Gündem ‘Anadolu NATO’ya büyük güç katacak’

‘Anadolu NATO’ya büyük güç katacak’

03.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk donanmasının son yıllarda gösterdiği gelişmeyi takip ettiğini söyleyen Hollandalı amiral Boots, 2021’de denize indirilecek TCG Anadolu’nun NATO’ya önemli katkı yapacağını söyledi.

‘Anadolu NATO’ya büyük güç katacak’

Akdeniz’de varlık gösteren en büyük NATO gücü SNMG-2’nin Hollandalı komutanı Tuğamiral Boudewijn Boots, Milliyet’e konuştu. HNMLS Evertsen fırkateyniyle bir hafta İstanbul’da kalan Hollandalı Amiral, Türk savunma sanayisindeki gelişmeleri takip ettiklerini, Ada sınıfı korvetlerin ardından ve 2021’de Donanma’ya katılacak TCG Anadolu ve İstanbul sınıfı fırkateynlerin NATO’ya güç katacağını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde ve Milli Savunma Bakanlığı’nın sorumluluğunda gerçekleşen 14. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (İDEF), donanmamızda görev yapan gemilerin geçit törenine sahne oldu.

Gemiler görücüye çıktı

67 ülkeden 150’den fazla heyetin ilgi gösterdiği fuar için Büyükçekmece sahiline milli gemi projesinin halkası TCG Büyükada’nın yanı sıra Türkiye’de üretilen TCG Alemdar, TCG Bayraktar, TCG Tekirdağ, TCG Ç-158 gemileri geldi. Türk Deniz Kuvvetleri’nin son yıllarda gösterdiği gelişmeyi takip ettiğini söyleyen NATO’nun ünlü amirallerinden Boudewijn Boots görüşlerini Milliyet’e değerlendirdi.

NATO ülkelerinin Akdeniz çanağındaki aktifliğini artırmak için 1992’de kurulan Akdeniz Daimi Deniz Kuvveti SNMG-2’nin (Standing NATO Maritime Group) Hollandalı komutanı Boots, Karadeniz’de yaptıkları tatbikatın ardından İstanbul’a geldi. Tuğamiral Boots, Karadeniz ve Ege’nin de içinde bulunduğu Akdeniz çanağındaki 5-8 gemiden oluşan ve bin denizciden oluşan çok uluslu güce 1 yıldır kumanda ediyor.

Haberin Devamı

Boots, “Öncelikli amacımız her zaman harbe hazır olmak. Milliyetler değişse de SNMG-2’nin görev tanımı değişmiyor. Türkiye bu görevin en sadık uygulayıcı ülkelerinden. Çok uluslu gücü yönetmek benim için bir avantaj. Karadeniz’i, Romanya, Bulgaristan ya da Türkiye’den gelen subaylardan daha iyi kim bilebilir? Bu bir takım oyunu ve biz oyuncularıyız” diye konuştu.

Türk savunma sanayisinin gelişimini takip ettiklerini belirten Tuğamiral Boots, 2013 yılında denize indirilen Ada sınıfı milli korvetlerin ardından diğer projeleri de izlediklerini söyledi. Boots, “Korvetler kendilerini ispat etti. Yakın gelecekte yapımı tamamlanacak TCG Anadolu’nun maket modelini gördüm ve çok beğendim. İstanbul sınıfı hava savunma fırkateynleriyle birlikte çok iyi silah sistemleri geliştirdiğinizi biliyoruz. Yeni tasarım gemiler ve sistemlerin NATO’ya katkısının büyük olacağına inanıyorum ve bu beni mutlu ediyor” dedi.

‘Anadolu NATO’ya büyük güç katacak’

‘Napolyon’a katılıyorum’

Hollanda Deniz Kuvvetleri’nde 32 yıldır görevli olan Tuğamiral Boots, daha önce Karayipler, Afganistan, İngiltere gibi ülkelerde görev yapan deneyimli bir denizci. Hayatının büyük bölümü dünyanın farklı denizlerinde geçen Boots, bir yıldır SNMG 2’nin komutanlığını yapıyor. Uluslararası güçlere komuta etmenin zorluklarını yaşarken güzel taraflarını da gördüğünü söyleyen Boots, dolaştıkları denizlerde o bölgedeki ülkelerin subaylarıyla birlikte çalışmanın işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Eşi ve iki çocuğunun kendisi için İstanbul’a geldiğini söyleyen Tuğamiral Boots, ailece şehrin etkileyici dokusuna hayran kaldıklarını vurguladı. Tuğamiral Boots, ikinci kez geldiği İstanbul’u yine çok etkileyici bulduğunu belirterek, “Napolyon’un dediği gibi dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu. Bu söze katılıyorum” diye konuştu.