Gündem 66 kanun ve kararname için iptal davası açıldı

66 kanun ve kararname için iptal davası açıldı

08.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

55 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 38’i, 57 kanunun da 28’si AYM’ye taşındı. Böylece, 27. Yasama Dönemi’ndeki kanun ve kararnamelerin yüzde 59’u AYM’ye gitti

66 kanun ve kararname için iptal davası açıldı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde çıkarılan kanun ve kararnamelerin yarısından fazlası için Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) iptal davası açıldığı ortaya çıktı. İkinci büyük parti sıfatıyla yasal düzenlemeleri AYM’ye götürme yetkisi olan CHP, 27. Yasama Dönemi’nde çıkarılan, 55 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 38’ini, 57 kanunun ise 26’sını AYM’ye taşıdı. İptali istenen 38 kararnameden hiçbirini şu ana kadar gündemine alıp görüşmeyen AYM, 28 kanun için yapılan itirazlardan da ikisini kabul ederken, ikisini reddetti.

Haberin Devamı

Yarıdan fazlası için başvuru

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana toplamda 112 kanun ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre, 55 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 2 bin 64 maddeden oluşurken, bin 46 maddeden oluşan 57 kanun teklifi de TBMM’de yasalaştırıldı. CHP, bu düzenlemelerin yarısından fazlasının iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulundu.

İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve ekibi tarafından yürütülen inceleme çalışmaları kapsamında; 55 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 38’i, 57 kanunun ise 28’si AYM’ye taşındı. Böylece, 27. Yasama Dönemi’ndeki kanun ve kararnamelerin yüzde 59’u AYM’ye gitmiş oldu. Edinilen bilgilere göre, CHP tarafından Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri için ilki neredeyse 1.5 yıl önce yapılan 38 iptal başvurusundan hiçbiri AYM tarafından gündeme alınarak görüşülmedi.

Haberin Devamı

AYM, 28 kanuna yönelik iptal başvurularından ise, dördünü karara bağladı. İki kanunu iptal eden Yüksek Mahkeme, CHP’nin iki itirazını ise reddetti. Değerli Konut Vergisi düzenlemesin iptali için de AYM’ye gitmeye hazırlanan CHP son olarak 3 Ocak’ta yedi kanunu daha Yüksek Mahkeme’ye taşıdı.

Kıyı Kanunu iptal edildi

CHP’nin iptalini istediği, AYM’nin de kabul ettiği düzenlemeler şöyle:

Seçimler için görevinden ayrılan TOBB başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile oda ve borsa yönetim kurulu başkan ve üyelerine, seçilemedikleri takdirde görevlerine dönebilme imkan tanıyan düzenleme iptal edildi.

Çevre ve kıyıların korunması düzenlemesinin bazı alanlarda uygulanmamasını öngören kanun iptal edildi.