Gündem Akar: ‘Ateşkes bitti’nin sahada karşılığı yok

Akar: ‘Ateşkes bitti’nin sahada karşılığı yok

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı, “Libya’da ateşkesin bittiğine dair açıklamaların sahada karşılığı yok” dedi

Akar: ‘Ateşkes bitti’nin sahada karşılığı yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya’daki Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi’nin kurulduğunu belirterek, “Değişen sayıda personelimiz Libya’da danışmanlık yapıyor” dedi. Libya’daki askeri gücün adını ilk kez açıklayan Akar, bu gücü “Libya Eğitim ve İşbirliği Timi” olarak tanımladı. “Libya’da ateşkesin bittiğine dair açıklamaların sahada karşılığı yok” diyen Akar, “Muhatabımız Ruslar, çalışmalarının sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.

Bakan Akar, Milli Savunma Bakanlığı’nda gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ve haber müdürleri ile kahvaltıda bir araya gelerek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar şunları kaydetti:

SEYİRCİ KALMAYIZ: BM Güvenlik Konseyi tarafından tanınmış bir hükümetten bahsediyoruz. Sayın Fayiz es-Serrac hükümeti. Biz de onun yanında yer alıyoruz. Orada niye bulunduğumuz sorusu çok havada kalıyor. Tarihi bağlarımız, kültürel bağlarımız, sınırdaş olmaktan dolayı ekonomik faaliyetlerimiz söz konusu. Dolayısıyla bizim buraya seyirci, hareketsiz kalmamız söz konusu değil.

EĞİTİM TİMİ: Libya ile imzalanan Güvenlik ve Askeri Eğitim İşbirliği Muhtırası çerçevesinde bizim orada sayıları zamanla değişen personelimiz var. Libya’daki Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisindeki personelin sayısı ihtiyaca göre değişiyor. “Libya eğitim işbirliği timimiz” var. Bunlar eğitim veriyorlar.

ATEŞKES ÇÖKMEDİ: (Moskova görüşmeleri) Hafter’e bağlı Meclis Başkanı’nın ‘Ateşkes bitti’ şeklinde açıklamaları oldu. Arazide, sahada, operasyonda bunun karşılığı yok. Libya’da ateşkesin çöktüğünü söyleyemeyiz, o çok erken olur. Çalışmalar devam ediyor. Sayın Putin ve ekibinin, bakanlarının çalışmalarının sonuçlanmasını, onların cevabını bekliyoruz. Çünkü bu konuda bize muhatap Ruslardır.

BERLİN SÜRECİ: (Libya’da TSK, diğer devletlerin güçleriyle karşı karşıya kalır mı?) Kalmak istemeyiz. Onlar da istemezler. Bizim çabamız hem İdlib hem Libya’da siyasi bir çözümle barışın, huzurun gelmesi, akan kanın durması. Berlin’deki Libya Konferansı’nda bir sonuç çıkabilecektir.

SÖZ KONUSU DEĞİL: (İdlib) Hudutlarımızda bekleyenlerin sayısı 600 bine dayandı. Rejim karadan, havadan özellikle mayıs ayından itibaren yaptıkları saldırılarla insanları katlettiler ve etmeye devam ediyorlar. Biz bir an önce akan kanın durmasından bahsediyoruz. Bölgede 12 gözlem noktası bulunuyor. Bizim oradan çekilmemiz söz konusu değil. Biz orada gözlem yapmaya, gelişmeleri rapor etmeye devam ediyoruz. .

FİDAN’IN GÖRÜŞMESİ: (MİT Başkanı Hakan Fidan-Suriye Rejim İstiharat Başkanı ile görüşmesi): Bizim için 82 milyonun hak ve menfaatleri ve bağımsızlığı söz konusu. Bu noktaya bakıp, yapmamız gereken ne varsa ilgili kişiler, kuruluş, bakanlıklarla çalışmlarımızı sürdüreceğiz.

HEYET GELMEDİ: Türkiye F-35’in 1000 parçasını yapıyor. Türkiye, F-35 taksitlerini ödedi. Anlaşmada ‘S-400 alırsanız, bunu size vermeyiz’ diye bir madde yok. Bizim tezimiz başlangıçtan beri şuydu; biz F-35 alıyoruz, F-35’in sırları herhangi bir şekilde başka ülkelerin eline geçerse biz rahatsız olmaz mıyız? Bizim de güvenlik problemimiz, biz de istemeyiz. O zaman gelin oturalım, NATO’da gelsin, bilenler gelsin bu işi çalışalım, etkiyi sıfırlayalım. En son Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri sırasında Sayın Trump, ‘tamam heyet gitsin, çalışsın’ dediler. Hala heyet yok.

MÜLKİYET MSB’DE: (Tank Palet tartışması) İhaleyi 3 firmadan BMC kazandı. Diğer 2 firmadan biri kazansaydı, BMC’ye sağlanan şartları sağlamak zorundaydık. Çünkü bu ihaleyi kazanan firma, kendi fabrikasını yapacak, o fabrika belli bir süreye gelecek. O zamana kadar buradaki fabrikanın imkanlarından yararlanmak amacıyla tankın imalatının başlamasını öngörüyoruz. Mülkiyet tamamen Milli Savunma Bakanlığı’nda.

‘Ortak devriye devam ediyor’

Haberin Devamı

B-C PLANLARI: Elimizdeki verilere göre, 150 bin civarında Suriyeli kardeşimiz gönüllü ve onurlu bir şekilde, güven içinde Barış Pınarı bölgesindeki köylerine döndüler. Ruslarla ortak devriyeler devam ediyor. M-4 karayolu bölgesinde 12 ortak devriye gerçekleştirildik. BEğer tacizler, sıkıntılar devam ederse, Rus dostlarımızla yaptığımız görüşme buna bir çare olmazsa, yine ‘B-C planı’ var.