Geri Dön
Entomofobi nedir?

Entomofobi nedir?

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u çeşitli fobilerden müstarip. Entomofobi de bu fobilerden biri. Entomofobi nedir? İşte mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Entomofobi nedir?

Entomofobi, her fobi gibi psikolojik bir rahatsızlık. 'Böcek korkusu' anlamına geliyor. Yani entomofobikler, böcek kelimesini duyduklarında bile korkuya kapılıp endişeleniyorlar. Böceklere karşı önüne geçmekte zorlanan bir tiksinti duyuyorlar. Böcekle karşılaştıklarında ise şiddetli korkular yaşıyorlar.

Entomofobi neden olur?

Entomofobi, genellikle çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Çevresel ve biyolojik faktörlerin etkisi vardır ancak en çok çevrsel faktörler etkili olur. Çoğunlukla koşullanmaya bağlıdır. Böceğin zihinsel anlamda bu koşullanmayla eşleşmesiyle beraber korku oluşur. Entomofobikler, hafif anksiyete ya da panik atak geçirecek kadar çeşitli duygusal reaksiyonlar yaşarlar.

Entomofobi belirtileri nelerdir?

Entomofobi belirtileri arasında şunları sıralayabiliriz: Çarpıntı, yüzde kızarma, mide bulantısı, yutkunma güçlüğü, ağız kuruluğu, bulanık görme, nefes darlığı, yüzde kaşınma hissi, titreme, yüzde yanma hissi, terleme, bayılma, tansiyon düşüşü ve bilinç kaybı. Bir böcekle karşılaşan entomofobikler bu türden belirtiler gösterir.

Entomofobi tedavisi

Entomofobi gibi fobi hastalıklarında en önemli şey tanıdır. Kendisinde entomofobi rahatsızlığı bulunduğunu düşünen biri öncelikle bir uzmana başvurmalı. Uzmanın tanısıyla birlikte tedavi süreci belirlenir. Fobi tedavilerinde terapi, ilaç veya bireysel danışmanlık gibi yöntemler uygulanır. Düzenli terapiyle hastalığın belirtilerinin azalması amaçlanır. Bu terapiler sayesinde rahatsızlığı tetikleyen faktörler belirlenir ve reaksiyonu etkisiz kılacak etkenler seçilmeye çalışılır.

Benzer İçerikler