Gündem 153 çocuk karaciğer bekliyor

153 çocuk karaciğer bekliyor

28.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yaklaşık 25 bin kişinin organ nakli listesinde olduğunu, bunun 2 bin 204’ünün karaciğer beklediğini söyleyen Dr. Yavuz Selim Çınar, ‘Bu kişilerin 153’ü ise 18 yaş altı çocuk hastalar’ dedi

153 çocuk karaciğer bekliyor

Türkiye Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da düzenlenen Dünya Karaciğer Nakli Kongresi’nde Türkiye’de organ bekleyen yetişkin ve çocuk sayılarını açıklayarak hem canlıdan hem kadavradan nakil oranlarının artırılmasında toplumsal bilincin kazanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Bunun için Uluslarası Organ Nakli Ağı kapsamında çeşitli projelerin yürütüldüğünü, hem farkındalık artırılması için çeşitli medya çalıştaylarının yapıldığını, akademisyenlerle biraraya gelindiğini hem de proje kapsamında nakil konusunda teknik, tecrübe, hukuk ve alt yapısı bulunmayan ülkelere yardım ve işbirliği içinde hareket edildiğini anlatan Çınar, tüm bunların bir arada olmasıyla bir ülkede organ bağışının artırılabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

‘Tek çare nakil’

Çınar, Türkiye’de karaciğer nakline ilişikin bilimsel çalışmaların dünya ile paylaşılabilmesi için kongrede yer aldıklarını ifade ederek, Türkiye’nin bu alanda çok başarılı olduğuna işaret etti. Karaciğer ve kalp hastalarının, böbrek hastalarında olduğu gibi uzun süre yaşamalarını sağlayabilecek ‘diyaliz’ gibi bir seçenek bulunmadığına dikkat çeken Çınar, bu nedenle bu hastalar için tek çarenin nakil olduğunu söyledi.

‘Onlara hayat verebilirsiniz’

Türkiye’de bugün itibariyle yaklaşık 25 bin kişinin organ nakli listesinde yer aldığını ifade eden Çınar, “Türkiye’de 2 bin 204 hasta karaciğer nakli için sıra bekliyor. Bu kişilerin 153’ünü 18 yaş altı çocuk hastalar oluşturuyor” dedi. Karaciğer hasta sayısının nakil bekleyen kişi sayısının çok daha üstünde olduğunu anlatan Çınar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Karaciğer naklinin hemodiyaliz gibi bir tedavi şansı yok. Bu hastaların birçoğu, uygun nakil olmadığı için hayatını kaybediyor. Son dönem karaciğer bekleme listesinde bulunun bir kişiye, 1.5-2 yıl içinde nakil yapılması gerekiyor. İşte burada organ bağışının önemi devreye giriyor. Canlıdan nakil şansı olmayan hastalarımızın tek umudu, beyin ölümü gerçekleşip hayatını kaybeden insanların bağışlanan organları. Birçok konuda yardımseverlikleri ile ön plana çıkan Türk halkı, organ bağışı konusunda da doğru bilgi ve bilinçlendirme ile birçok insana hayat verebilir.”

Çınar ayrıca, Türkiye’de 21 bin 663 hastanın böbrek nakli beklediğini de belirterek, bu hastaların 458’inin çocuklardan oluştuğunu bildirdi.