Gündem Asırlık köprülerin taşkın sınavı

Asırlık köprülerin taşkın sınavı

25.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rize ve Artvin’de sel ve heyelanlarda hasar almayan tek yapılar asırlık kemer köprüler oldu. 1850 yılında inşa edilen tarihi Çifte Köprüler, derenin taşmasına rağmen hasar almadı, bitişikteki köprü taşkına yol açtı

Asırlık köprülerin taşkın sınavı

Artvin ve Rize’de perşembe günü meydana gelen, üç kişinin kaybolduğu sel ve heyelan afetinin hasar tespit çalışmaları dün de devam etti. Selin çekildiği bölgelerde balçığa gömülen ev iş yerleri ile cadde ve sokaklarda temizlik yapılırken, su ve elektrik nakil hatları onarıldı. Selin vurduğu Arhavi’de 500 jandarma komando ve 118 AFAD gönüllüsü ile çevre il ve ilçelerden gelen belediye görevlilerinin de katıldığı ekipler, ev ve iş yerlerinin zemin katları ile caddeleri çamur ve balçıktan arındırdı. Su verilemeyen ilçelerde vatandaşlara su dağıtılırken,
askerler de su bidonlarını taşıdı.

Haberin Devamı

Kızılay ekipleri de vatandaşlara hazır su dağıttı. Askerler su bidonlarını taşıyamayacak kişilerin yardımına koşarken, bina katlarına içme suyu çıkardı. Sel temizlik seferberliğinin sürdüğü ilçede hasar tespit çalışmaları da devam etti.

Hasar almadı

Rize ve Artvin’de bir hafta arayla yaşanan sel ve heyelanlarda yaşanan taşkınlarda hasar almayan tek yapılar asırlık kemer köprüler oldu. Artvin’in Arhavi ilçesinde birbirini tamamlayan ve tam daire olma özelliği taşıyan 1850 yılında inşa edilen tarihi Çifte Köprüler, derenin taşmasına rağmen hasar almadı, bitişiğindeki yeni yapılan beton araç köprüsü ise sürüklenen ağaçların altındaki akarı tıkaması sonucu taşkına yol açtı. Köprülerin taşkında verdiği sınav cep telefonu kameralarına yansıdı. Kamilet Vadisi’nden akan derenin üzerine kesme taş kullanılarak yapılan uzunlukları 35,5 metre, genişlikleri ise 2,8 metre olan Çifte Köprüler, yöredeki taş işçiliğinin önemli örneklerinden sayılıyor. Köprüde taşkına tanık olan Sezai Aras, “Eski köprülerin sağlam kalıp yeni köprülerin zarar görmesine şaşırdık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘200 yılda görülmedi’


Sel bölgesinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kapisre Deresi’ndeki taşkın nedeniyle hem yol hem de içme suyu hattında problem olduğunu, önceliğin içme suyu hattının bir an evvel yapılması olduğunu kaydetti. Pakdemirli “Bunun için gerekli tahkimatları dere içinde yapıyoruz. Kapisre Deresi, normalde hesaplananın 1,5 mislinden daha fazla bir debiyle karşı karşıya kaldı. En az 200 yıllık tarihinde de böyle bir debinin olmadığını görüyoruz. Karadeniz zor bir coğrafya, küçüklü büyüklü 120 bin dere var. Bu derelerin hepsini tahkim edemeyiz. Önce vatandaşımız kendini korumanın yollarını arayacak” dedi.

Asırlık köprülerin taşkın sınavı

2 kişi aranıyor

Artvin’in Murgul ilçesinde sele kapılarak kaybolan Serdar Yiğit ile Rize’nin Güneysu ilçesinde sele kapılan Hasan Arıcı (62) ve Muradiye Beldesi’nde çöken evin enkazı altında kalarak kaybolan Batuhan Delihasan’ı (38) arama çalışmaları dün devam etti. 119’u dalgıç toplam 328 kurtarma personeliyle sürdürülen çalışmalara Jandarma ve Sahil Güvenlik de destek veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1217 bina ve 3 bin 98 bağımsız bölümde inceleme yapıldığını, 47 ağır yıkık bina, 99 ağır yıkık bağımsız bölüm tespit edildiğini açıkladı. Kente Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca 1 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 12 milyon, AFAD Başkanlığı’nca 5 milyon lira olmak üzere toplam 18 milyon lira gönderildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Asırlık köprülerin taşkın sınavı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, Arhavi’ye bağlı Cumhuriyet ve Boğaziçi mahallelerinde incelemelerde bulundu. Soylu, pazartesi gününe kadar ilçe merkezinden çamurun kaldırılacağını söyledi.