Gündem 81 müdürden 74’ü FETÖ’cüydü

81 müdürden 74’ü FETÖ’cüydü

20.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Ala, 17-25 Aralık’tan önce 81 il emniyet müdüründen 74’ünün FETÖ mensubu olduğunu açıkladı. Ala, ayrıca “İstihbarat Daire Başkanlığı’nda 7 bin çalışandan 6 bin 500’ü FETÖ mensubuydu” dedi

81 müdürden 74’ü FETÖ’cüydü

İçişleri Bakanı Efkan Ala, dün NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Fetullahçı Terör Örgütü’ne cemaat demenin dünyada söylenebilecek en son tanımlama olacağını dile getiren Ala, “Bu bir gizli ve bir istihbarat örgütü gibi kurgulanmış gibisi fazla istihbarat örgütlerine taş çıkartacak cinsten kurgulanmış. Polislere ilişkin daha da var tespit edilen. Yeni açığa almalar olabilir. 17-25 Aralık’ta 81 il emniyet müdüründen 74’ü bunlardandı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı onları da aldık. 5 bin civarında kişiye soruşturma açtık” dedi.

‘Hepsi temizlendi’

Bakan Ala, 15 Temmuz’dan sonra istihbaratın yapılandırılması konusundaki çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Bizim şu anda emniyette daire başkanlığı seviyesinde bir istihbarat örgütümüz var. Bu İstihbarat Daire Başkanlığı’nda 17-25 Aralık’tan önce yaklaşık 7 bin çalışandan 6 bin 500’ü FETÖ mensubuydu. Onların hepsi temizlendi, başka yerlere tayin edildi, gönderilenler oldu, çıkarılanlar oldu. Buranın durumu yükseltilecek, belki daire başkanlığından başkanlık seviyesine, şimdi çalışıyoruz.”

Hem yapı hem fonksiyon

Jandarmadaki istihbarat başkanlığının da yeniden yapılanacağını kaydeden Ala “İçerideki kişilerin performansı değerlendirilecek, bu yapılara ait olanlara izin verilmeyecek ve onlar değiştiriliyor. İçişleri Bakanlığı’ndaki istihbarat birimlerinin hepsinin hem yapısı hem teşkilat şeması hem de fonksiyonları yeniden ele alınıyor. Burada çeşitli alternatifleri hem Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza sunacağız. Hükümetle alacağımız kararlarla da sonuca ulaşacağız.”

Başvuru az

Ala, özel harekât polislerinin başvuru azlığı nedeniyle KPSS şartı aranmadan alınacağını, bu konuda CHP Grup Başkanvekili’ni arayarak bilgilendirdiğini söyledi. Ala, şu değerlendirmede bulundu: “Şu anda biz 10 bin kişiyi normal polis memuru ilana çıktık. KPSS’de 60 ve yukarı alanlar müracaat ediyor. Ama özel harekâta alacağımız adaylardan KPSS’yi kaldırdık bir de askerlik şartı arıyoruz. İlana çıkacağız ilanda askerlik şartı arayacağız, KPSS şartı aramayacağız. Neden? Geçtiğimiz nisan ayında KPSS şartı aradık. 50 üzeri alanlar için 4 bin kişi için 7 bin kişi başvurdu. Fiziki yeterlilikten sonra eledikten sonra elinizde kalmıyor. Seçme imkanımız olsun diye. Bu imkânı çoğaltmak için yapılmış bir düzenleme. Bundan sonrasında böyle bir ilan yaparken KPSS şartını koyarız. Daha iyi bir seçeneği milletimize sunabiliriz. Özel harekât eğitimi zor ve çok başarılılar. Terörle mücadele ederken yeni Ankara’ya gelmiş olan özel harekât polislerimizi orada şehit ettiler.”