En "Krizden çok şey öğrendik"

"Krizden çok şey öğrendik"

11.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

"2004 yılından umutluyuz"

Krizden çok şey öğrendik





Otomotivden gıdaya, çimentodan sigorta sektörüne bünyesinde onlarca şirketi bulunduran Oyak Grubu'nun teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir firması var. İsmi Oyak Teknoloji bir başka ifadeyle Oytek. Oytek, 2002 yılının mart ayında Oyak Bank'ın, Sümerbank'ı satın almasının ardından kurulmuş. O dönemde iki bankanın bünyesinde bulunan teknoloji uzmanlarının bir araya gelmesiyle bankacılık alanında faaliyet göstermeye başlayan Oytek, bugünlerde e - iş, e - eğitim'i kapsayan kurumsal çözümler, anahtar teslim IT projeleri, çağrı merkezi, kart hizmetleri, akıllı kart teknolojileri ve hosting alanlarında faaliyet gösteriyor. Henüz iki yaşını doldurmamasına rağmen Oytek'in 2003 yılı cirosu 31 trilyon liraya ulaşmış. Oytek'in 2004 yılı beklentisi ise 45 trilyon lira.
Oytek grup içerisinde Oyak Bank, Axa Oyak ve Oyak Çimento Grubu gibi şirketlerin yanı sıra, grup dışında da kamu projeleri ve Silahlı Kuvvetler projelerinde de yer alıyor. Son olarak geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı projesini tamamladı. Şirket ayrıca geçmişte Silahlı Kuvvetler'de yapılan bazı projeleri de devralmış durumda. Örneğin Silahlı Kuvvetler için geliştirilen e - cüzdan projesi. Oytek Genel Müdürü Altay Elbek, Ankara'da Zırhlı Birlikler'de kullanılan e - cüzdan projesiyle cironun yüzde 300 artış kaydettiğini belirterek, bu gibi projelerin devamının geleceğini söylüyor: Altay Elbek, proje hakkında şunları söylüyor "Silahlı Kuvvetler'in merkezlerinde satılan ürünlerde çok fazla çeşit yok. Beraberindeki stok uygulamasıyla kullanılıyor. Gelen ürünler bir yere gidip, toplanıyor oradan da dağıtılıyor. Sistem de kart kullanılarak baştan sona tüm işlemler bilgisayar ortamında yer alıyor. Böylelikle daha sıkı kontrol sağlamak, ciro artışı sağlanmakta." Ayrıca, Elbek'e göre bu tür kart projelerini okul ve üniversite kampüslerinde de uygulamaya geçirmek gerekiyor. Çünkü Silahlı Kuvvetler ile benzer özellikler taşıyor.

369 çalışanı var
Oytek 369 kişilik bir ekipten oluşuyor. Bu rakam Türkiye'de faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi için oldukça yüksek. Elbek, Oytek'in Oyak Bank'ın çağrı merkezi ve kart hizmetleri gibi oldukça fazla personel istihdam edilmesi gereken alanlarda da faaliyet gösterdiğini bu yüzden de çalışan sayısının bu kadar fazla olduğunu söylüyor. Oytek'in teknoloji odaklı çalışan sayısı ise 100'e yakın. Oytek'in çalıştığı firmaların çoğunluğu grup şirketleri. Ancak pek çok grup şirketi, Oytek'in faaliyet alanına giren işlerde başka firmalarla çalışmaya devam ediyor. Bunun sebebini öğrenmek istediğimizde Elbek, şöyle konuşuyor: "Grup şirketleri bizimle çalışmak zorunda değil. Elbette çalışanlar da var çalışmayanlar da. Biz verdiğimiz servis ve kalite ile tercih edilir olmayı planlıyoruz. Onların da tercihlerini öğrenerek yakın zamanda tercih edilir bir teknoloji şirketi olacağız."

Akıllı kart konusunda da faaliyet gösteren Oytek için henüz bu sisteme geçmeyen Oyak Bank ve diğer pek çok banka önemli bir pazar oluşturuyor. Çünkü planlara göre 2005 yılında Visa, Mastercard ve Europay'in aldığı karar doğrultusunda tüm banka kartları akıllı kart olacak. Bu pazardan önemli oranda pay almayı hedeflediklerini belirten Elbek, 2004 yılından oldukça umutlu olduklarını söylüyor. Elbek'e göre 2001 ve 2002 yılı bilişim teknolojileri olarak adlandırılan IT pazarı için çok kötü iki yıl yaşadı. O tarihe kadar 2 milyar doların altına düşmeyen IT pazarı, 1.4 milyar dolar seviyelerine geriledi. 2003 ise o kadar kötü değildi. 1.6 milyar dolarlık pazar tahmini var. 2004 yılının ise gelişim zamanı olduğunu söyleyen Elbek, "Krizden çok şey öğrendik. Tassarruf yapmayı, yatırımlarda dikkatli olmayı. Ancak geçen bu sürede teknoloji oldukça ilerledi. Bunu gözönünde bulundurarak artık gelişme dönemini yakalayabiliriz" diyor.

