Gündem 11. dalga operasyonu 16 ilde

11. dalga operasyonu 16 ilde

23.01.2009 - 00:53 | Son Güncellenme:

Ankara’da, ulusalcı kimliği ve hükümete yönelik muhalefetiyle tanınan Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek’in ve stratejist Erhan Göksel’in de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı

11. dalga operasyonu 16 ilde

Ergenekon davası sanıklarından Cumhuriyet yazarı İlhan Selçuk’un bazı telefon görüşmelerinde ismi geçen Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, gözaltına alınan en dikkat çekici isim oldu. İsmi, Ergenekon yapılanmasının Cumhuriyet gazetesini ele geçirmeye çalıştığı iddiası çerçevesinde de geçen Özbek’le birlikte, sendika başkan yardımcıları Pevrul Kavlak ve Mecit Hazır, Genel Sekreter Muharrem Aslıyüce, sendika çalışanı Süleyman Erdinç gözaltına alındı.
Polis, Avrasya TV (ART) ile Türk Metal Sendikası’nın da aralarında bulunduğu 5 ayrı yerde arama yaptı. Gözaltıların, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarının bir araya geldiği uyum zirvesinden sonra yaptığı ve soruşturmalarda usul hükümlerine özen gösterilmesini istediği açıklamadan sonra gelmesi dikkati çekti.

Miting kasetleri alındı
Özbek’in Beysukent’teki evine, saat 07.20’de baskın yapıldı. Polis eşzamanlı olarak, Türk Metal Sendikası binası ile Özbek tarafından desteklenen, oğlunun yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ART’de de arama yaptı.
Aramada kullanılmamış bir dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve Özbek’in katıldığı toplantı ve mitinglerin görüntüsünün yer aldığı kasetlere el konuldu. Polis, 6 kutu evrakı da incelenmek üzere emniyete götürdü. Özbek’in evindeki kasadan 20 bin TL çıktı. Özbek’in, evinden götürülürken koluna girmek isteyen polise çıkıştığı gözlendi.

‘Haberimiz vardı’
Özbek’in oğlu Haydar Özbek, “Babamı Ergenekon’la suçluyorlar. Birilerinin kuyruğuna basarsanız rahatsızlar. Bahçeyi bile aradılar. Bu ülkede Türk olan, her şeye katlanmalı. Dinci basın o kadar yayın yaptı. Destek için gelen 15 otobüs geri çevrildi. Polis kasayı görünce sevindi. İçinde 15-20 bin TL para vardı. Biz karanlık adamlar değiliz. Bizim sabah 05.00’te polisin geleceğinden haberimiz vardı. Dün akşam bir arkadaşım söylemişti. Bunlar siyonist, Amerikan uşakları. AKP’nin binasındaki yıldız ile İsrail’in yıldızı aynı mı, değil mi bir bakın? Siyonizmin simgesi. İbrahim Şahin’i herkes tanıyor. Yakında Nejat Uygur’u da tutuklarlarsa şaşırmayın” diye konuştu.
Mustafa Özbek ise adliyede, “Bunlar hukuk devletinin olmadığını gösteriyor. Bu hukuksuzluk inşallah ortadan kalkacak” dedi. Özbek, “Ergenekon’la bağlantınız nedir?” sorusuna ise, “Hukuksuzluk” diye yanıt verdi.
ART’deki arama da saatler sürdü. Ergenekon soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay ile gazeteciler Emin Çölaşan ve Hulki Cevizoğlu’nun da program yaptığı kanalın çalışanları polis tarafından binaya alınmadı. Binada bulunan gece ekibi, çalışmayı sürdürdü. Onlarca televizyon binanın önünden canlı yayın yaparken, ART bu durumu öğlene kadar haberleştiremedi. Kimlikleri toplanan kanal çalışanları, sadece bilgisayarlarının arandığı sırada içeriye alındı. Kanal 12.00 sıralarında, savcının verdiği izinle olayı duyurabildi.

‘Uygulama hukuki değil’
Sendika ve ART’deki tüm katlar, her iki bina için ayrı ayrı çıkartılan kararlarla arandı. Ancak hukukçular, çalışanların kullandığı bilgisayarların aranması için de ayrı ayrı kararlar alınması gerektiğini belirterek, uygulamanın hukuki olmadığını savundu.

‘Düşmanım Akyürek’
Hükümete yönelik eleştirel tutumuyla tanınan VERSO araştırma şirketinin sahibi Erhan Göksel de Ankara’da gözaltına alındı. “Doğal bir süreç. Bir yıl önce Ergenekon’la ilgili verdiğim röportajı okuyun” diyen Göksel, “Başka bir dalga olmayacak demiştiniz” sözlerine “Karıştırıyorsunuz. Ben, ‘üst üste davalar geliyor’ dedim. En önemli düşmanımın da Ramazan Akyürek (Emniyet İstihbarat Daire Başkanı) olduğunu söyledim” yanıtını verdi.
İstanbul’da gözaltına alınan gazeteci Ünal İnanç’ın, Ankara’daki evi ile başkanlığını yaptığı Şirinoğlu Araştırma Merkezi’nde de arama yapıldı.

