En Irak'a 2 bin 500 seyyar tuvalet gönderdi

Irak'a 2 bin 500 seyyar tuvalet gönderdi

07.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Irak'a 2 bin 500 seyyar tuvalet gönderdi

Iraka 2 bin 500 seyyar tuvalet gönderdi





Türk girişimcisinin sektör seçiminde 'görgü'nün etkili olduğu belirtilir. Birçok girişimci, komşusunun, hemşehrisinin işinin 'kazandırıyor' olmasını güvence olarak görür. Tutup tutmayacağı belli olmayan sektörlerde risk almaktan kaçınır. Bursalı Celal Beysel için de böyle olmuş. 1977 yılında Zürih ESA Üniversitesi'nde kimya mühendisliği okuyan ve polimer, yani plastik üzerine eğitimini tamamlayıp Türkiye'ye dönen Celal Beysel de 'ne iş' yapacağını düşünürken, herkesin tekstil işi yaptığı Bursa'da önce 'mecburen' tekstil işine girmiş.
Fakat 'kimya mühendisi' Beysel, kimya ile ilgisini kesmemiş. Sürekli kimya ile ilgili birşeyler yapmak arayışında olmuş. O, 'kimya ile ilgili birşey'in ne olduğunu keşfetmesi de çok sürmemiş. Şimdi Floteks'in içinde ayrı bir şirket olan Flopark'ın başında olan oğlu Mehmet Beysel'in anlattığına göre, bir gün dergileri karıştırırken Volkswagen'in rotasyon teknolojisiyle plastik benzin deposu üretmeye başladığını görmüş. Hemen bu teknoloji hakkında bir araştırmalara başlamış. 1983 yılında yurtdışında bu teknoloji hakkında bilgisini geliştirmek için bir fuara gitmiş.

Hollandalı Van Der Wijk
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı da olan Celal Beysel'in yaşamında, bu fuarda tanıştığı Hollandalı sanayicinin etkisi büyük olmuş. Çünkü rotasyon teknolojisini kullanan Van Der Wijk adındaki bu Hollandalı ile tanışması ve ondan yardım istemesi hikayenin dönüm noktası.
Van Der Wijk çok iyi bir insan çıkmış. Beysel'i alıp kendi fabrikasına götürmüş. Hiçbir karşılık beklemeden gezdirmiş, göstermiş, herşeyi anlatmış. Beysel ile Hollandalı işadamı öyle iyi dost olmuşlar ki 20 yıldır dostlukları hâlâ sürüyor. Üstelik dostluk aileleri de kapsar olmuş. Artık 'ailecek' görüşüyorlar.

Floteks dizel tankı üretmiş
Van Der Wijk'in anlattıklarından daha da cesaretlenen Celal Beysel, Türkiye'ye döner dönmez işe başlamış. Kısa zamanda firması Floteks, plastik dizel tank üretimini gerçekleştirmiş ve ilk ürününü otomotiv şirketi Karsan'a satmayı da başarmış. Beysel'in oğlu Mehmet Beysel, babasının bu ilk deneyimini şöyle anlatıyor:
"Babam ilk tankı dergide gördüğü gibi yapmaya başlamış. Dedem de biraz yardımcı olmuş maddi açıdan. Önce bir makine kurmuş ve şu anki durumla karşılaştırdığımızda çok ilkel yöntemlerle bir kalıp yapmış. Bir sene boyunca deneme yanılma yöntemiyle işleri yoluna koymuş. Mesela ilk yaptıkları yakıt tankının her tarafında bariz delikler varmış."
Kısacası Beysel, deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulmuş ki 7 milyon dolar ciro yapan Floteks, birçok ülkeye çocuk parkından yakıt tankına, su deposundan mobil tuvalete kadar pekçok ürün ihraç eden bir şirket olmuş.

Yakıt tankı da üretiyor
Floteks'in iki ana uzmanlık alanı var. Biri otomotiv, diğeri çocuk parkı. Son 20 yıldır çocuk parkı üretimi yapan ve kendi içinde Flopark adı altında bir alt marka yaratan firmanın Genel Müdürü Mehmet Beysel, özellikle Amerika ve İsrail başta olmak üzere dünyanın pekçok ülkesine çocuk parkı ihraç ettiklerini, talep nedeniyle çocuk parkı üretimini ön plana aldıklarını söylüyor. Flopark ilk ihracatını da Yunanistan'a gerçekleştirdikten sonra Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'ya açılmış. Başta İtalya, İsrail, Almanya, Bulgaristan, Azerbeycan, İskandinav ülkeleri, Litvanya, Singapur, Hollanda, Kazakistan olmak üzere toplam 28 ülkeye ihracat yapıyor.
Çocuklar sözkonusu olduğu için standartların çok önemli olduğu bir alanda üretim yapan Flopark, Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen TSEEN1176 sertifikasına sahip. Almanya'daki TÜV ofisi tarafından verilen, EN 1176 normlarına uygunluk sertifikası alabilmiş tek Türk firması. Çocuk parkları denetiminde dünyanın en yüksek güvenlik standartlarına sahip olan İsrail ile dünyanın en büyük ve en rekabetçi pazarı olan Amerika'ya Türkiye'den çocuk parkları ihraç eden Flopark'ın ihracat şansını artıran en önemli faktörlerden biri de fiyat aralıklarının rakiplerine oranla uygun olması.

Floteks, yakıt tankı ve oyun parkı üretiminde yoğunlaşmış olmasına karşın, aynı teknoloji ile farklı ürünler de üretebiliyor. Seyyar plastik tuvalet de bunlardan biri. Floteks'in tuvalet ihracatı da olmuş. Irak'taki ABD askerinin ihtiyacı için geçen yıl 2 bin 500 adet mobil tuvalet üretmiş. Bu ihracatın değeri 1 milyon dolar. Mehmet Beysel, her biri yüz kilo olan ve bir insanın içinde ayakta durabileceği büyüklükte, çok parçadan oluşan bu tuvaletler için "Şu anda çölün ortasında bizim tuvaletlerimiz duruyor" diyor. Bu tuvaletler ayrıca Rock'n Coke Festivali'nde de kullanılmış.




BUSINESS


'Kıbrıslı işadamlarını Türkiye batırdı'
Geçmişle geleceğin hesaplaşması
Beyan edilecek veya edilmeyecek faiz gelirleri
'Cici kızlar' ile 'Delikanlı kızların' ped savaşları
Amerikalı, kazan dairesini gördü 'En temiz hastane' belgesi geldi
Dağa çıkanın rüyası, mekap spor ayakkabısı
Aşçı Crum'u kızdırdılar, o da cipsi icad etti!
Zeytin yerken alzheımer oluyoruz haberimiz yok
Irak'taki ABD askerine tuvalet İsrail'e oyun parkı satıyor...
Herkes 'etik'ten söz ediyor
'Mahallenin yüzünü kara çıkarmadım, rekortmen oldum...'
Stıglıtz'den Aliyev'e petrol dersi
Sırlar odasının anahtarları çalındı
Yılmaz Bey, Prens Bandar'ı ikna etti Koton'un Körfez atağı başladı...
Poşetten, çöp torbasından 90 milyon dolarlık ciro
'Beyin'le büyüyen ülke: Hindistan
Bin 400 yıllık şirket
İnternette kazananlar, kaybedenler
Estetik değil teknik