Gündem Asker hazır: Siyasi direktif bekleniyor

Asker hazır: Siyasi direktif bekleniyor

14.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İdlib’de kurulan dört gözlem bölgesiyle Afrin kuşatıldı. Komando takviyesiyle bölgedeki birliklerin siyasi direktif gelmesi durumunda harekât için hazır hale getirildiği belirtildi

Asker hazır: Siyasi  direktif bekleniyor

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) çarşamba günü yapılacak ocak ayı olağan toplantısı, Suriye’de Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından tehdit oluşturan terör koridoru oluşturma girişimlerine karşı askeri seçeneğe dayalı atılacak adımların değerlendirilmesi çerçevesinde kritik bir önem kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Afrin’deki teröristler teslim olmazsa orayı da başlarına yıkacağız. Münbiç’te bize verilen sözler tutulmazsa kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bir haftaya kalmaz ne yapacağımızı görecekler” sözleri, gözlerin çarşamba günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına çevrilmesine neden oldu. Toplantının en sıcak gündem maddesini, Suriye’de terör koridoru oluşturma girişimlerine karşı askeri seçeneklere dayalı değerlendirme oluşturacak. Toplantıda kapsamlı olarak ele alınması beklenen tablo özetle şöyle:
Hazırlıklar tamam
Terörle mücadelede 2017’de PKK terör örgütünden 3 bin 239 ve DAEŞ terör örgütüne mensup 3 bin 777 olmak üzere toplam 7 bin 16 terörist etkisiz hale getirildi.
FETÖ/PDY ile mücadelede bugüne kadar TSK içinde 9 bin 236 personel hakkında ihraç işlemi yapıldı. 5 bin 399 personel tutuklu bulunuyor.
Irak’ın kuzeyinde PKK/KCK terör örgütüne karşı icra edilen operasyonel faaliyetlere ilave olarak; başta DAEŞ olmak üzere bölgedeki tüm terör örgütleri ile mücadelenin desteklenmesi maksadıyla kurulan Gedu üs bölgesinden bugüne kadar yapılan atışlar neticesinde 717 DAEŞ mensubu etkisiz hale getirildi. 1 adet tank, 5 adet çekili top, 110 adet araç, 5 adet cephanelik, 1 muhabere merkezi, 24 top, 39 katyuşa füzesi, 1 roketatar imha edildi.
n Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başlangıcı 24 Ağustos 2016’dan itibaren 3 bin 598 terörist (3.060’ı DAEŞ, 538’i PKK/KCK/PYD-YPG) etkisiz hale getirildi.
İdlib bölgesinde, 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaralı Gözlem Noktası, 23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaralı Gözlem Noktası, 19 Kasım 2017’de ise 3 Numaralı Gözlem Noktası tesis edildi. 4. gözlem noktası da tamamlanma aşamasına geldi.
Suriye’de bir terör koridoru oluşumunu engellemek ve kalıcı bir güven ortamı oluşturmak için yürütülen faaliyetler esnasında 197 asker (67 şehit Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde olmak üzere) şehitlik mertebesine ulaştı. 766 asker ise yaralandı.
MGK toplantısında, terör koridorunu önleme ve Afrin harekatıyla ilgili önemli değerlendirmelerin yapılması bekleniyor. Askeri kaynaklardan yansıyan bilgilere göre ise Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki birlikler yapılan komando takviyesiyle güçlendirildi. İdlib bölgesindeki 4 gözlem noktası ile de, Afrin güneyinden de kuşatıldı. Afrin böylece dört bir yandan kuşatılmış oldu. Türk askerinin bütün sınır hattında ve Suriye içinde siyasi bir direktif verilmesi durumunda her an harekata hazır durumda olduğu belirtildi. MGK toplantısında, 19 Ocak’ta sona erecek olağanüstü halin uzatılması yönünde tavsiye kararı alınması da bekleniyor.

Afrin’e Hatay ve İdbil'den topçu atışı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’nın Afrin’deki noktalarına yoğun topçu atışı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suriye’deki terör örgütüyle mücadeleye ilişkin mesajlar verdiği sırada TSK’nın topçu birlikleri, Hatay’ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri ile Suriye’deki İdlib bölgesinde konuşlu noktalardan Afrin’deki PYD/PKK’nın mevzilerine 46 top atışı yaptı. Aynı saatlerde İdlib’i kontrol eden Heyet tahrir El Şam da Afrin’e çok sayıda top atışı yaptı. Menbic’i kontrol eden PYD’ye yönelik de kapsamlı bir operasyon hazırlığı yapıldığı öğrenildi. Cerablus ve Bab bölgesindeki ÖSO grupları, Menbic’i boşaltması için YPG’yi uyardı. l İDLİB, HATAY AA/DHA

Sınıra tank sevkiyatı

Türkiye’deki çeşitli birliklerden 5 tank yüklü TIR konvoyu, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine geldi. Konvoy burada güvenlik önlemleri altında Suriye sınırındaki birliklere sevk edildi. Tankların birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

ABD’den ziyaret
Afrin ve Menbic’e operasyon hazırlığı sürürken ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyetin Kuzey Suriye’yi ziyaret etmesi de dikkat çekti. Max Martin başkanlığındaki ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti önceki gün Kobani’de PYD’lilerle görüşmeler yaptı.