Gündem AKP Milletvekili Çetinkaya'nın adı Okyanus operasyonu iddianamesinde

AKP Milletvekili Çetinkaya'nın adı Okyanus operasyonu iddianamesinde

02.03.2009 - 13:52 | Son Güncellenme:

.

AKP Milletvekili Çetinkayanın adı Okyanus operasyonu iddianamesinde

KONYA Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği Okyanus adlı operasyonda 234 şüpheliyle ilgili olarak Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ünal tarafından hazırlanan iddianamede, çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. İddianamede, AKP Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya'nın da örgütün üyesi olduğu iddia edildi. Milletvekili Çetinkaya'nın, örgütün lideri Nusret Argun'la ve örgütün çıkarları doğrultusunda başka kişilerle yaptığı telefon görüşmeleri iddianemede yer aldı. Savcılık, Çetinkaya ile ilgili iddiaların yer aldığı fezlekeyi TBMM Başkanlığı'na gönderdi.
Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ünal'ın hazırladığı iddianameyi kabul ederek, önümüzdeki 4 Mayıs gününü duruşma tarihi olarak belirledi. Toplam 756 sayfalık iddianame ve 188 klasor eki, mahkemeye verilip, mahkemenin davayı kabul etmesinin ardından, iddianame tarafların avukatlarına da dağıtıldı.
Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ünal'ın hazırladığı iddianamenin 645'inci sayfasında Nusret Argun ile ilgili suçlar sıralanırken, ‘Nusret Argun'un yukarıda tanımı yapılan suç örgütünün lideri ve yöneticisi olduğu...’ denilerek, savcılığın örgütü, ‘suç örgütü’ olarak kabul ettiği ortaya çıktı.

MİLLETVEKİLİ DE İDDİANAMEDE
İddianamede, AKP Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya'nın da örgüt üyesi olduğu iddia edildi. Savcılık, Abdullah Çetinkaya'nın, özellikle tutuklu bulunan örgüt lideri Nusret Argun ile yaptığı ve örgütün çıkarları doğrultusunda Çetinkaya'nın yaptığı çalışmaları anlatan telefon görüşmeleri ayrıntılı olarak iddianameye koydu.
Savcılık, Abdullah Çetinkaya ile ilgili iddiaların yer aldığı fezlekeyi TBMM Başkanlığı'na gönderdi. Meclis, Çetinkaya'nın dokunulmazlığını kaldırdığı taktirde Abdullah Çetinkaya davada sanık olarak yargılanacak. Meclis, dokunulmazlığı kaldırmazsa, Çetinkaya'nın dosyası ayrılacak ve milletvekilliği süresinin bitimi beklenecek.

İDDİANAMEDE TELEFON GÖRÜŞMELERİ YER ALDI
Konya'da faaliyet gösteren özel bir onkoloji merkezinin, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde onkoloji merkezi açılmasını engellediği, bu merkezin sahipleri ile AKP Milletvekili Özkan Öksüz'ün ilişkisinin olduğunu; Öksüz'ün, çete lideri Nusret Argun'un kazandığı ihaleyi (Tıp Fakültesi'nin kuracağı onkoloji merkezinin radyoterapi cihaz alımıyla ilgili İl Özel İdaresi'nin açtığı ihale) iptal ettirdiği iddianamede yer aldı. İddianamenin 226'ncı sayfasında Nusret Argun ile AKP Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya arasında geçen telefon görüşmelerine yer verildi.

