 'en hızlı büyüyen' şirketi seçildi.
Nilgün Aygen, 12 yıl bale yapmış. Koreograf olma isteği aile içinde bir 'skandal'a neden olmuş. Bunun için Amerika'ya gitmek istediğini açıkladığında annesi karşısına dikilip; "Sen hiçbir şey olmıcan, adam olucan' demiş. Ailesi ile ilk savaşı kaybedince Üsküdar Amerikan Koleji, arkasından Boğaziçi Üniversitesi'ne girmiş. Ayşe Öztuna ise İngiltere'ye gidip şirketini kurmayı ve Türkiye ile ticaret yapmayı planlıyormuş. Yolları Boğaziçi'nde kesişmiş ama asıl staj yaptıkları şirkette tanışmışlar.
Ortak şirket kurma kararı ise kayıt kuyruğunda beklerken alınmış. Aygen, Öztuna'ya dönmüş; "Ben kendi şirketimi kuracağım. Sen ne yapmak istiyorsun?" diye sormuş. Ayşe Öztuna, "Ben de" diye yanıtlamış. "İyi, o zaman birlikte kuralım" demişler.

'Bilet karşılığı pazar araştırması'
Ama az da olsa bir başlangıç sermayesi olmadan şirket kurmak olmaz. Ailelerinin kapısını çalmışlar. Nilgün Aygen'e ailesi inanmamış. Ayşe Öztuna'yı da 'Şimdi de küçük esnaf olmaya mı karar verdi' diye bir iyice paylamışlar...
Nilgün Aygen, okul yıllarında PanAm'da çalışırken, 'Arap pasaportu dolayısıyla' bazı sorular sormak zorunda kaldığı için kendisine tepki gösteren, Mısırlı yolcunun teklifini hatırlamış. Daha sonradan kendisinden özür dileyen ve böylece tanıştığı Mısırlı, bir bankada 'yönetim danışmanı'ymış ve Nilgün Aygen'e, bu konuda 'yardımcı olabileceğini' söyledikten sonra da sözünü tutup, bilgi göndermiş:
"O sırada endüstri mühendisliğinden arkadaşlarımız doktora tezi arıyorlardı. Çocuklara 'şirketler işe alımı nasıl yapıyor, ödev olarak bunu yapın, karşılığında da bedava uçak bileti alın' dedik. Yani kuracağımız şirket için ciddi bir pazar araştırması yaptıracaktık. Mısırlı danışmanın yolladıklarından hazırladığımız soruları verdik. Sabancı'dan Koç'a, yerli - yabancı birçok şirkete gittiler. Birer Amerika bileti karşılığında muhteşem bir pazar araştırması yaptırmıştık."

'Boyner'e asistan buldular'
Arkasından, Business Center'da bedava çalışma karşılığı bir ofis ayarlamışlar. Ayşe Öztuna, "İkimiz zor sığıyorduk, ama bu sayede sekreterimiz, faxımız ve bir de toplantı odamız olmuştu" diyor.
Çantaları kaptıkları gibi Nişantaşı'na inmişler. Bir iç çamaşırcı, bir kuyumcu ve bir de kafeye 'yönetim danışmanlığı' yapmışlar. Sonra Cem Boyner bile müşterileri olmuş, hâlâ yanında olan idari asistanı onlar bulmuş. İş arayan bir arkadaşlarının Eczacıbaşı'na iş başvurusu yapması Profil'in bu önemli grupla çalışmasının yolunu açmış. Eczacıbaşı yetkilileri, işe başvuran arkadaşlarının kendisi için yaptırdığı değerlendirmeler ve analizleri görünce, bunları nerde yaptırdığını sormuş. Öğrenince de Profil ile çalışmaya başlamışlar.

Ver elini Amerika
Boğaziçili ortaklar, Amerikan şirketleri ile ortaklığa karar verince Nilgün Aygen, Öztuna'ya bileti bedavaya ayarlamış. Bir gün otelde, bir gün arkadaşında kalarak görüşmeler yapmış. Şöyle anlatıyor: "Bizim için 'işlerine ne kadar sadık. Şu iş için o kadar yol geldiler' diyorlardı. İlk ortaklığı 1991'de İngiliz Thomas ile kurduk." Ardından Avrupa'nın en iyi değerlendirme şirketlerinden, 200 danışmanlı SLG Thomas'ı kurmuşlar. Ardından Nilgün Aygen Almanya'ya yerleşmiş. 1997'de Ray & Berndtson ile anlaşmışlar. 1998'de CDI'ı, 2000'de de 'tekadres.com'u kurmuşlar. Sonra Profiles International ile iş ortaklığı gelmiş.

300 büyük kuruluş ile çalışıyorlar
Boyner Grubu ile çalışmışlar. Turkcell'e dokuz yılda bin personel bulmuşlar. Çalıştıkları şirketlerin sayısı 300'ü buluyor. Bunların arasında Borusan Holding, Yapı Kredi, Türkiye İş Kurumu, Rocshe, Sharp & Dorme, Danone, Almanya'da Karlsruhe Sigortacılık, Bayer Almanya, Deutsche Telekom, Kaufland ve Tyco Eloktronik de var. Türkiye'de krizde işsiz kalan bankacılar için Dünya Bankası'nın finanse ettiği projede, 60 kişiye iş bulmuşlar.




BUSINESS