Gündem Antalya’da yarışma filmleri son hız ilerliyor

Antalya’da yarışma filmleri son hız ilerliyor

20.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pazar günü yapılacak ödül töreniyle sona erecek Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışmasında yer alan 12 filmin büyük bir bölümü izleyici karşısına çıktı

Antalya’da yarışma filmleri son hız ilerliyor

53. Antalya Film Festivali’nde 12 filmin yer aldığı ulusal yarışmadaki filmlerin yarısından fazlası izleyici karşısına çıktı. Semih Kaplanoğlu başkanlığındaki jürinin 23 Ekim’de düzenlenecek ödül töreninde dağıtacağı ödüllerle sonlanacak festivalde ilk ulusal yarışma filmi oyuncu Rıza Sönmez’in yönettiği ‘Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var’dı. Prömiyerini Antalya’da yapan film, akşam sahneye çıkmak için müzisyen arayışına giren bir müzisyeni ve Orhan Pamuk’un ‘Kar’ romanın karakterlerini bulup onların fotoğraflarını çekip kartpostallara basan bir adamı takip ediyor. Her şeyden önce Kars şehrine bir övgü niteliği taşıyan filmle ilgili Sönmez, Gezici Festival dolayısıyla ziyaret ettiği Kars şehrine, daha sonra Uğur Yücel’in burada çekilen ‘Soğuk’unda rol alınca tekrar yolunun düştüğünü belirtiyor. Orhan Pamuk’un ise filmden haberdar olduğunu belirten Sönmez, senaryoyu bir karşılaşmalarında ona verdiğini anlatıyor.

Çocuklarla izlemek istiyor

Yarışmada yer alan Ümit Köreken’in yönettiği ‘Mavi Bisiklet’ ise dünya prömiyerini bu yılki Berlin Film Festivali’nde yapmasının ardından İstanbul Film Festivali’nde ulusal yarışmada yer almıştı. Film, bir çocuğun ilkokulda yaşanan adaletsizliğe isyanı üzerine. Köreken, Antalya’da filmi çocuklarla buluşturmayı dilediğini belirtti ve çocuklarla film üzerinden adalet ve demokrasiyle ilgili çalışmalar yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Tayfur Aydın’ın ikinci uzun metrajlı filmi ‘Siyah Karga’ da ulusal yarışmada izleyiciyle buluşan diğer bir film. Bu yılki İstanbul Film Festivali’nde yarışan yapım, İranlı bir oyuncunun yıllar önce terk ettiği köyüne yasadışı yollarla dönmek için Türkiye’den bir rehberle çıktığı yolculuğu konu alıyor. Başrollerini Şebnem Hassanisoughi ve Aziz Çapkurt’un paylaştığı film, Aydın’a göre önceki filmi ‘İz’ gibi bir özüne dönme hikâyesi: “Dünyanın neresinde olursa kendi özüne ve vatanına dönmeyi işlemek istedim.” Şebnem Hassanisoughi ise rolünün fiziksel olarak zorluğundan bahsetti ve sınır köylerindeki zorlu mücadeleye tanıklık ettiğini anlattı.

Adana’dan sonra Antalya’da

Dünya prömiyerini Cannes’ın Eleştirmenler Haftası bölümünde yapan, Saraybosna Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü kazanan Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk filmi ‘Albüm’ de Adana Film Festivali’nin ardından Antalya’da da yarışmada. Evlat edinmek isteyen bir çiftin bunu çevresinden saklaması ve sahte bir hamilelik dönemi albümü hazırlamasını konu alan filmin başrollerinde Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç bulunuyor. Yönetmen Antalya’daki sohbette çevresinde filmdeki karakterlere benzeyen insanlar gördüğünü ifade etti.

Dün, ulusal yarışmanın en yoğun günlerinden biriydi. Mete Gümürhan’ın imzasını taşıyan, önce Berlin’de gösterilen, ardından İstanbul Film Festivali’nin belgesel yarışmasında yer alan ‘Genç Pehlivanlar’ Antalya’da izleyici karşısına çıktı. Gözde Kural’ın ilk uzun metrajlı filmi ‘Toz’, Kıvanç Sezer’in yönettiği ‘Babamın Kanatları’ ve Yeşim Ustaoğlu’nun yeni filmi ‘Tereddüt’ dün festivalde gösterilen yarışma filmleriydi.

Haberin Devamı

Depardieu ödülünü seneye alacak

Antalya’da yarışma filmleri son hız ilerliyor

Bu yılki Antalya Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne değer görülen Gerard Depardieu, törene katılamayacak. Reklam çekim çalışmaların dolayısıyla törene katılamayacağını açıklayan Depardieu, “Yaşam Boyu Başarı Ödülü benim için çok kıymetli umarım gelecek sene gelir ve ödülü o sahnede teslim alabilirim. Uluslararası Antalya Film Festivali’nden ve bana bu onuru layık gören herkesten elimde olmayan bu nedenlerden dolayı gelemediğim için özür dilerim” dedi.