Gündem Amasra Kalesi’ne ÇED darbesi!

Amasra Kalesi’ne ÇED darbesi!

02.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihi özellikleri nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne önerilen Amasra’daki termik santral proje alanını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür ve turizm merkezi saymadığı ortaya çıktı.

Amasra Kalesi’ne ÇED darbesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi ve kültürel özelliklerinden dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne önerilen Amasra’daki termik santral proje alanını kültür ve turizm merkezi saymadığı tespit edildi.
Amasra Kalesi, 2013 yılı nisan ayında ‘Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimler’ kapsamında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklendi. Amasra’yı da kapsayan bölgenin 1/100000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planı’nda da Amasra’nın ‘Yakın çevresi doğal, tarihi ve kültürel çevreyle ekolojik yönden önemli bir bölge olması nedeniyle’ koruma altına alınması istendi.
Bölgede UNESCO’nun koruma listesine giren Amasra Kalesi’ne 15 dakika uzaklıktaki bir bölgeye de termik santral yapımı projesi başlatıldı.
Proje için Çevre Etki Değerlendirme raporu(ÇED) alınması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan görüşü soruldu. Bakanlık ise Tarlaağzı Köyü’nde yer alan termik santral alanın, “Kültür ve Turizm ve Gelişim bölgesi kapsamında kalmadığı” yönünde görüş bildirdi.
Bakanlığın 06 Şubat 2014 tarihli görüş yazısında şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımız Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nce yapılan inceleme sonucu, söz konusu proje alanının 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen herhangi bir Turizm Merkezi veya Kültür Koruma ve Geliştirme Bölgesi kapsamında kalmadığı tespit edilmiştir.”

‘Listeye sokmaya çalışıyorlardı’
Bakanlığın bu görüşü, bölgede santrale karşı çalışmalar yürüten çevrecilerin tepkisini çekti. Bartın Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Bir taraftan UNESCO Geçici Miras Listesi’ne girmiş olan Amasra Kalesi’ni kalıcı listeye sokmak için çalıştaylar düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın diğer taraftan Amasra’da tarihi ve turistik bir değer yoktur diyen ÇED görüşü sorgulanmalıdır” denildi.

‘İkiyüzlü davranılıyor’
Bakanlığın değerlendirmesine tepki gösteren CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya da bakanlığın, Amasra’ya karşı ikiyüzlü davrandığını söyledi. Yalçınkaya, “UNESCO Dünya Miras Listesi için önerilen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklenen Amasra, söz konusu termik santral olunca turizm merkezi bile sayılmıyor. Bakanlığın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği görüş yazısı, vahim ötesidir. Bu yazı, Amasra’da ve çevresinde bulunan tarihi, kültürel ve doğal yapının, termik santral uğruna Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görmezden gelindiği anlamına gelir” diye konuştu.