Gündem 35 bin öğretmen atanacak

35 bin öğretmen atanacak

11.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vergi borçlarına af ve yeniden yapılandırma getiren Torba Yasa'da, özellikle madencilerin mesai saatleri ve emeklilikleri konusunda iyileştirmeler de yer alıyor

35 bin öğretmen atanacak

TBMM Genel Kurulu'nda milyonlarca vatandaşın çıkmasını beklediği Torba Kanun, verilen aralarla birlikte 99 gün süren 478 saatlik mesai sonrasında nihayet yasalaştı. Genel Kurul'da önceki gün sabah 04.49'a kadar süren çalışmalar sonrası yaşalayan torba yasa şu düzenlemeleri içeriyor:

5 ÖZELLEŞTİRMEYE AF:
Aralarında Tüpraş'ın yüzde 14,76'lık hissesinin de bulunduğu beş eski özelleştirmeyle ilgili hayata geçirmenin mümkün olmadığı yargı kararları yok hükmünde sayılacak. Yargının özelleştirmelerle ilgili yürütmeyi durdurma kararları uygulanmayacak. Kararlar, Tüpraş'ın yüzde 14,6'lık hissesi, Seydişehir Eti Alüminyum, TDİ Kuşadası Limanı, TDİ Çeşme Limanı ve Balıkesir SEKA İşletmesi ile ilgiliydi.

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYENLER
2014'ün birinci taksiti de dahil olmak üzere emlak vergisi borçlarını ödemeyenlere, peşin veya 36 ay içinde 18 taksitle ödeme imkânı getirildi. Gecikme ceza ve faizleri silinecek ve enflasyon oranında güncellenen anapara üzerinden ödeme yapılacak. Çevre ve temizlik vergileri ile su borçları da aynı yöntemle ödenebilecek.

ELEKTRİK BORCU YAPILANDIRILACAK
30 Nisan 2014 itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmeyen TEDAŞ'ın elektrik alacakları yeniden yapılandırılacak. Borçlara işletilen faizlerden vazgeçilecek, ancak Yİ-ÜFE esası alınarak düşük oranda yeniden faiz hesaplaması yapılacak. Borç taksitlerinin ilki kanunun yürürlüğe girmesinden 3 ay sonra ödenecek. Bu borçlar 6, 9, 12 veya 18 ay eşit taksitle ödenebilecek. Tarcih edilen taksit sürelerine göre; 6 ay için 1,05, 9 ay için 1,07, 12 ay için 1,10 ve 18 ay için 1,15 katsayı ile çarpılarak ödeme miktarları belirlenecek. Bir takvim yılında iki taksitini ödemeyen bu kanundan yararlanma hakkını kaybedecek.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ 5 YILDA ÖDEYECEK
Çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları da yeniden yapılandırılacak. Çiftçiler bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketine başvurarak, borçlarını yer yıl bir taksit olmak üzere 5 eşit taksitte ödeyecek. Çiftçinin elektrik alacaklarının faizlerinden vazgeçilecek.

DAVALAR DÜŞECEK, HACİZLER KALKACAK
Bu kanundan önce dava konusu edilmiş veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu hükümden yararlanmak üzere başvurması halinde davalar düşecek, icra takipleri durdurulacak. Hacizler kaldırılacak. Bu kanundan yararlanmak isteyen borçlular, gelecekte dava açmayacaklarına ilişkin imzalı taahhütte bulunacak. TEDAŞ gibi özel dağıtım şirketleri, alacaklarını kanun hükümlerine göre yapılandırabilecek.

BOĞAZDAKİ YALILARA VERGİ
Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı gibi tarihi binalarda bulunan işyerleri emlak vergisinin yarısını, etraf temizlik vergisinin tamamını ödeyecek. Yine ev ve işyeri olarak kullanılan Boğaziçi'ndeki köşk ve yalılar da emlak vergisini tam ödeyecekler. Boğaziçi'nin Türkiye yakasında 193, Avrupa yakasında 173 olmak üzere eski yapıt niteliğinde 366 yalı bulunuyor.

RİSALE-İ NUR’U DEVLET BASACAK
Risale-i Nur’un basım hakkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek.

EVİN ALTINDAN METRO ÜSTÜNDEN TELEFERİK
Kamulaştırma yapılmadan, "kamu yararı" denilerek evler başta olmak üzere taşınmazların altından metro, üzerinden ise teleferik gibi ulaşım hatları ile her türlü köprü, metro ve benzeri raylı taşıma sistemleri yapılabilecek.