Haberin Devamı

Ergenekon’da eşzamanlı polis baskınları sürüyor

11. dalga operasyonu 16 ilde

Koç gibi gidip koç gibi gelecek’
Özbek’in eşi Bedriye Özbek (72), “Koç gibi gidip, koç gelecek inşallah. Dünya kadar yeri eşip, sakladıklarını çıkarıyorlar. Suçu, vatanı ve bayrağına sahip çıkması. İşçilere aş vermesi, Türk milliyetçisi olması” dedi.

11. dalga operasyonu 16 ilde

Vur de vuralım
Özbek’in 34 yıldır başkanlığını yaptığı Türk Metal Sendikası’nın 6 katlı binasındaki arama ise akşam saatlerine kadar devam etti. Çok sayıda sendika üyesi otobüslerle önce binaya sonra Beysukent’e, buradan da Ankara Emniyeti’ne gitti. Emniyet Müdürlüğü önünde Türk bayraklarıyla protesto gösterisi yapan grup, “Vur de vuralım, öl de ölelim”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Haberin Devamı

11. dalga operasyonu 16 ilde

11. dalga operasyonu 16 ilde

Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek’in Beysukent’teki evinin bahçesi de arandı (üstte.)

GÖZALTINA ALINANLAR
6 ASKER: Onur Özdemir, Cihan Arık, Melih Yüksel, adları açıklanmayan 2 astsubay ile bir teğmen. Astsubay Başçavuş Hüseyin Çoban ise aranıyor.
12 POLİS: Ayhan Atabek, Servet Kaynak, Fahri Süslü, Kenan Temur, Murat Çavdar, M.D., Z.A., B.G., F.V., adları açıklanmayan 3 polis memuru.
19 SİVİL: Mustafa Özbek, Mecit Hazır, Pevrul Kavlak, Muharrem Aslıyüce, Süleyman Erdinç, Erhan Göksel, Ünal İnanç, Feridun Hürmüzlü, Ali Tatar, Oğuz Demirkaya, Mehmet Bakır, Harun İncesulu, Murat Bişkin, Soner Tozkoparan, Celal Akpolat, Hüseyin İncesulu, adları açıklanmayan 2 kişi. Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı

Al Gore’a Ortadoğu danışmanlığı yaptı
ERHAN GÖKSEL:

1959’da Ankara’da doğan Göksel, 1976’da Hacettepe Tıp Fakültesi’ne girdi. ABD’de politik psikoloji üzerine çalıştı. 1987’de Ankara Numune Hastanesi’ndeki doktorluk görevin-den istifa etti. Politik danışmanlık hizmetlerine, 1989’da VERSO Siyasal Araştırmalar Merkezi’ni kurarak merhum ANAP’lı bakan Adnan Kahveci’yle başladı. Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın siyasi stratejistliği görevini yürüttü. 1998-2000 arasında ABD’de Başkan Yardımcısı Al Gore’a Ortadoğu danışmanlığı yaptı. Tüpraş’ın yüzde 14.76’sını alan Ofer Ailesi’ne de danışmanlık hizmeti verdi. Göksel, 25 Mayıs 2008’de Flash TV’de sunduğu bir programda, Ankara Tenis Kulubü’nün önünde takip edildiğini öne süren Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt’ün iddialarını destekleyerek, “Bu takibin emrini bizzat Başbakan Erdoğan vermiştir” demişti. Bu iddialar üzerine Göksel’in hakaret ve iftira suçundan cezalandırılmasını isteyen Erdoğan’ın avukatları da 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştı.

Haberin Devamı

ART televizyonunda program yapıyor
MUSTAFA ÖZBEK:

1940’ta Kırıkkale’de doğan Özbek, ulusalcı ve Avrasyacı kimliği ile tanınıyor. Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda işçi olarak çalışırken 1970’lerde sendikacılığa başlayan Özbek, 1975’ten bu yana da Türk Metal Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor. “Ulusalcı/milliyetçi geniş kitlelerin sesi” diye tanımladığı Avrasya Radyo Televizyonu’nda (ART) Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Mustafa Balbay’la bir program yapıyor. Eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la yakın ilişkisi bulunan Özbek’in, Annan Planı’na ‘hayır’ oyu çıkması için yürütülen kampanyaları desteklediği öne sürülmüştü. Yine Özbek’in kurucululuğunu yaptığı Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (TUSAM) 2004’ten bu yana “Türkiye’nin ulusal güvenliğine dair bir düşünce kuruluşu” olarak çalışıyor.