Gündem 40 yıllık çatışma çözülüyor

40 yıllık çatışma çözülüyor

18.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Filipinler’de 40 yıl boyunca 120 bine yakın kişinin ölmesine neden olan çatışma, dünyada barış sürecinde ilerleyen en önemli iç savaşlardan biri. Güneydoğu Asya ülkesinde Müslüman azınlığın bağımsızlığını isteyen en büyük gerilla örgütü olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin (MİLF) öncülü MNLF 1972’de Mindanao bölgesinde kuruldu.

40 yıllık  çatışma çözülüyor

Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, ‘Müslüman ve komünist ayaklanmalara karşı’ ülke çapında sıkıyönetim ilan ederek cevap verdi. 1974’te Marcos’un orduyu MNLEF’nin üzerine göndermesiyle on yıllık süre boyunca çatışmanın 150 bin kurbanından çoğu bu dönemde hayatını kaybetti.
1981’de bağımsız bir İslam devleti için savaşmayı düşünen şahin kanattan Salamat Haşim, MİLF’i kurdu. Beş yıl sonra ise Halk isyanı sonucunda devrilen Marcos’un yerine geçen Corazon Aquino barış görüşmelerini başlattı. Fakat 1990’ların sonunda barış süreci çöktü. 2008’deki ikinci barış girişimi de sonuca ulaşmazken 2011’de Devlet Başkanı Benigno Aquino, MİLF lideri Murad İbrahim’le Japonya’da görüştü. İlk kez devlet başkanı ve MİLF lideri yüzyüze görüşmelere katılmış oldu.
2012’de nüfusunun yüzde 90’ı Hıristiyan olan Filipinler’in genelinin aksine bir zamanlar Müslüman ağırlıklı olan, doğal kaynak zengini Mindanao’da yarı özerk bir yönetim kurulmasına zemin sağlayacak çerçeve anlaşmayı Devlet Başkanı Benigno Aquino televizyonlardan canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasıyla açıkladı. Mart ayında başkent Manila’da Malacanang Sarayı’nda imzalanan anlaşmaya göre; Bangsamoro özerk hükümeti, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak; yerel seçimler 2016’da yapılacak.
Barış süreci kapsamında, 2009’da ‘uluslararası temas grubu’ kurulurken, Türkiye hem Filipinler Hükümeti hem de Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin talebi üzerine bu gruba dahil oldu. İngiltere, Japonya ve Suudi Arabistan’ın da yer aldığı temas grubunda, Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin silah bırakma sürecini denetleyecek organın başkanlığına Filipinler hükümetinin isteği üzerine Türkiye’den üyükelçi Haydar Berk seçildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Berk’le ilgili olarak “İşini bitirene kadar Türkiye’ye dönmemesini söyledim” dedi.