Gündem Ara Güler sergisi bu kez Kyoto’da

Ara Güler sergisi bu kez Kyoto’da

01.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Londra ve Paris’te sanat severlerle buluşan Ara Güler Sergisi’nin bu kez Japonya’nın Kyoto şehrindeki açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, “Sene boyunca Türkler ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da perçinleyecek birçok etkinlik düzenleyeceğiz” dedi...

Ara Güler sergisi bu kez Kyoto’da

G20 Liderler Zirvesi’nin yapıldığı Osaka şehrindeki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra karayoluyla Kyoto şehrine geçti. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Kyoto Ulusal Modern Sanat Müzesi’nde Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği temalı sergiyi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, daha sonra yine aynı şehirde Ara Güler Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Serginin düzenlendiği Tofukuji Tapınağı’na eşi Emine Erdoğan ile gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açılışta Altes Prenses Akiko da eşlik etti. Açılış öncesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Japonya’nın, Asya’nın doğu ve batı uçlarında yaşayan, köklü tarihi geçmişe sahip kültürel miraslarını koruma başarısı gösteren iki ülke olduğunu söyledi. Erdoğan, bu zengin mirastan her iki toplumun da istifade edebileceği fırsatların oluşturulmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekti. 2019 yılını Japonya’da Türk Kültür Yılı ilan ettiklerini belirten Erdoğan, “Sene boyunca Türkler ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da perçinleyecek birçok etkinlik düzenleyeceğiz. Böylece her iki halkın birbirini daha iyi tanımasını, tarihi, kültürel ve beşeri birikimlerinden daha fazla istifade etmesini sağlayacağız. Bu vesileyle Türkiye’den Japonya’ya, Japonya’dan Türkiye’ye gidiş gelişler de artacaktır, turizm canlanacaktır diye inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘En iyi 7 arasında’

Daha önce Londra ve Paris’te büyük bir teveccühle karşılanan Ara Güler sergisinin bu defa Kyoto’da Japon sanatseverlerin beğenisine sunduklarını belirten Erdoğan, 17 Ekim 2018’de hayatını kaybeden Ara Güler’in Master of Leica unvanına sahip dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olduğunu söyledi. Erdoğan “Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en başarılı sanatçılardan olan Ara Güler’in fotoğraf sergisinin açılışını yapmak şahsım için de gurur kaynağıdır” dedi.

‘İstanbul’un izlenimi’

Güler’in 90 yıllık ömründe çektiği fotoğrafların İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin adeta görsel hafızasını oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, “Kendini ‘tarihi, makinesiyle yazan bir foto muhabiri’ diye tanımlayan Ara Güler son nefesine kadar fotoğraf makinesinin deklanşörüne bizim için, tüm insanlık için basmayı bırakmamıştır. Bu sergide yer alan yaklaşık 60 fotoğrafın çoğu usta sanatçının objektifinden doğup büyüdüğü İstanbul’a dair eşsiz izlenimleri yansıtıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ara Güler sergisi bu kez Kyoto’da

‘Kadim dostluğu güçlendirecek’

Ara Güler’in yarım asrı aşan meslek hayatı boyunca çektiği fotoğrafların dünyanın dört bir yanındaki müzelerin, koleksiyonların, albüm ve sergilerin baş köşesinde yer aldığını vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’u hayatının ve sanatının odağına koyan Ara Güler’in serüveni Türkiye’nin yakın tarihinde de adeta bir özet gibidir. Sergiyi ziyaret eden Japon dostlarımızın İstanbul ve Türkiye ile ilgili bilgi dağarcığına bu vesileyle katkıda bulunmak bizler için büyük bir mutluluk olacaktır. Bu serginin tarihe damgasını vurmuş olan Türk ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum.”