Gündem 3 küçük akbabanın ölüm kalım savaşı

3 küçük akbabanın ölüm kalım savaşı

13.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada nesli tehlike altında olan üç küçük akbabadan ‘Iğdır’, 7.5 ayda 20 bin kilometre yol kat ederek geri dönmeyi başardı. En tecrübesiz olan Aras kaybolurken, Arpaçay öldü

3 küçük akbabanın ölüm kalım savaşı

Kuzey Doğa Derneği, Ağustos 2012’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sağladığı vericiler ve Utah Üniversitesi’nin desteğiyle dünyada nesli tehlike altında olan küçük akbabalara (Neophron percnopterus) Türkiye’de ilk defa uydu vericisi takarak saat saat takibe almayı başardı.
Proje lideri, Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu, uydu vericisi takılan ‘Arpaçay’, ‘Aras’ ve ‘Iğdır‘ isimli küçük akbabalardan sadece ‘Iğdır’ın göçü tamamlayarak geri dönebildiğini belirtti.

10 günde Etiyopya
Doç. Dr. Şekercioğlu konu hakkında şunları söyledi: “23 Ağustos 2012- 5 Nisan 2013 tarihleri arasında 20 bin kilometreden fazla yol yapan ‘Iğdır’ isimli küçük akbaba, ekim-mart aylarını Iğdır’dan 2 bin 500 kilometre uzaktaki Etiyopya-Somali sınırında, Aras Nehri’ni çevreleyen bozkırı andıran akarsu kenarındaki kurak bozkırlarda geçirdi.”
Doç. Dr. Şekercioğlu, 22 Eylül- 2 Ekim arasında Türkiye’den Etiyopya’ya 4 bin 500 kilometre kat ederek sadece 10 günde ulaşan Iğdır’ın, 5 Nisan’da Tuzluca’ya ulaştığını kaydetti.

8 bin metre irtifa
Doç. Dr. Şekercioğlu, şöyle devam etti: “Iğdır, göçü esnasında saatte 59 kilometre hıza ve 7 bin 970 metre gibi muazzam bir yüksekliğe ulaştı. Akbabaların en genci ‘Aras’ ise sonbahar göçünü yaklaşık Iğdır’a göre 2 kat daha uzun bir sürede tamamladı. 8 Mart’a kadar en az 13 bin 437 kilometre kat eden Aras’tan, o zamandan bu yana uydu sinyali alınamıyor. ‘Arpaçay’ isimli akbaba daha göçünün başında iken, Irak’ta ölü bulundu.

Haberin Devamı

Soyları tehlikede

Küçük akbabaların Türkiye’de görülen dört tür akbabadan en küçüğü ve dünya çapında soyu en tehlikede olanı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Şekercioğlu, 37 yaşına kadar yaşayabilen küçük akbabaların hayvan leşleri, çöpler, diğer kuşların yumurtaları, ufak omurgalılar ve küçük böceklerle beslendiklerini belirtti. Şekercioğlu, Türkiye’de ilk kez verici takılan 3 küçük akbabadan sadece birinin geri dönebilmesinin, küresel çapta yok olma tehlikesinde altında olmalarının en somut örneği olduğunu vurguladı.