Gündem Aleyna’ya ikinci hayat verdiler

Aleyna’ya ikinci hayat verdiler

14.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Almanya’da Nürnberg’in Erlangen şehrinde ayrı yaşayan Afyon’lu Ergün Şahin (42) ve Yasemin Kahyaoğlu’nun (45) 21 yaşındaki kızları Aleyna Şahin, 1998’de böbrek yetmezliği hastalığıyla dünyaya geldi. 10 yıl boyunca diyalize giren Aleyna’ya, Almanya’da 2008’de kadavradan alınan böbrek nakledildi. Ancak nakledilen böbrek 3 ay önce işlevini yitirdi. Almanya’daki hastanelerde umudunu kaybeden anne Kahyaoğlu, kızı ile birlikte geçen yıl İstanbul’a geldi.

Aleyna’ya ikinci hayat verdiler

Özel bir hastanede tedavisine başlanan Aleyna’ya anne böbreğini verdi. Aleyna’nın kontrolleri yapılırken karaciğerinde de problem olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Almanya’da yaşayan baba Ergün Şahin, İstanbul’a geldi. Anne Yasemin Kahyaoğlu’nun böbreğinin, baba Ergün Şahin’in de karaciğerinin Aleyna ile uyum sağladığı belirlendi. Yeni yılın ilk günlerinde ameliyata alınan Aleyna’ya önce karaciğer, bir gün sonra da böbrek nakli yapıldı.

Haberin Devamı

Kızları için bir arada

Kızının başından bir an olsun ayrılmayan anne Yasemin Kahyaoğlu yaşadığı süreci Milliyet’e anlattı:

“Almanya’da donör olmuştum ama kadavra çıktığı için benden almadı. Yanlış tedaviler sonucunda 3-4 yıl nakilden sonra kötü şeyler yaşadık. En son kızımın böbreğinde sorun çıkınca Türkiye’ye gelmeye karar verdik. Kızım nakil oldu, yavaş yavaş iyileşiyor. Anne ve babasının organ bağışladığını bilmesi onu çok mutlu etti. Bazı anne ve babalar evladını bir parka bile götüremiyorken, biz eski eşimle kızımız için bir araya gelebildik. Kızımıza ikinci bir hayat verdik. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz.”

Aleyna’ya ikinci hayat verdiler

Baba Ergün Şahin ise, “Organlarımızın kızımıza uyum sağlaması büyük şans. Kızıma can olmak inanılmaz mutluluk. İnsanları organ bağışına davet ediyorum” dedi.

Operasyonu gerçekleştiren İstinye Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan da şunları söyledi:

"Yaptığımız işlem iki canlı vericiden eş zamanlı kombine karaciğer-böbrek nakli. Büyük bir ekip olarak bunu yaptık. Ülkemizde nadir yapılan bir ameliyat türüdür. Öncelik, sonuçları daha ağır olan karaciğer naklini gerçekleştirmekti. Karaciğer naklini gerçekleştirdikten 2 gün sonra da işlerin yolunda gittiğini anladığımız zaman böbrek naklini yaptık. Her iki organ da sağlıklı çalışıyor. Fonksiyonları normal. Tek organın bulunmasının bile zor olduğu günümüzde, iki organı bulmak daha da zor. Hastamızda ihtiyaç olan bu iki organın aileden birilerinde bulunması ve erken dönemde uyum sağlaması ise mucize."