Gündem ABD’de Türkiye’nin teknoloji elçisi

ABD’de Türkiye’nin teknoloji elçisi

09.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Amerika’ya açılmak isteyen firmalara ‘teknoloji elçiliği’ yapan Elif Ceylan, Silikon Vadisi’nde uluslararası teknoloji firmalarının ABD pazarına girmesine ve büyümesine yardımcı oluyor

ABD’de Türkiye’nin teknoloji elçisi

Teknoloji firmalarının Amerika pazarına açılmaları sürecinde onlara ‘teknoloji elçiliği’ hizmeti veren Elif Ceylan, Türk firmalarının daha yolun başında olduğunu ama emin adımlarla ilerlediklerini anlattı. Kadın girişimcilere de ‘cesur olun’ çağrısı yapan Ceylan, “Burada kadın girişimcilerimize elimizden gelen tüm desteği veriyoruz. Birlikte iş yaparak, çalışarak fikir alışverişinde bulunarak daha güçlü oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Amerika sorumlusu

The American Turkish Society’de 2019 Young Society Leader seçilen, Silikon Vadisi’nde uluslararası teknoloji firmalarının ABD pazarına girmesine ve büyümesine yardımcı olan Elif Ceylan Türk firmalarına seslendi.

Ceylan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent’in Uluslararası Hızlandırma Programı olan Innogate’in Kuzey Amerika Sorumlusu olarak teknoloji firmalarına San Francisco, Chicago, New York, Philadelphia ve Detroit gibi merkezlerinde pazara giriş danışmanlığı veriyor. TUSİAD Silikon Vadisi Ağı Organizasyon Komitesi’nde yer alan Ceylan, kendisini ‘globalde projeler üreten ve yürütücülüğünü üstlenen, son 10 yıldan beri de ARGE projelerinin ticarileşmesi süreçlerini takip eden bir teknoloji uzmanı’ olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği’ni bitirdikten sonra yüksek lisans yapan Ceylan, çalışmalarını şöyle anlattı, “Eğitim sürecimde İngiltere’de, Hırvatistan’da İsrail’de farklı çalışmalara katıldım. Son beş yıldır da ABD odaklı sürdürüyorum. Yaptığım şey teknoloji firmalarının ABD pazarına açılmalarını sağlamak, eğer ürünleri hazır değilse Amerika’da hangi ürünleri ticarileştirebilirler bunu göstermek. Türkiye’de devlet teknolojik ekosisteme katkı sağlamak için teknoparklar üzerinden firmalara desteklerde bulunuyor. İTÜ ARI Teknokent ise İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) desteği ile Innogate Programını hayata geçirdi. Ben de global pazara açılmak ve ihracat kapasitelerini artırmak isteyen teknoloji firmalarına, Innogate Programı’nın ABD bacağında, operasyonel, stratejik destek ve pazara giriş danışmanlığı sağlıyorum” dedi.

Ceylan, İTÜ ARI Teknokent tarafından yürütülen Innogate Programı kapsamında 64 firmanın ABD’ye geldiğini ve
şu anda 40’a yakın firmanın ABD pazarında iş yapmaya devam ettiğini söyledi. ABD pazarına girmek isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Kararları çok net’

“Öğrenmeye açık olmak, kültürü tanımak ve o kültüre göre hareket etmek gerekiyor. Burada insanlar ve kararları çok net. En ufak bir başarısızlıkta küsmemek gerekiyor. Pazar araştırmalarını önemsemek gerekiyor. Doğru partnerlerle çalışmak, özellikle lokal partnerlerle çalışmak işleri çok hızlandırıyor. Türk firmaları henüz yolun başında ama doğru bir yolda.”

Haberin Devamı

‘Kadınları topluyorum’

Kadın çalışmalarını çok önemsediğini anlatan Ceylan, “Birlikten kuvvet doğduğunu düşünen bir insanım. Şu anda Silikon Vadisi’nde teknolojiye gönül vermiş kadınları bir araya toplamaya çalışıyorum. Burada çok başarılı kadınlar var, hepsi kendi alanlarında çok uzman. Bu uzmanlıklarının daha da ön plana çıkması için bir araya geliyoruz ve birbirimize destek veriyoruz. Türk kadın girişimcilere de daha çok destek vermeye çalışıyoruz. O yüzden Türk kadın girişimcilere cesur olun çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Ceylan, İsrail’de yasayan Arap kökenli Bedevi kadınların cinsiyet eşitliği ve ekonomik özgürlükleri için kurulan, bölgenin ilk sürdürülebilir toplumsal bahçeleri projesindeki öncü çalışmaları hakkında da bilgi verdi.