Gündem 15 liralık dedektör hayat kurtarıyor

15 liralık dedektör hayat kurtarıyor

11.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de son 2 günde karbonmonoksit zehirlenmesinden 13 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar ölümlerin bir daha yaşanmaması için en ucuzu 15 TL olan dedektörlerin kullanılmasını önerdi

15 liralık dedektör hayat kurtarıyor

Soğukların artmasıyla birlikte soba ve doğalgaz zehirlenmeleri de büyük artış gösterdi. Bursa’da önceki gün 5 kişilik bir aile doğalgazla çalışan şofbenden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle yaşamını yitirirken, dün de Ankara, Şırnak ve Bolu’dan soba zehirlenmesi nedeniyle ölüm haberleri geldi. Bursa Makina Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart’ın aile faciasının yaşandığı evde yaptığı inceleme, ölümün adeta göz göre geldiğini de ortaya koydu.

Dedektör kullanılmalı
Milliyet’e konuşan Mart, mutfakta olmaması gereken şofbenin projesiz bir şekilde kaçak olarak bağlantısının yapıldığını belirterek, “Ayrıca baca bağlantısı da sorunlu. Şofbenin çıkışı bacaya değil, havalandırma boşluğuna verilmiş. Baca bağlantısı da çelik tipli değil, alüminyum tipli. Bağlantı noktalarında da sızıntılar gerçekleşmiş. Havalandırma menfezleri ise bantla eve soğuk girmemesi için kapatılmış” diye konuştu.
Dairelerde kiracılar değiştiği zaman aboneliklerin de değiştiğine dikkat çeken Mart, “Gaz tekrar açılırken gazı sağlayan şirket tarafından denetimlerin yapılması gerekiyor. Bunlara ek olarak karbonmonoksit sızıntısını bildiren gaz dedektörleri de kullanılmalı” dedi. Mart, Bursa Valiliği’nin tesisat kurulumunda dedektör zorunluluğu getirilmesine yönelik bir karar aldığına da dikkat çekerek, kendilerinin de dedektörlerin yoksul insanlara ücretsiz verilmesi için yerel yönetimlere başvuruda bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bursa’da zorunlu
Bursagaz yetkilileri de 2008 yılında alınan İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla alarm cihazlarının bacalı cihazların bulunduğu mekânlarda zorunlu hale getirildiği bilgisini verdi. Firma yetkilileri, cihaz bulunmayan ev ve işyerlerinde kabul işlemi yapmadıklarını söyledi. Sesli ikazla alarm veren cihazlar tüm Türkiye için zorunlu değil. Gaz dedektörleri 15 ila 100 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Soba ve doğalgaz kullananlar dikkat!
- Sobanın her yanıştan önce külü dışarı alınmalı.
-Sobanın iç duvarlarında cüruflar varsa bunlar da zaman zaman temizlenmeli.
-Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı.
-Soba aşırı doldurulmamalı.
-Sobalı odada kesinlikle yatılmamalı.
-Tesisat projesini yetkili firma hazırlamalı, projeyi İGDAŞ gibi yetkili kurumlar onaylamalı, montajı uzman kişiler yapmalı, kullanılmayan cihazları girişlerinde bulunan gaz vanaları daima kapalı tutulmalı.
-Bacalı cihazlar 8 metreküpten küçük hacimli yerlere yerleştirilmemeli. Cihazlara dedektör taktırılmalı.

Haberin Devamı

Karbonmonoksite 5 kurban daha
Şırnak, Ankara ve Bolu’da sobadan zehirlenen 5 kişi hayatını kaybetti. Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde oturan Genç ailesinin çocukları Tarık, Ayşe Nazlı ve Yusuf İslam Genç, geçen gece gece havanın soğuk olması nedeniyle yattıkları odada sobayı yanık bırakarak uyudu. Sabah çocuklarını okula göndermek için odalarına giren anne ve babaları, odanın dumanla dolu olduğunu ve çocukların tepki vermediğini görünce, komşularından yardım istedi. Hastaneye kaldırılan çocuklardan Tarık (17) ve Ayşe Nazlı Genç (9) yaşamlarını yitirdi. Durumu ağır olan Yusuf İslam Genç (12) yoğun bakıma alındı.
Oğullarının evinde öldüler
İstanbul’da yaşayan Selvinaz ve Şükrü Gökdemir çifti bir süre önce ziyaret için Bolu’da oturan oğullarının evine geldi. Geçen gece sobanın bulunduğu odada yatan Gökdemir çifti sabah uyandırılmak istendi. Yatakta bulunan çiftin hareket etmemesi üzerine yakınları 112 Acil Servis’e haber verdi. Gelen sağlık ekibi, Gökdemir çiftinin yaşamını yitirdiğini belirledi.
10 günlük imam zehirlendi
Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Adatoprakpınar köyünde 10 gün önce imam-hatip olarak göreve başlayan Muhammed Cansever(33), gece evdeki sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenerek hayatını kaybetti. Cansever’in sabah namazında camiye gelmemesinden şüphelenen cemaat, birlikte imamın evine gitti. Köy halkı evde Cansever’in cansız bedeniyle karşılaştı. Muhammed Cansever’in, Ankara’da ikamet eden eşiyle iki çocuğunu vekaleten görevli atandığı köye getirmediği bildirildi. n DHA-AA