Gündem ‘5-6 yıla temizlenir’

‘5-6 yıla temizlenir’

11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Çevre Komisyonu’nda Bilim-2 adlı gemileriyle Marmara Denizi’nde yeni bir tarama yapacaklarını açıklarken, “dijital ikiz, yani üç boyutlu bir modelle bütün bölgeyi modellemek istiyoruz” dedi.

‘5-6 yıla temizlenir’

ÖNDER YILMAZ Ankara - İlk kez Marmara’ya özgü ulusal bir model geliştirerek, ortak veri tabanı oluşturulduğunu kaydeden Salihoğlu, daha detaylı gözlemlere ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Marmara’da müsilaj yüzünden oksijen seviyesinin 25 metrenin altında çok çok düşük seviyelerde olduğuna işaret eden Salihoğlu, Marmara’nın deşarj yükünün yüzde 75 azaltılması gerektiğine işaret etti. Salihoğlu, gerekli önlemlerin alınması halinde Marmara’nın 5-6 yıl içinde düzelebileceğini öngördüklerini, son eylem planında ise 3 yıl içinde bu planın görülmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Marmara’yı yeniden modellemek istediklerini bunun için yeni bir tarama faaliyeti başlatacaklarını açıklayan Salihoğlu, şunları kaydetti:

“Şu anda gemi Marmara’da, bütün Marmara’yı taradı. Şimdi tekrar, baştan bir taramaya karar verdik, örnekleri sürekli alıyoruz, membranda süzerken çok zorlanıyoruz, süzemiyoruz. Belli bölgelerde oksijen seviyesi yüksek, buralarda hâlâ daha müsilaj yapan o planktonlar ürüyor, hâlâ aktif şu anda. Altında hızla ölüyor ve oksijeni daha da hızlı azaltmış. Çanakkale’ye kadar gidiyor. Aktivite sürdüğü için bir süre daha takip etmeye karar verdik. Susurluk’tan çok girdi var, havzadan çok girdi var ve gerçekten oksijen seviyeleri ilk 30 metrede çok azaldı. Bunun önlemini bir an önce almamız lazım çünkü anoksik koşullara doğru da gitme riskimiz var yani bu bölge biraz hassas.”