İTHAL MÜCEVHERE VERGİ
İşlenmiş mücevher ithalatına yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 KDV uygulanacak. Külçe altın ve kıymetli taşları Borsa İstanbul üzerinden Türkiye'ye getirenler ise yeni sistemde ÖTV ve KDV ödemeyecek.

BUCAKLAR KALKACAK
Tüm illerde bucaklar kalkacak.

MADENCİDE KIDEM ŞARTI ARANMAYACAK
Madenlerde ve diğer yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

MAAŞA GÜVENCE
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

FAZLA MESAİYE İKİ KAT ÜCRET
Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak. Haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin iki katı olacak.

YILLIK İZİN ARTACAK
Yeraltında çalışan işçiler için izin süreleri kıdemlerine göre 4'er gün artırılacak.

GÜNDE 6 SAAT ÇALIŞMA
Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

KIDEME DÜZEN
Alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

YABANCIYA SÜRESİZ ÇALIŞMA
Türkiye'deki yabancıları kanuni çalışma süresi 8 yıla çıkarılacak. Uzun dönem ikâmet izni olan süresiz çalışabilecek.

Haberin Devamı

MADENCİ 47'SİNDE EMEKLİ OLACAK
Maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak çalışan maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek. Yıpranma düşüldüğünde yaş 47'ye kadar düşebilecek.

SAĞLIK KUSURUNDA ÖDEME YOK
SGK, sağlık hizmetlerinde, kurumun müfettişlerince yapılan incelemede telafisi güç veya imkansız bir zararın ortaya çıkması durumunda, müfettiş incelemesi sonuçlanıncaya kadar, sağlık hizmet sunucusuna ödeme yapılmayacak.

GSS’YE 6 AY EK SÜRE
Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısı, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvurması halinde, primler faizsiz yapılandırılacak. Söz konusu süreyi, bir 6 ay daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

100’DEN AZ BORCA AF
SGK 100 TL'nin altındaki alacaklarından vazgeçecek.

28 ŞUBAT MAĞDURU MEMURA AF
23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenler, memuriyete dönebilecek veya emekli olabilecek.

DAVA AÇMADAN SGK’YA BAŞVURU
Sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek.

EĞİTİMDE 36 BİN ATAMA
35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.

VERGİ CEZALARI SİLİNMEYECEK
Vergi aslına bağlı vergi cezaları yeniden yapılandırılarak tam olarak tahsil edilecek. Taksitle ödenmek istenmesi halinde borçluların başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.

120 TL'NİN ALTINDAKİ İDARİ CEZALARA AF
Sigara cezaları hariç, 120 TL altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, edilenlerin tahsilinden vazgeçilecek. Köprü ve otoyollarda tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.

Haberin Devamı

GERÇEK DIŞI KASA MEVCUDU AFFI
Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcut ve ortaklardan alacakları, beyan edilen tutar üzerinden yüzde üç vergi hesaplanarak düzeltme yapılabilecek. Muhalefet partileri bu düzenleme için, "Bu 17 Aralık, Rıza Sarraf Affı" eleştirisi yaptı.

GÜNDELİKÇİYE KUPON SİGORTA
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Primler istemeleri halinde çalışanlar tarafından yatırılacak. Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. İş kazası ve meslek hastalığı olaylarında, birisini ev hizmetinde çalıştıranlar işverenlerin yükümlülüklerinden muaf olacak. Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" kapsamında sigortalı yapılacak.

Haberin Devamı

TİB'E ERİŞİMİ ENGELLEME YETKİSİ
Tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi. TİB, "milli güvenlik" ve "kamu düzeni"nin korunması gerekçesiyle mahkeme kararı olmadan erişimin engellenmesini karar verebilecek. TİB, bu kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunacak.

MERALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME AÇILACAK
Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında kalan mera, yaylak ve kışlak gibi yerler, kamu yatırımları yapılması için imara açılabilecek.

ATAŞEHİR ARAZİSİ ÜMRANİYE'YE
CHP yönetimindeki Ataşehir Belediyesi'ne bağlı alanların bir bölümü Ak Parti yönetimindeki Ümraniye belediyesine aktarılacak. Muhalefet bu işlemle 150 milyon TL'lik bir rantın el değiştireceğini öne sürdü.

MUAYENE AFFI HAZİRAN 2015'E UZAYACAK
Araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 Haziran 2015'e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını; yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek. 5 milyon aracı ilgilendiren bu tarih tasarıda daha önce 31 Aralık 2014 olarak belirlenmişti.

