Gündem 7 Mart’ta ilk ezan okunacak

7 Mart’ta ilk ezan okunacak

27.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Temeli 6 Ağustos 2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan ‘Çamlıca Camii’nin açılışı için geri sayım başladı. Camiden ilk ezan sesinin 7 Mart’taki Regaip Kandili’nde yükselmesi bekleniyor. Sabah ezanıyla ibadete açılacak camide, akşam da mevlit okunacak.

7 Mart’ta ilk ezan okunacak

İnşaat işlerinin tamamlandığı camide peyzaj çalışmalarının sürdüğünü dile getiren İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk; “İbadethane 7 Mart 2019 tarihinde kapısını açacak. Müze projesi ise ilerleyen dönemde faaliyete geçecek. Cumhurbaşkanımızın 7 Mart’ta teşrif edip etmeyeceği konusunda bize ulaşan bir bilgi yok” dedi.

Haberin Devamı

Çamlıca Camii’nde aynı anda 37 binden fazla kişi ibadet edebilecek şekilde planlandı. “Osmanlı Selatin Cami” mimarisi olarak adlandırılan yapının bünyesinde ayrıca botanik bahçesi, yürüyüş yolları, seyir terasları ve dinlenme mekanları da olacak. Yapılması planan yürüyüş yollarında biri ise toprak parkur olacak ve camiye gelenler ibadet ettikten sonra çıplak ayakla yürüyüş yapıp stres atacak. Çamlıca’ya yapılan dev cami inşaatında Ataşehir Mimar Sinan Camii ve Marmaray’da olduğu gibi “Durabet’ cinsi çok özel bir beton kullanıldığı belirtildi. Projenin toplam maliyeti ise 135 milyon lirayı buldu. Cami 57 bin 500 metrekare arsa üzerinde yeralırken, projenin oturum alanı 15 bin metrekare. 6 minareli camide, 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir sanat galerisi de ilerleyen dönemde hizmete girecek. Komplekste ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları, 3 bin 500 araç kapasiteli katlı bir otopark bulunuyor.

Haberin Devamı

Dev alem

Çamlıca Camii, 7 metre 77 santimetre boyundaki dünyanın en büyük alemine sahip. Kubbe kemerlerinin iç kısmına takılan 220 metre boyunda “Fetih Suresi” ise dikkat çekiyor. Caminin 72 metre yüksekliğinde 35 metre çapında dev ana kubbesi bulunurken, ibadethane, 4’ü 107.1 metre, 2’si ise 90’ar metre uzunluğunda 6 minareye sahip. Çamlıca Camii bir afet anında sivil savunma anlamında kapalı alanları ile 100 bin kişiyi barındıracak şekilde planlandı.

Yazarlar