Gündem AKAR’DAN ABD’YE ‘AHİT’ MESAJI

AKAR’DAN ABD’YE ‘AHİT’ MESAJI

01.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Efes-2016 Tatbikatı’nda konuşan Genelkurmay Başkanı Org. Akar, ABD’li askerlerin YPG arması takmasına atıfta bulunarak, “Unutulmamalıdır ki ittifaklar kurulurken verilen sözler karşılıklı birer ahittir’ dedi

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI

İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen Efes-2016 Tatbikatı başarıyla tamamlandı. Gerçek silahların kullanıldığı ve ilk kez hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryonun birlikler tarafından başarıyla uygulandığı tatbikatta yine ilk kez yerli savunma sanayi firmaları stant açtı. Tatbikatı izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar’dan ürettiği “Bayraktar İHA” hakkında bilgi aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, TSK’nın caydırıcı ve saygın bir ordu olduğunu vurgulayarak, öncelikli hedeflerinin ülkede bölgede ve dünyada güvenlik, huzur, barış ve istikrara katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI

İlk kez 8 ülke katıldı

Her yıl 4 Mayıs-4 Haziran arasında gerçekleştirilen Efes Tatbikatı, bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Almanya, ABD, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin de katılımıyla uluslararası boyut kazanıp, Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat’ına dönüştürüldü. 4 Mayıs’tan beri hazırlıkları süren tatbikatın seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra gündüz bölümü gerçekleştirildi.

Orgeneral Akar, bu yılki tatbikatta ilk kez 8 ülkeden çeşitli unsurların katıldığını söyledi. TSK’nın caydırıcı ve saygın bir ordu olduğunu vurgulayan Akar, öncelikli hedeflerinin ülkede bölgede ve dünyada güvenlik, huzur, barış ve istikrara katkı sağlamak olduğunu söyledi. TSK’nın sorunları öncelikle diyalogla çözümünden yana olduğunu vurgulayan Orgeneral Akar, ABD’nin YPG ile ortak operasyon yapması ve bazı ABD’li askerlerin YPG arması takmasına ilişkin olayı isim vermeden gündeme getirerek, “Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkemiz ve bölgenin huzur ve güvenliğini bozan ihlallere duyarsız kalması, bunlara müsaade etmesi de asla beklenemez. TSK, bölgemizde ve dünyada, barış ve istikrarın sağlanması için kurulan ittifaklara da destek sağlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki ittifaklar kurulurken verilen sözler ve varılan mutabakatlar, karşılıklı birer ahittir” mesajını verdi.

Haberin Devamı

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI

‘Mücadele devam edecek’

Akar, “Türk Silahlı Kuvvetleri en öncelikli görev olarak terörle mücadele harekâtını siyasi direktif doğrultusunda büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Asker, polis ve korucularımız omuz omuza ve ölürsem şehit, kalırsam gazi inancıyla yürüttüğü bu mücadelede hiçbir sivil ve masum vatandaşımızın zarar görmemesi için azami gayret ve dikkat sarf edilmektedir. Mücadelemiz etnik ve mezhep ayrımı yapmadan tüm vatandaşlarımızın güvenliği sağlanana ve terör bitene kadar devam edecektir” ifadelerini kullandı.

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI
TSK’nın modernizasyonu

TSK’nın operasyonel faaliyetlerinin yanı sıra askeri yetenekleri, sistemik ve sistematik bir şekilde bulunduğu çağa ve koşullara uyumlu hale getirilmesine de vurgu yapan Akar, şunları söyledi: “Her yönüyle milli bir ordu olan TSK’nın modernizasyonunu öncelikle yerli imkanlarımızla gerçekleştirmek hedeflenmektedir. Ancak her türlü teknik ve teknolojinin kazanılmasının ötesinde, güvenliğimizin gerçek teminatının ise teknik ve teknolojinin üretilmesi olduğu düşünülmektedir. ‘TSK-2033 Türk Silahlı Kuvvetleri Kurumsal Gelişim Projeleri’ne yönelik çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam etmektedir.”

Haberin Devamı

Bayraktar’dan milli İHA bilgisi

Tatbikat, ilk kez uluslararası katılımla gerçekleştirilirken bu yıldan itibaren bir yıl ulusal, bir yıl uluslararası katılımla düzenlenmesinin planlanıyor. Milli taarruz helikopteri ATAK, tatbikatta ilk kez atış yaptı. MİLGEM Projesi kapsamında yapılan TCG Heybeliada Korveti de tatbikatta yer aldı. Tatbikat alanı, ilk kez milli savunma sanayi firmalarına da açıldı. Milli insansız hava araçları Bayraktar ve Karayel de tatbikatta yerini aldı. Erdoğan standları gezerken geçtiğimiz günlerde kızı Sümeyye Erdoğan ile evlenen damadı, yerli İHA üreticisi Selçuk Bayraktar’dan bilgi aldı.

Haberin Devamı

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI
79 ülke, 255 seçkin gözlemci tatbikatta

Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde gerçekleştirilen tatbikatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve tüm kuvvet komutanlarının yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Abdulrahman Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Ghanim bin Shaheen Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko, Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatol Wojtan, ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Ben Hodges, Japonya Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyofumi Iwata ve Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif’in de aralarında bulunduğu 79 ülkeden 255 seçkin gözlemci ve temsilci takip etti.

Uçaklar gerçek bombalar attı

Cumhurbaşkanı ve konuklar Efes 2016 tatbikatı için tasarlanan özel şapkaları taktı. Tatbikatın, gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın, bilgi vermesiyle başladı. İnsansız hava araçlarının ve uçakların keşif uçuşu yapıldı. AKSAR ve İYGAS adlı mayın temizleme araçları, mayınlı sahada özel sistemlerle patlatmalar yapıp kendilerine yol açarak hücuma destek verdi.

Haberin Devamı

Botlarla yapılan harekatın ardından amfibi birliklerinin ikinci çıkarması başladı. Gemilerin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve Obüsler karaya çıkarıldı. Ayrıca tatbikat bölgesine Obüs ve havan topları, roketatarlar havadan da helikopterlerle taşındı. F-16 savaş uçakları, sortilerle önceden belirlenen 20 ayrı hedefe gerçek bomba bıraktı.

Hedefler başarıyla vuruldu

Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’ne ait 2 F-15 savaş uçağı, ABD çıkarma gemileri de bu noktalarda kullanıldı. Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Ardından taarruz helikopterleri gönderildi. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi.

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI

Dost birliklerin ‘hibrit savaş’ı

Efes-2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike ülkeleri arasında savaş, tatbikatta gerçekleştirildi. Jenerik senaryoya göre, Torrike’nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu BM’den yardım istedi. BM’nin çağrısı üzerine, Türkiye’nin liderliğinde Almanya, ABD, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dost birlikler oluşturuldu. Dost birlikleri de temsili ülke Torrike’nin işgal ettiği adayı kurtardı. Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içine alan hibrit savaşı düzenini de kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoda var olan bir terör örgütüyle de mücade etti.

AKAR’DAN ABD’YE  ‘AHİT’ MESAJI

Türkiye, Polonya, Katar, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’dan beş keskin nişancının, hedeflerini vurduktan sonra Erdoğan’ı selamladığı tatbikatta, “hibrit” olarak adlandırılan terörist unsurlara meskûn mahalde müdahale edildi.