Gündem AB’deki ‘vize’ çilesine ‘akıllı sınır’ çözümü

AB’deki ‘vize’ çilesine ‘akıllı sınır’ çözümü

01.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Komisyonu, Schengen ülkelerine giriş noktalarındaki işlemleri hızlandırıp daha basit hale getirmenin yanı sıra güvenliği de artıracak olan “Akıllı Sınırlar” paketini açıkladı

AB’deki ‘vize’ çilesine ‘akıllı sınır’ çözümü

Özellikle vizeye tabi üçüncü ülkelerin vatandaşları açısından havaalanlarındaki kontrol çilesini hafifletmesi ve gereksiz sorulara muhatap olunmasını engellemesi öngörülen sistemde otomatik kapılar ile çipli bir kart başrolde olacak. AB’nin vize istediği ülkelerin vatandaşlarının yanı sıra vize istemediği ülkelerin vatandaşlarına da açık olacak uygulama çerçevesinde çipli kartlara çok sayıda kişisel veri yüklenecek.
Komisyon tarafından önerilen uygulamanın iki ayağını Kayıtlı Yolcu Programı (RTP) ve Giriş/Çıkış Sistemi (EES) oluşturacak. Bu çerçevede üçüncü ülke vatandaşları RTP uygulamasına başvuracaklar. Başvuranlarla ilgili bilgiler toplanacak ve onay verilirse kendilerine çipli bir kart verilecek.

Kapı bilgileri sisteme aktarılacak
Yolcu Schengen’in dış kontrol noktalarına yerleştirilecek otomatik kapıda kartını okutacak. Kişiyle ilgili biyometrik verileri, seyahat belgesi ve varsa vize ile ilgili bilgileri okuyacak olan akıllı kapı bilgileri sisteme aktaracak.
Sistemin saniyeler içinde onay vermesiyle yolcu, ekstra bir kontrole gerek kalmadan Schengen ülkesine giriş yapacak. EES sistemiyle de üçüncü ülke vatandaşının Schengen ülkesinde kalış süresiyle ilgili kesin ve güvenilir hesaplama yapılabileceği gibi, yolcunun seyahat geçmişi hakkında da detaylı bilgiye ulaşılabilecek.