Gündem ‘10 numara’ için mobil istasyon

‘10 numara’ için mobil istasyon

23.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara polisi, ‘10 numara yağ’ üreten şebekeyi çökertti. Çetenin, seyyar istasyona dönüştürdükleri araçlarla da akaryakıt ikmali yaptıkları belirlendi.

‘10 numara’ için mobil istasyon

Ankara polisi, son dönemlerde art arda meydana gelen otobüs yangınlarında yaşanan can kayıplarına neden olan “10 numara yağ” olarak adlandırılan kaçak akaryakıt üreten bir şebekeyi çökertti. Şebekenin deposuna yapılan baskında 138 ton kaçak akaryakıt ele geçirilirken, dört zanlı gözaltına alındı. Şebekenin ayrıca, mobil akaryakıt istasyonuna çevirdikleri araçlarla kendilerini arayan sürücülere ıssız alanlarda akaryakıt ikmali yaptığı belirlendi.
Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Ankara Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, motorin yerine yağ-solvent karışımı kullanılarak oluşturulan, “10 numara yağ” olarak nitelendirilen kaçak akaryakıt satan bir şebekeyi tespit etti. Gerçekleştirilen teknik ve fiziki takipler sonucu, şebekenin isteyen akaryakıt istasyonlarına ürettikleri kaçak akaryakıtı tankerlerle gönderdiği anlaşıldı.
138 ton kaçak yakıt
Bu kapsamda Etimesgut’ta bir akaryakıt istasyonunu takibe alan polis, bir TIR’a kaçak akaryakıt dolumu yapıldığı sırada operasyon düzenledi. Operasyonda kaçak akaryakıt tankı ve bu akaryakıtı araçlara doldurmaya yarayan aparatlara ele geçirildi. Polis daha sonra istasyonlara kaçak akaryakıt temin eden çetenin Kazan’daki bir sanayi sitesindeki deposuna baskın düzenledi. Operasyonda değişik tankların içerisinde toplam 138 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Ele geçirilen kaçak akaryakıtın piyasa fiyatının yaklaşık 500 bin TL olduğu belirtildi.
Şebekenin, arka bölümü kapalı olan panelvan şeklindeki minibüsleri özel olarak dizayn ederek, “mobil akaryakıt istasyonuna” çevirdiği de belirlendi. Yolcu otobüsü, kamyon ve TIR sürücüleriyle irtibatta olduğu anlaşılan şebekenin ayrıca, kendilerini arayan sürücülerle ıssız alanlardaki yol kenarlarında buluşarak, buralarda hortumlar aracılığıyla akaryakıt ikmali yaptığı belirlendi.

Haberin Devamı

Depoda 250 TL kâr bırakıyor

Milliyet’e konuşan emniyet yetkilileri, motorinin litre fiyatından ortalama 1 ila 1.5 TL daha ucuza satıldığını belirterek, “10 numara yağ”ın araç sahiplerine bir depoda, 250 TL kâr sağladığını kaydetti. Yetkililer, bu kaçak akaryakıtın daha çok yolcu otobüsü sürücüleri ve kamyon şoförleri tarafından tercih edildiğini söyledi. Yetkililer, kaçak akaryakıtın araçların mekanik sisteminde yarattığı sorunlar nedeniyle kimi zaman yangın çıkmasına, kimi zaman da araçlarda ölümlü kazaların yaşanmasına neden olduğu uyarısında bulundu.

Yazarlar