Gündem Almanya 'Ağıt' konserini iptal etti

Almanya 'Ağıt' konserini iptal etti

25.10.2016 - 18:21 | Son Güncellenme:

Almanya, Dresden Senfoni Orkestrası tarafından 1915 olaylarının 100.yılı nedeniyle geçtiğimiz nisan ayında hazırlanan "Ermeni soykırımı" iddialarına ilişkin "Aget" (Ağıt) adlı konserin 13 Kasım'da Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirilmesi konusunda geri adım attı. Konser iptal edildi.

Almanya Ağıt konserini  iptal etti

Almanya’da Dresden Senfoni Orkestrası’nın 1915 Olayları’nın 100’üncü yılı vesilesiyle hazırladığı “Aghet” (Ağıt) konseri Türkiye ve Almanya arasında gerilime neden olmuştu. Aghet konserine Dresden Senfoni Orkestrası'nın aylık etkinlik programında da yer verilirken, konserin İstanbul Başkonsolosluğu'nda oda orkestrası ile seslendirileceği duyurulmuştu. Konser sonrasında Alman-Türk-Ermeni Dostluk Derneği oluşturulması da planlanıyordu.Konsere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür Bakanı Nabi Avcı'nın da özel olarak davet edildiği Alman basınında yer almıştı.

Haberin Devamı

Türkiye, AB'nin bu projeye mali desteğini sert şekilde eleştirdi ve kültür sanatı teşvik için kurulan Yaratıcı Avrupa Programı’ndan ayrıldı. Ayrılmanın nedeninin, AB'nin bu fon üzerinden Ağıt konser projesini desteklemesi gösterildi. Tüm bu gerilime rağmen, Dresden Senfoni Orkestrası Ağıt konserini Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda icra etme kararı aldı ve 13 Kasım konser tarihi olarak belirlendi.

BAKANLIK AÇIKLADI

Alman Dışişleri tarafından yapılan kısa açıklamada, neden belirtilmeden "İstanbul Başkonsolosluğu'nun mekanları, 13 Kasım için kullanılmayacak" denilerek söz konusu konserin konsolosluk bünyesinde icra edilmesini iptal etti. Konserin ileri bir tarihte yapılıp yapılmayacağı konusunda bir bilgi paylaşılmadı.