Gündem AB elçilerinden Hatay’a çıkarma

AB elçilerinden Hatay’a çıkarma

16.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriyeli mültecilerin bölgedeki nüfus yoğunluğu dikkate alınarak ilk kez planlanan, Türk vatandaşlarının yanı sıra Suriyelilerin de tercüman hizmetiyle tedavi görebileceği yeni devlet hastanesi, Hatay Dörtyol’da hayata geçiriliyor.

AB elçilerinden Hatay’a çıkarma

Avrupa Birliği (AB) hibe desteğiyle gerçekleştirilecek projenin bugün gerçekleştirilecek temel atma törenine Ankara’dan AB Delegasyonu Başkanı Christian Berger ev sahipliğinde 23 AB ülkesinin büyükelçisi katılacak. Dörtyol ilçesinde yapılacak hastane 3 blok halinde inşa edilecek. Hastanede, 86 tek yataklı, 82 adet iki yataklı oda, 8 ameliyathane, 97 poliklinik, 53 yoğun bakım, 23 diyaliz yatağı bulunacak. Hastanede ayrıca Suriyeliler için Arapça tabela ve yönlendirme levhaları ile tercüman hizmeti de yer alacak. İnşaat 2 yıl içinde tamamlanacak.

Haberin Devamı

AB destekli proje

AB ve üye ülkeler tarafından komisyon kararı ile Türkiye’deki sığınmacılar için oluşturulan mali yardım fonu çerçevesinde AB, Fransız Kalkınma Ajansı’na (AFD) 250 yataklı hastane finansmanı için hibe devri yaptı. Sağlık Bakanlığı ile AFD arasında Haziran 2018 tarihinde imzalanan hibe anlaşması ile AB’den, Sağlık Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi giderlerine yönelik hibe sağlandı. Söz konusu hibenin tamamı Hatay Dörtyol’da 250 yataklı devlet hastanesi yapımı, tıbbi ekipman ile mefruşat alımı işi için gerçekleştirilecek olan sözleşmeye yönelik ödemeler için kullanacak.

Medeniyetler Korosu ile ilginç tesadüf

AB büyükelçileri, Antakya’da üç semavi din ve altı mezhebin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosu’nu dinledi. Antakya Medeniyetler Korosu 2011 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti. Ancak ödüle, “60 yılı aşkın süredir Avrupa’da insan haklarına, demokrasiye ve barışa olan katkılarından dolayı” AB layık görülmüştü. Koro ile büyükelçilerin karşılaşması hoş bir tesadüfün de ortaya çıkmasına neden oldu. Koro Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat, “İster Hristiyan ister Yahudi ister Müslüman olsun, hepimiz tek bir tanrının çocuklarıyız” dedi. Özfırat, “AB delegasyonu bize sponsor oldu. Hazırladığımız proje kapsamında üç konser düzenleyeceğiz. İlk konserimiz 9 Mayıs Avrupa Günü’nde Hatay’da, ikincisi 2020’de yine aynı tarihte Ankara’da, üçüncüsü de İstanbul’da olacak” dedi.

Haberin Devamı

AB elçilerinden Hatay’a çıkarma

‘Hepimiz aynı gemideyiz’

Büyükelçi Christian Berger, AB’nin Suriyeliler için yardımlarının devam edeceğini belirterek, “Bu krizin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz” diye konuştu. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ise “3,5 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, bu ağır yüküyle yalnız bırakılamaz. Türk hükümetine Suriyelileri bu kadar uzun süre boyunca ağırladıkları müteşekkiriz” dedi. Erdmann, “Almanya’nın Türkiye’ye çok taraflı ve iki kanallar yoluyla yaptığı taahhüdün toplamı 1 milyar avroyu aşmıştır” diye konuştu.