Torbada sevinç çığlıkları

Meclis, geçen pazartesi 13,5 saat, salı ise 15 saat çalışarak, dün sabaha karşı saat 05.00 sıralarında torba tasarıyı kabul etti. Tatil aralıkları dahil 99 gün sonra yasalaşan 149 maddelik torba kanunun görüşmeleri sırasında milletvekilleri yaklaşık 480 kez kürsüden konuşma yaptı. Tasarı kabul edildikten sonra Genel Kurul salonunda sevinç çığlıkları yükseldi. Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, çığlıklar atarak salonda dolaşırken uzun süre eliyle zafer işareti yaptı. Oturumu yönetirken bol bol tartışmalar da yaşayan TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, torbanın son maddesine gelindiğinde salona doğru gülerek, “Sonuna geldik” müjdesi verdi. Sabaha kadar süren görüşmeler sırasında salonda bildik görüntüler de oluştu. Yorgunluğa dayanamayan milletvekilleri kısa şekerlemeler yaptı. Tasarı yasalaştıktan sonra Ak Parti sıraları hareketlendi, ancak grup yönetiminin, “bir anlaşmamız var, çıkmayalım arkadaşlar” şeklinde sözleri üzerine Ak Partili Süreyya Sadi Bilgiç’in, yanında bulunan milletvekillerine kolunu açarak saatin kaç olduğunu gösterme tepkisini Milliyet objektifi yakaladı.

SGK BORÇLARINA YAPILANDIRMA:
Nisan 2014 ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Ödemeler 18 eşit taksitte tamamlanacak.

PARALEL BÜROKRATIN DÖNÜŞÜNE ENGEL:
Aralarında valiler, büyükelçiler, il emniyet müdürleri, kaymakamlar, bakan yardımcıları, genel müdür ve yardımcıları gibi üst düzey yöneticilerin bulunduğu bürokratların ve diğer ünvanlarda çalışanların görevden alınma ya da tayin gibi kararlara karşı açtıkları davaların gereği 2 yıl içinde yerine getirilecek. Yürütmeyi durdurma ve göreve iade kararını uygulamayan üst yöneticiler hakkında dava açılamayacak.

AİLE HEKİMİNE NÖBET:
Çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilecek.

GÜMRÜK VERGİSİNE DE AF:
30 Nisan 2014'ten önce ödenmemiş gümrük vergileri ve cezaları ile bunlara bağlı idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme alacakları yerine, enflasyon farkının ödenmesi halinde, faiz ve gecikme faizi gibi diğer alacaklardan vazgeçilecek.

BELEDİYELER ÖĞRENCİ YURDU YAPABİLECEK:
Belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak.

SOMA MAĞDURLARINA KONUT:
Soma mağdurları AFAD'da biriken yardım paraları ve hayırsever iş adamlarınca arsa temini sağlanarak konut yaptırılabilecek.

SINAVLARA YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERİLEMEYECEK:
Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM'nin merkezi sınavları hakkında 10 gün içinde dava açılabilecek. Mahkemeler bu sınavlar hakkında yürütmenin durdurulması kararı veremeyecek.

ÖLÜM AYLIĞI:
Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak.

SOMA İSTİHDAMI:
Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

OSB'LER YÜZDE 2 TRT PAYI ÖDEYECEK:
Mevcut kanunda TRT payı ödemekten muaf tutulan Organize Sanayi Bölgeleri, torba kanunda yapılan değişiklikle bundan sonra kullandıkları elektrikten diğer aboneler gibi yüzde 2 TRT katkı payı ödemekle yükümlü olacak.

DOĞUM BORÇLANMASIYLA 6 YIL ERKEN EMEKLİLİK:
Bütün sigortalılar için doğum borçlanması hakkı 3’e çıkacak. Böylece kadınlar 6 yıl erken emekli olabilecek.

BORÇLARI BİRLEŞTİĞİ BELEDİYE ÖDEYECEK:
Büyükşehir kanunu ile kapanan belediyelerin borçları, birleştiği Büyükşehir ve ilçe belediyeleri bütçesinden tahsil edilecek. Bu alacakların faizlerinden vazgeçilecek. Bu borçlar için zaman aşımı işlemeyecek. Daha önce tahsil edilmiş tutarlar ise ret veya iade edilmeyecek.

ÜÇ TÜP BEBEK HAKKI:
SGK üç tüp bebek için yapılacak harcamaları karşılayacak.