Gündem ABD istismarla savaşta Türkiye’ye örnek olabilir

ABD istismarla savaşta Türkiye’ye örnek olabilir

16.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Cezaevlerinde Tecavüzü Ortadan Kaldırma Komisyonu’ başkanı Prof. Smith, ‘İstismarda en dezavantajlı grupların çocuklar ve LGBTİ’ler’ diyor

ABD istismarla savaşta Türkiye’ye örnek olabilir

ABD’deki ‘Cezaevlerinde Tecavüzü Ortadan Kaldırma Komisyonu’na başkanlık yapan Prof. Smith, “Türkiye’de bu alanda bir reform yapılacaksa, ABD’deki merkezler örnek teşkil edebilir” diyor.
ABD’deki American Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Brenda Smith, 2003-2009 yılları arasında ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve Azınlıklar Sözcüsü Nancy Pelosi tarafından Cezaevlerinde Tecavüzü Ortadan Kaldırma Komisyonu’na başkanlık etmek üzere görevlendirilen bir isim. İstanbul’a bir ziyaret gerçekleştiren Smith, cinsel istismara yönelik suçlara ilişkin yürüttükleri çalışmaları Milliyet’e anlattı.
Komisyona başkanlık ettiği yıllarda, cezaevlerinde yaşanan cinsel istismar vakalarında cezaevi müdürlüklerinin ve eyalet yönetiminin rolünü araştırdıklarını belirten Smith, “Mahkumlar istismar şikayetlerini iletmek noktasında kendilerini rahat hissetmiyorlardı. En dezavantajlı konumda olan gruplar, çocuklar, kadınlar, LGBTİ’ler ve engelliler. Ancak erkekler de istismara maruz kalabiliyor.

‘Her yerde var’
Komisyon çalışmamızın en ilginç sonuçlarından biri, yetişkin koğuşlarında istismarda bulunan cezaevi personelinin neredeyse yüzde 70’inin kadın olduğunu ortaya koymaktı. Bu rakam, çocuk koğuşlarında ise yüzde 95. Bu bizim için epey şaşırtıcı bir sonuç olmuştu” dedi. Smith, istismarın yalnızca cezaevlerinin sorunu olmadığına da dikkat çekti. ABD’de kurulan tecavüz kriz merkezlerinin istismara maruz kalan kişilere destek verdiğini belirten Smith, “Bu çalışmaların Türkiye’ye örnek olabileceğini düşünüyorum” dedi.