Okyanus Operasyou

KONYA Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik düzenlediği operasyonda gözaltına alınan, aralarında şirketin yönetim kurulu Başkanı Nusret Argun, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile bazı dekanlar, çok sayıda hastane başhekimi, doktor, müfettişin de bulunduğu 45'i tutuklu, 5'i aranan 234 kişi hakkında, 756 sayfalık iddianame ile dava açıldı. Savcı, tutuklu Argun hakkında toplam 1205 yıl, Rektör Okudan için 28 yıl hapis cezası ile elde ettikleri malların müsaderesini istedi.
Konya'da ‘enerji, turizm, inşaat- taahhüt, konut, alışveriş merkezleri, servis hizmetleri, sağlık ve plastik’ alanlarında faaliyet gösteren Okyanus Şirketler Grubu'nun çeşitli illerde girdiği ‘tıbbi malzeme, temizlik, güvenlik, yemek ve doğalgaz dağıtım ihalelerinden devleti yaklaşık 350 milyon TL zarara uğrattığı’ iddiasıyla 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasında değişik tarihlerde operasyonlar yapıldı. Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya'nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar'ın Dinar, Bolvadin, Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde yapılan operasyonlarda 229 kişi gözaltına alındı. ‘Suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, tehdit, baskı, şantaj, sahtecilik’ suçuyla adliyeye sevk edilen zanlılardan şirket sahibi Argun ve Rektör Okudan dahil 45 kişi tutuklandı. Daha sonra da sanıklar Mustafa Alpınar, Ali Alkan, Metin Hilal, Metin Uran ve Mehmet Kaya hakkında yakalama emri çıkartıldı.
Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Ayhan Ünal’ın talebi üzerine Nusret Argun ile birlikte 26 sanığın 2006-2008 yılları arasında ihale yolsuzluklarından kazandığı öne sürülen toplam 142 tapulu konut, 59 araç, 36 şirketin hisseleri ile 74 milyon TL paraya Adana 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce ihtiyati tedbir konulmasına karar verildi. Daha sonra aynı mahkeme banka hesaplarındaki tedbiri kaldırdı.
4 Mayıs Pazartesi günü Adana Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak olan duruşmada, 45'i tutuklu, 4'ü firari, 1'i hakkında yakalama emri bulunan, 184'ü tutuksuz toplam 234 şüpheli, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, İhaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet verme, baskı yapma, nitelikli yağma, ticari sır veya müşteri sırrı niteliğinde bilgi ve belgelerin açıklanması, özel belgede sahtecilik, zincirleme özel belgede sahtecilik, Soruşturmanın gizliliğini ihlal’ suçlamasıyla yargılanacak.

Tutuklu sanıklar
ADANA F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan şüphelilerin isimleri şöyle:

Nusret Argun (Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Dr. Süleyman Okudan (Selçuk Üniversitesi Rektörü), Hikmet Gürsel (lider yardımcısı), Hayri Yıldıray Kocamaz (Okyanus Taahhüt A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi), Hüseyin Daşdöğen (Nobel, Nomar, Nomed Medikal firmalarının ortağı), Osman Şensoy (İdeal Güvenlik şirketinin sorumlusu), İlker Turdan (Avukat), Abdullah Koyuncu (Emekli kamu görevlisi), Mustafa Mete (Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi eski Başmüdürü), Güray Yumlu (ABS yazılım şirketi sorumlusu), Arif Aytürk (SGK’de başmüfettiş), Nuri Şener (En Sosyal Hizmetler Ltd. kurucusu), Mehmet Ali Kuytu (En Sosyal Hizmetler Ltd.’nin ortağı), İsa Ünal (Mircan İnşaat ve Dünya Temizlik şirketlerinin ortağı), Mehmet Erdoğan (İdeal ve Net Özel Güvenlik şirketlerinin kurucusu ve ortağı), Ercan Korkmaz (İhale takipçisi), Uğur Çelik (Uğur Petrol şirketinin ortağı), Ramazan Diler Hodaloğulları (Hodaloğlu Güvenlik Şirketinin ortağı), Önder Baysal (İhale öncesi gizli anlaşmaları sağlayan), Uğur Kendirli (İhalelerde gizli anlaşma sağlayan), Hüseyin Çakmak (İhalelerde gizli anlaşma sağlayan), İsmail Tuna (Baytuna Sağlık’ın ortağı), Ahmet Tan (Adana’daki Altay Yemek Şirketinin ortağı), Zafer Öztürk (Adem Elektrik Şirketinin imza yetkilisi), Mehmet Emin Süt (Güvenlik Şirketi İhale Temsilcisi), Ahmet Atilla Çalışkan (Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde müdür yardımcısı), Üzeyir Durmuş (Konya Selçuk Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığında şube müdürü), Ekrem Kırmızıtaş (Meram Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü) , Ahmet Sahar (Konya Numune Hastanesinde doktor), Hasan Hüseyin Yumuk (Konya İl Özel İdare Müdürlüğünde görevli), Gökhan Yıldız (Konya Ereğli Devlet Hastanesinde görevli), Mustafa Parlayıcı (Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başhekim yardımcısı), Mehmet Tacettin Akdeniz (Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başhekim yardımcısı), Yunus Ağralı (Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi), Ali Aktaş (Karaman Devlet Hastanesi Müdürü), Mehmet Yavuz (Karaman Devlet Hastanesi’nde görevli) , Suat İyilikli (Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde hastane müdür yardımcısı), Müşteba Sevil (Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi), Sadıkhan Gökmen (Konya Ağız Diş Sağlığı Hastanesi’nde doktor), Bekir Börekçi (Kahramanmaraş Teşhis Sağlık Ltd. ortağı), İsmet Tolu (Nobel Medikal’ın ortağı), Şaban Ekici (Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı), Salih Şevket Yılmaz (Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde şef), Zafer Köseli (Mustafa Mete’nin kayınbiraderi), Rüstem Aydın (Uğur Petrol’ün ortağı).