Gündem 31 yaralı, 200’den fazla ev hasarlı

31 yaralı, 200’den fazla ev hasarlı

04.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adıyaman’daki depremin ardından başlayan tedirginlik devam ediyor. Bölgede dün sabaha kadar 198 artçı sarsıntı meydana geldi. 200’den fazla evin hasar gördüğü depremde 31 kişinin yaralandığı belirtildi

31 yaralı, 200’den  fazla ev hasarlı

Adıyaman’ın kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki 3 bin 900 nüfuslu Samsat ilçesinde önceki gün 14.07’de Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde, ilçe merkezindeki binaların büyük bölümünde hasar oluştu. Vatandaşlardan bir bölümü Samsat’ı terk ederek Adıyaman ve çevre ilçelerdeki yakınlarının yanına gitti.

Haberin Devamı

İlçedeki resmi kurumların da hasar gördüğü depremde aralarında bebeklerin de bulunduğu 31 kişi yaralandı. Yaralıların büyük kısmı tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Yaralılardan sadece birinin deprem sırasında panikle balkondan atlayarak ayağının kırıldığı, diğerlerinin ise hafif yaralandığı bildirildi.

AFAD ekipleri hazır

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, önceki gece depremzedelerle bir araya gelip, köylerde incelemelerde bulundu. AFAD öncülüğündeki ekipler ilçe merkezi ile hasar oluşan köylerdeki vatandaşlar için 180 çadır kurdu. AFAD görevlileri, çeşitli noktalara kurulan çadırların bazılarının ihtiyaç olmadığı için boş kaldığını, ancak tedbir amaçlı halen çok sayıda çadırı da kurmaya hazır olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

198 artçı sarsıntı

Deprem, en çok etkiyi Atatürk Barajı kıyısındaki köylerde gösterdi. Deprem sırasında enkaz altında kalmaktan kurtulan Nazime ve Rabia Öztürk, “Bir anda her yer sallandı ve etrafı toz duman kapladı. Yakınlarımız bizi dışarı çıkardı. Evde misafir olarak bulunan 40 günlük Ece bebek de yaralandı” dedi.

AFAD’ın verdiği bilgiye göre, saat 14.07’deki 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından dün saat 10.24’e kadar büyüklükleri 1.5 ile 4.4 arasında değişen 198 artçı sarsıntı meydana geldi.

31 yaralı, 200’den  fazla ev hasarlı

‘Gıda ve çadır sıkıntısı yok’

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın bölgeyi ziyaretinde, “Gıda ve çadır sıkıntısı yok. Samsat’ta 2 bin hane var ve köylerdeki 70-75 toprak hane tamamen yıkılmış durumda” ifadelerini kullandı.

Kardeşini kurtardı

31 yaralı, 200’den  fazla ev hasarlı

Depreme 3 aylık kardeşiyle evde baş başa olduğu sırada yakalanan 8 yaşındaki Arda, kardeşi Arzu’yu yıkılan evlerinden burnu bile kanamadan kurtardı.

31 yaralı, 200’den  fazla ev hasarlı

‘Kitaplarım toprak altında’

Samsat ilçesinde meydana gelen depremde evleri hasar gören Zeynep Dağ (12) “Depremden önce okuldan gelmiştim ve öğretmenimiz bize ödev vermişti. Ders çalışıyordum okul çantam, kitap ve defterlerim toprak altında kaldı. Ödevimi nasıl yapacağım, okula nasıl gideceğim? Çok üzülüyorum” dedi.

Kardeşini kurtardı

Depreme 3 aylık kardeşiyle evde baş başa olduğu sırada yakalanan 8 yaşındaki Arda, kardeşi Arzu’yu yıkılan evlerinden burnu bile kanamadan kurtardı.

Haberin Devamı

Kesin rapor bir haftaya

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte depremin etkili olduğu Samsat’ta incelemelerde bulundu. Vali Erin, “Vatandaş farklı noktalarda çadır kurulması yönünde talepte bulundu. Biz de isteyen herkesin belirlediği noktalara ekiplerimizi yönlendirdik. 50 ekibimiz ile istenilen her yere çadırların kurulumunu sabah saatlerine kadar sürdürdük” dedi. Erin, hasar tespiti için 16 ekibin sahada inceleme yaptığını, ilk raporun 1-2 gün içerisinde tamamlanacağını, kesin raporun hazırlanmasının bir haftayı bulabileceğini belirterek “Samsat merkezde hasar gören kamu binaları başta olmak üzere vatandaşların da hasar gören evleri var. 200’ün üzerinde evde hasarın olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.

2030’a kadar 7.2’lik deprem bekleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye faaliyetlerinin yanlışlığından kaynaklı olarak, Türkiye’de çok sayıda yanlış yapılanma olduğunu belirterek, 2000 yılı öncesinde yapılan yapıların sağlıksız olduğunu dile getirdi. Marmara açıklarında şu anda 5 tane kırık fay olduğunu aktaran Özhaseki, “Oradaki depremler için bilim adamlarının hepsi en geç 2030 yılına kadar 7.2 şiddetinde bir deprem olacağını söylüyor. Böyle bir ortamda bizim hiç uyumadan bir an önce binalarımızı yenilememiz gerekiyor” dedi.