Gündem ‘Aşı karşıtı değiller, Kovid’i önemsemiyorlar’

‘Aşı karşıtı değiller, Kovid’i önemsemiyorlar’

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de resmi rakamlara göre Kovid-19 vaka sayısı 30 bin bandına sabitlenmiş durumda. Aktif vakaların yüzde 50’den fazlası 30 yaş altındaki kişilerden oluşuyor. 12-18 yaş arası aşı olmayan genç grupta zatürre tablosunun görülmeye başladığını belirten uzmanlar, 12-20 yaş arasında aşı seferberliği ve programı oluşturulmasını önerdi.

‘Aşı karşıtı değiller, Kovid’i önemsemiyorlar’

Mert İnan /  İstanbul - Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son bir aydaki koronavirüs vakaları içinde 19 yaş ve altındakilerin oranı yüzde 35’e çıktı. Son bir aylık dönemde Kovid-19 vakalarının yüzde 29’unu 10-19, yüzde 6’sını ise 0-9 yaşlarındakiler oluşturdu. Kovid-19 vaka sayısının 30 bin bandına sabitlendiği Türkiye’de aktif vakaların yüzde 50’den fazlası 30 yaş altındaki gençler. Uzmanlar özellikle 12-18 yaş arası aşı olmayan genç grupta zatürre tablosunun görülmeye başladığını uyarısı yaparak, bu yaş grubuna yönelik aşı seferberliği başlatılmasını önerdi.

Haberin Devamı

‘ZATÜRRE GÖRÜLÜYOR’

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, kışın yaklaşmasıyla vaka artışı olabileceği uyarısında bulunarak, “Özellikle 20-25 yaş altındaki genç kardeşlerimiz adeta Kovid-19 öncesi dönemdeki gibi hareket ederken, maske, mesafe kuralını unutmuş durumdalar. Anne, baba aşılanmış olsa da 12-18 yaş arası çocukların çoğu aşısız. Ülke genelinde ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik özel aşılama programları başlatılmalı. 20 yaş altındaki aşısız gençler arasında zatürre sorunu yaşayanları görmeye başladık. Aşısız gençler nedeniyle özellikle büyükşehirlerde ciddi vaka artışları görebiliriz. İstanbul’daki vaka oranı 100 binde 400’e çıkması durumunda ülke genelinde günlük aktif vaka sayısı 50 bin demektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ÖZGÜVENLERİ YÜKSEK’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, özellikle 20 yaş altındaki genç grubun Kovid-19’u önemsemediği için aşı olmaktan imtina ettiğini dile getirerek, “Gençlerin özgüveni oldukça yüksek. Birçoğu ‘Bana bir şey olmaz’ diyerek maske, mesafeden taviz veriyor. 12-18 yaş arası gençlerimiz arasında aşılanma oranının düşük olduğunu biliyoruz. Gençler aşı karşıtı olduğundan değil Kovid-19’u yeterince önemsemedikleri için aşılanmaktan kaçınıyor. Ancak son birkaç haftadır özellikle okul çağındaki çocuk ve gençler arasında vaka sayıları artıyor. Kasım ayından itibaren kapalı mekanlarda daha çok vakit geçireceğiz. Ailelerin duyarlı olması, tüm gençlerin aşılanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Aşı karşıtı değiller, Kovid’i önemsemiyorlar’

‘12-20 YAŞ AŞILANMALI’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da 12 yaş ve üzeri grupta aşılanma oranlarının düşük seyrettiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Okulların karantina süresinde aksamalara var. Bu grupta zatürre vakaları da ortaya çıkmaya başladı. Yapılması gereken süratle 12-20 yaş arasında aşı seferberliği ve programı oluşturmaktır. Eğer bu yapılmazsa hem vaka artışı hem virüs yayılımı asla bitmeyecektir. 12-20 yaş arasındaki grubun yakın zamanda aşılanmaması hastanelerin de önümüzdeki kış döneminde dolup taşması anlamına gelecektir. Kasım’dan itibaren belli bölgelerde sağlık sisteminde kilitlenme, hastanelerde yüzde 100 doluluklar görebiliriz.”

Haberin Devamı

‘ÇOCUK YOĞUN BAKIM DOLU’

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayper Somer ise geçen yıl çocuklarda görülmeyen viral enfeksiyon türlerinin tamamının artık görülmeye başladığını belirtirken şu uyarılarda bulundu: “Maalesef çok üzücü hikayelerle hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız çocuklar oluyor. 0-6 yaş grubunda ciddi vaka artışı görüyoruz. Örneğin 6 yaşındaki kuzeni, 3 aylık bebeğe Kovid-19 bulaştırmış. Aşısız veya eksik aşılı ailelerin çocuklarında sıvı kaybı, yüksek ateş, öksürükle ortaya çıkan Kovid-19 tablosu oluşabiliyor. Çocuk yoğun bakım servisimiz tamamen dolmuş durumda. 12 yaşın altındaki çocuklara virüsü genellikle aşı olmayan 12-18 yaş arası ağabey veya ablaları bulaştırıyor. Yıllar sonra menenjit tablosuyla bir çocuğumuzun yatışını yaptık. Kovid-19 ve diğer enfeksiyon hastalıkları aynı zamanda bakteriyel enfeksiyonlara da zemin hazırlıyor. Daha iyi korunmamız, maske, mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor. 12-18 yaş gruptaki herkes aşılanmış olmalı.”

Haberin Devamı

NE MASKE NE MESAFE

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, okullarda maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralına uyumun düşük olduğunu belirtirken “Artık aşılanmada 1 yılı geride bıraktık. 12-18 yaş arası grubun aşılanmasına yönelik ailelerin çekince duymasını gerektiren bir durum yok. Hafta sonu alışveriş merkezleri, kafe ve restoranların önünden geçtiğimizde gençler arasında maske ve mesafenin rafa kaldırıldığını görüyoruz. 4 kişilik masalarda 8 kişi oturup vakit geçiriliyor. Gençlerin daha dikkatli olması gerekir” dedi.