Gündem Ankara’da 11 saatlik FETÖ toplantısı

Ankara’da 11 saatlik FETÖ toplantısı

04.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ankara’ya gelen ABD’li heyet 11 saat süren görüşmeler gerçekleştirdi. FETÖ’nün kilit isimi Kemal Batmaz ile 2 kişiyi daha dinleyen heyet, bugün İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları yetkilileriyle görüşecek

Ankara’da 11 saatlik FETÖ toplantısı

ABD’li yetkililerden oluşan bir heyet, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili Türkiye’nin Washington’a sunduğu yeni deliller konusundaki gelişmeleri değerlendirmek ve bilgi almak üzere Ankara’ya geldi. ABD’li heyet temaslarına ilk olarak Ankara Adelet Sarayı’nda başladı. Buradaki görüşmeye Terör Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Dinç, aynı büroda görev yapan Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan, Adalet Bakanlığı’ndan bazı görevliler ile FBI yetkililerinin de aralarında bulunduğu ABD heyeti katıldı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna saat 10.00 sıralarında geçen heyetler, burada 11 saati aşkın çalışma yaptı.

Haberin Devamı

3 kişiyi dinlediler

Çalışmanın bir kısmında, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde bulunduğu belirlenen ve tutuklu olan FETÖ’nün “sivil imam”larından Kemal Batmaz, jandarma tarafından mahkeme salonuna getirildi. Batmaz’a bazı sorular yöneltildi. Batmaz’ın kimi sorulara “Bu konuda konuşmak istemiyorum” şeklinde yanıtlar verdiği öğrenildi. Batmaz’ın dışında iki kişinin daha telekonferans sistemi üzerinden bayanının alındığı öğrenildi. ABD heyeti de, duruşmayı gözlemci olarak izledi.

6 görüşme yapıldı

İfadelerin dinlenmesi ve sonrasında yapılan toplantı 11 saat sürdü. ABD ve Türk yetkililer arasında saat 10.30’da başlayan temaslar 21.30’da sona ererken, görüşmeler sırasında sadece saat 17.00’de 20 dakikalık mola verildi. Toplantının ardından ABD heyeti, açıklama yapmadan adliyeden ayrılırken, toplantı ve içeriği ile ilgili Türk heyetinden de bir açıklama gelmedi. Başsavcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, daha sonra toplantıya ilişkin resmi bir açıklama yapılacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Ankara temaslarında heyetin İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile de görüşecekleri kaydedildi. ABD heyetinin bugünkü görüşmelerle FETÖ’ye yönelik soruşturmaların ele alındığı bakanlık düzeyindeki heyetler arası görüşme sayısı 6’ya ulaştı. Heyetin Ankara’da temasları iki gün sürecek.

‘Yeni isimlere ulaşıldı’

Amerikan heyeti, Ankara’ya, FBI tarafından ABD’de yürütülen FETÖ soruşturmalarının dosyalarıyla geldi. O soruşturmalarda FETÖ’nün ABD yapılanmasıyla bağlantılı olan Türkiye’de tutuklu bazı FETÖ üyelerinin isimlerine ulaşıldığı belirtildi. ABD’li heyete darbe girişimde aktif rol alan sivil imamlar Kemal Batmaz ve Hakan Çiçek’in cep telefonlarının imajları da verildi. Çiçek’in telefonun darbe girişiminden kısa bir süre önce Fetullah Gülen’in ikametinin bulunduğu çiftlikte aktive edildiği ortaya çıkmıştı.