Gündem 500 bin korsan kitap bastılar hepsi serbest

500 bin korsan kitap bastılar hepsi serbest

07.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Polisin 10 ilde gerçekleştirdiği Türkiye’nin en büyük ‘korsan kitap’ operasyonunda gözaltında zanlı kalmadı. 4 matbaa ve 3 depoya düzenlenen baskınlarda 150 bini satışa hazır 450 bin korsan kitap ve binlerce sahte bandrol ele geçirilmişti

500 bin korsan kitap bastılar hepsi serbest

Ankara polisinin, Türkiye korsan kitap piyasasını elinde tuttuğu iddia edilen şebekeye yönelik İstanbul ve Ankara’nın da aralarında bulunduğu 10 ilde gerçekleştirdiği, 40 kişinin gözaltına alındığı operasyondan ilginç ayrıntılar çıktı. Maddi değeri yüksek İngilizce ders kitaplarının da korsanını basan şebekenin lideri “Laz Mehmet” lakaplı M.K.’nın, 43 yaşında olmasına rağmen müfredatı takip edebilmek için her yıl üniversite sınavına girdiği ve ODTÜ’de öğrenci olduğu tespit edildi. Ankara Emniyeti KOM Şubesi’ne bağlı Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, geçen salı gerçekleştirdiği baskınlarda 40 zanlıyı gözaltına aldı. 4 matbaa ve 3 depoya gerçekleştirilen baskınlarda 150 bini piyasaya sürülmeye hazır halde 450 bin korsan kitap ile yüz binlerce eski ve sahte bandrol ele geçirilmişti.
Şebekenin, güncel ve en çok satan kitapların yanı sıra maddi değeri yüksek olan İngilizce ders kitaplarının da korsanlarını basarak piyasaya sürdüğü belirlendi.

Müfredat için okuyormuş
Korsan kitap operasyonları kapsamında hakkında daha önce de işlem yapıldığı tespit edilen ‘Laz Mehmet’ lakaplı M.K.’nın, okullarda okutulan İngilizce ders kitaplarının takibini yapabilmek için ilginç bir yöntem uyguladığı belirlendi. Her yıl üniversite sınavına girerek Ankara’daki üniversiteleri kazanan ve belli süre öğrenim gören M.K.’nın, bu kapsamda son olarak ODTÜ’ye kayıt yaptırdığı ve burada öğrenim gördüğü belirlendi.

Tutuklanma talebiyle gönderildi
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Abdulvahap Yaren, 12 kişiyi serbest bırakırken 22 zanlıyı “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüt faaliyeti kapsamında Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu ihlal etmek” suçlamasından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nde sorgulanan zanlıların tümünü serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

1 milyar dolarlık pazar
Türkiye’deki korsan kitap piyasasını elinde tuttuğu ifade edilen şebekenin, yıllık 1 milyar doların döndüğü bir pazara hükmettiği belirlendi. Gözaltına alınan 40 zanlıdan 6’sı savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakılırken, 34’ü ise işlemlerin ardından adliyeye sevkedildi.