Gündem 484 bin Suriyeli eğitimle buluştu

484 bin Suriyeli eğitimle buluştu

01.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in Türkiye’deki Suriyelilerin eğitime erişimine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Yılmaz, şunları kaydetti:

484 bin Suriyeli eğitimle buluştu

“Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre okul çağında olan Suriyeli sayısı 833 bin 39’dur. Buna göre okul çağındaki öğrencilerin yüzde 20’sini oluşturan 181 bin 595 Suriyeli öğrenci resmi okullarımızda Türk öğrencilerle birlikte öğrenim görmektedir. Suriyelilerin yoğun olduğu 22 ilde 432 geçici eğitim merkezinde ise 302 bin 777 öğrenci öğrenim görmektedir. Ülkemizde toplam 484 bin 372 Suriyeli öğrencinin eğitime erişimi sağlanmış olup bu sayı eğitim çağındaki Suriyeli öğrencilerin yüzde 58,1’ine tekabül etmektedir.

Haberin Devamı

Kontenjan artırımı için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:

“2016 yılından bu yana kademeli olarak tüm Suriyeli resmî okullara ve tercihlerine göre meslek ve çıraklık okullarına, imam hatip okullarına yönlendirilmesi yapılmaktadır. Ortaöğretim kademesinde eğitime katılım oranının nispeten düşük olması nedeniyle bu alanda meslek eğitiminin geliştirilmesi ve açık öğretim liselerine yönlendirme çalışmaları devam etmektedir.”

Kapasite artırımı

“2016-2017 eğitim öğretim dönemi itibarıyla geçici koruma altında bulunan Suriyeli öğrencilerin resmî okullara yönlendirilmesi kararı alınmıştır. Anaokulu ve 1. sınıf öğrencilerinin resmi okullara kayıtları zorunlu tutulmuş olup ara sınıf öğrencilerinin yoğun Türkçe eğitimine tabi tutularak bir üst sınıfta resmi okullara kaydedilmesi için karar alınmıştır. Ülkemizde okul çağında olan Suriyelilerin tamamını okullaştırabilmek için yeni okul binaları inşası, halk eğitim merkezlerinin kapasite artırımı, mesleki eğitim merkezlerinin kapasite artırımı, imam hatip okullarının kapasite artırımı, Suriyeli öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde derslik sayısının artırılması gibi çalışmalar devam etmektedir.”

Haberin Devamı

Sınav tedbirlerini anlattı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 2010 KPSS’de yaşanan soru çalınması olayının ardından alınan tedbirlere ilişkin soru önergesini yanıtladı. Yılmaz şunları kaydetti: “Soru yazarı ve denetmenlerin kişiye tanımlı kurumsal e-imzayla oluşturulan güvenli ağda çalıştığı, soruların fiziki bakımdan güvenliğinin sağlandığı, internet bağlantısı olmayan dış dünya ile bağlantısı kontrollü ve gerekli güvenlik önlemleri alınmış yeni soru havuzunda saklandığı, ayrıca ÖSYM Başkanlığı’nın yapılacak KPSS sorularının ve sınavın güvenliği için gerekli tedbirleri aldığı belirtilmektedir.”