Oytek pek çok alanda faaliyet göstermesine rağmen, 2003 yılında elde ettiği 31 trilyonluk ciroda etkili iki alan var. Kurumsal çözümler ve kart bölümü. Oytek, 2004 yılında tüm bu çalışmalarına kamu projeleri ve Silahlı Kuvvetler projelerini de ekleyerek, cirosunu artırmayı planlıyor. Çalışanlarını da bu yönde motive ettiğini söyleyen Altay Elbek'in 2004 yılı beklentileri ise şöyle: "Bu yıl odaklanacağımız en önemli iki alan, kamu ve Silahlı Kuvvetler projeleri. Bu alanlarda kıyasıya rekabet yaşanıyor. Amacımız bu iki alanda yeni projelere imza atarak ciromuzu 45 ila 48 trilyonlara çıkarmak."

Dijital Oyuncaklar
Sony'den çok amaçlı projeksiyon
Sony firmasının geliştirdiği yeni model projeksiyonlar, otomatik ayarlar, çoklu giriş, acil durum modu, ayarlanabilir arka ayakları, OSD menü ve opsiyonel güvenlik kilidi özelliklerine sahip. Projeksiyonların sahip olduğu bu özellikler Sony VPL - CX6, VPL - CS6, VPL - EX1 ve VPL - ES1 modellerinde yer alıyor. Firmanın yaptığı testlere göre, yeni model projeksiyonların en ilgi çekici özelliği, kolay taşınabilirliği ve sessizliği. Projeksiyonların sahip olduğu diğer bir teknoloji ise, Sony'nin sanal aydınlatma sistemi. Ürünler, bu sayede 165 - 185 Watt'lık UHP lambaları sayesinde ışıkları kapanmadan gösterim yapılabilmesini sağlayacak. Projeksiyonlarda Power butonuna basıldığında lens koruma kapağı ise otomatik olarak açılıyor. Sony projeksiyonların satış fiyatı ise 1099 ile 2299 euro arasında değişiyor. www.ozel.com

Tasarım ve teknoloji yüklü telefon
Cep telefonu üreticisi Siemens Mobile'ın tasarım firması Alessi ile birlikte geliştirdiği kablosuz telefon Türkiye pazarında piyasaya çıkartıldı. Il Telefono Alessi adı verilen yeni model telefon, Ying - yang konseptine uygun olarak siyah ve beyaz iki renkte tasarlandı. Telefon Allessi tarafından Siemens Mobile için özel olarak dizayn edilmiş. Tasarımında, doğadaki nesnelerden esinlenilen II Telefono Alessi'nin el cihazını hem yatay hem de dikey olarak kullanabilmek mümkün. Yeni modeldeki teknolojik özellikler ise şöyle: Dijital telesekreter, tek bir baz istasyonuna altı farklı telefonu bağlayabilme, ışıklı grafik ekran, adres defterinde kayıtlı 29 kişiyi sesli arayabilme. Handsfree özelliğine de sahip olan Alessi telefonu, Jesper Brehmer'in katkılarıyla Stefano Giovannoni tarafından tasarlandı. Telefonun piyasadaki satış fiyatı ise 350 euro. www.my.siemens.com

Rengarenk müzik deposu
Bilgisayar firması Apple, müzik deposu olarak adlandırılan iPod hafıza deposu ve MP3 çaların yeni versiyonlarını tanıttı. Yeni model iPOD'lar beş farklı renkte, çok daha küçük boyutlu ve içerisinde bin şarkı depolayabiliyor. 'iPod mini' adıyla piyasaya çıkarılacak olan yeni modelller hem Mac hem de Windows işletim sistemleriyle uyumlu çalışabiliyor. ABD'de 249 dolar fiyatla satılacak olan iPod mini, tek bir batarya ile sekiz saat boyurca kesintisiz müzik dinlemeyi sağlıyor. Genç kullanıcılar hedef alınarak moda odaklı tasarlanan yeni model iPod'lar gümüş, altın, yeşil, pembe ve mavi renkte tasarlandı. iPod mini, bilgisayarlar ile hızlı veri transferi sağlayan USB 2.0 ve Firewire özelliklerine sahip. www.apple.com



BUSINESS


Türkler'in kılavuzu çinli yavuz
'Bush işini yarım bırakmamalı'
Tüpraş'a temiz para
Turgut Özal 40, Tayyip Erdoğan 20 milyon dolar
Londra'da her gün bir ev satıyor
Markalar sevimli, hatırlanabilir ve sevilebilir olmaya çalışıyorlar
Çocuk da yaptılar, kariyer de
Durumu kanuna uyduruyoruz
Cevdet Bey ve kızları
Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti
'Ne alırsan 1 milyon' mağazaları Çin malları ile dolup taşıyor...
Karamehmet'in kreditörü Northway'in Kuzey Irak'ta petrol yatırımı var mı?
İyi, kötü, çirkin...
Sertab, kültürel farkların üzerinden kayıp geçti
Askere e - cüzdan ciroyu yüzde 300 artırdı
Esma Esad ve Kraliçe Ranıa'nın modacısı, "Ortadoğu'nun Versace'si"