19.02.2026 - 18:17 | Son Güncellenme:
Teravih namazı, Ramazan ayına özgü en önemli nafile ibadetler arasında yer alıyor. Camilerde cemaatle kılınabildiği gibi evde tek başına da eda edilebilen teravih namazının kaç rekat olduğu ve nasıl kılındığı, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yeniden araştırılmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarında yer alan bilgilere göre teravih namazının kılınışı ve okunacak dualar merak ediliyor. Peki teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, hangi sure ve dualar okunur?
Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan güçlü bir sünnettir. İki rekat veya dört rekat şeklinde kılınabilir.
İşte, adım adım kılınışı;
1. Rekât
Eller kulak hizasına kaldırılır, Allahu ekber diyerek namaza başlanır. Gizlice Sübhaneke duası okunur. Ardından Eûzü-Besmele çekilir ve Fâtiha Suresi okunur. Fâtiha'dan sonra zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet veya ayetler okunur.
Allahu ekber denilerek rükûya gidilir, eller diz kapaklarının üzerine konur ve üç defa Sübhâne Rabbiye'l-Azîm denilir. Semiallahu limen hamideh diyerek rükûdan doğrulunur ve Rabbena lekel hamd denilir. Tekrar Allahu ekber diyerek secdeye gidilir, üç defa Sübhâne Rabbiye'l-A'lâ denilir. Alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir. İki secdenin ardından Allahu ekber diyerek ikinci rekâta kalkılır.
2. Rekât
Ayağa kalkıldığında Besmele çekilir ve Fâtiha Suresi okunur. Ardından zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet veya ayetler okunur. Allahu ekber denilerek rükûya gidilir ve üç defa Sübhâne Rabbiye'l-Azîm denilir. Semiallahu limen hamideh diyerek rükûdan kalkılır ve Rabbena lekel hamd denilir. Tekrar Allahu ekber diyerek secdeye gidilir, üç defa Sübhâne Rabbiye'l-A'lâ denilir.
Oturulduğunda Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselâmü aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa, sonra sola selam verilir. Eğer namaz dört rekât olarak kılınacaksa, ilk oturuşta Ettehiyyatü, Salli ve Barik duaları okunur ve üçüncü rekâta kalkılır.
3. ve 4. Rekât
Üçüncü ve dördüncü rekâtlar, ilk iki rekât gibi kılınır. Her rekâtta Fâtiha ve zammı sure okunur, rükû ve secdeler aynı şekilde yapılır. Son oturuşta Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunduktan sonra Esselâmü aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa, sonra sola selam verilerek namaz tamamlanır.
Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. Ancak sağlık sebebiyle camiiye gidemeyenler evde tek başına da kılabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.
Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur.




