Gündem ‘Atama frenine, ‘hatırlı dost’ ayarı

‘Atama frenine, ‘hatırlı dost’ ayarı

08.07.2010 - 12:20 | Son Güncellenme:

Usulsüz’ diye açıp kazandıkları davaları geri çektiler

‘Atama frenine, ‘hatırlı dost’ ayarı

MİLLİ Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik'in ‘usulsüz’ ve ‘kadrolaşma amaçlı’ denilerek Eğitim- Sen tarafından yargıya taşınan ve iptal edilen 76. madde atamalarında ilginç gelişmeler yaşandı. Dava açıp kazanan bazı Eğitim- Sen üyelerinin, araya ‘hatırlı dostlar’ın girmesi, vicdan sömürüsü yapılması üzerine davalarını geri çektikleri ortaya çıktı. Bunun üzerine aralarında İzmir Kız Anadolu Lisesi, İzmir İmam Hatip Lisesi'nin de bulunduğu 5 okulun müdürü koltuklarında kaldı.

Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın son döneminde 105'i İzmir'de olmak üzere Türkiye genelinde 1003 eğitimciyi çeşitli okul müdürlüklerine yetkisini kullanarak atadı. Atamaları sendikalar yargıya taşıdı. Eğitim- Sen Genel Merkezi, her ilden de şubeleri, üye eğitimcilerin adıyla bu atamaların iptali için dava açtı. Davalar sonuçlanmaya başlarken, yargı her seferinde sendikalı eğitimcileri haklı buldu, atamaları iptal etti.

İzmir'de bir Eğitim- Sen üyesi İzmir Kız Anadolu Lisesi Müdürü Pervin Töre, İzmir İmam Hatip Lisesi Müdürü Arif Ayyıldız, Namık Kemal Lisesi Müdürü Reha Karasu, Hasan Sağlam Öğretmenevi Müdürü İsmail Çam ve İzmir Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Basri Karaoğlu'nun, bir başka üye de Karşıyaka Süleyman Demirel Anadolu Lisesi Müdürü Osman Yağmur ve Nevvar Salih İşgören İlköğretim Müdürü Erdal Bayhan'ın 76'ncı maddeden atamalarının iptali için dava açtı, kazandı. Ancak ardından beklenmedik gelişmeler yaşandı. Koltuklarını koruyabilmeleri davaların geri çekilmesine bağlı olan okul müdürlerinin, davayı açan sendika üyelerine ‘psikolojik baskı’ uyguladığı öne sürüldü. Nitekim, araya hatırlı dostlar, milletvekilleri, siyasetçiler, arkadaş sokan bazı müdürler, dava açan sendika üyelerine ulaşarak, davalarını geri çekmelerini istedi ve bunda da başarılı oldu. Hatırlar kırılamayınca geri adım atıldı, ‘şimdilik’ 5 dava geri çekildi. Böylece Müdürler Töre, Ayyıldız, Karasu, Yağmur ve Bayhan koltukları kurtardı. Ancak diğerlerinin böyle bir şansı olmadı, İzmir Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Basri Karaoğlu ile Hasan Sağlam Öğretmenevi Müdürü İsmail Çam koltuklarını kaybetti. Çam'ın yerine vekil müdür getirilirken, atama kararnamesi mahkeme kararıyla iptal edilen Karaoğlu'ya tebligat yapıldığı bildirildi.

Milli eğitim yetkilileri, mahkeme kararıyla iptal edilmesine karşın davaların geri çekilmesi üzerine bu okulların müdürlüklerinin boş ilan edilmediğini, müdürlerinin görevlerine devam ettiğini belirti.

Yeni davalar açıldı
EĞİTİM- Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Rıza Özer, davaların ‘ahbap- çavuş ilişkileri’ ile çekildiğini belirterek, şunları söyledi: “76. madde, deprem, olağanüstü hal, mağduriyet, can güvenliği gibi gerekçelerle Bakan'a doğrudan atama yetkisi veriyor. Ancak Çelik, Bakanlıktan giderayak bu gerekçelere uymayan 105'i İzmir'de, 1003 kişiyi Türkiye genelinde idareci olarak atadı. Sendikamız, siyasi iktidarın kardolaşmasına karşıdır. Genel merkez, atamaların usulsüz olduğunu bildirerek dava açma kararı aldı. Bir kişinin üzerine 5 dava açtığımız oldu. Vazgeçen arkadaşları biz çok süzgeçten geçirerek seçmedik, kimin şartları uygunsa onların isimlerini genel merkeze gönderdik. Konak ilçesi olarak 56 atamadan 55'i için dava açtık. Birisiyle ilgili daha önce kişisel bir dava açıldığı için açamadık. Dava açtığımız müdürlerden birisi de üyemizdi. Üyemiz diye ayırt etmedik. İdareci arkadaşların iyiliğine kötülüğüne, çok iyi iş yapıp yapmadıklarına bakmadık. Genel bir ilke olarak kadrolaşmaya karşı dava açtık, açtığımız davaların da arkasında durduk. İlk dava açtığımız arkadaşlar üzerinde çok baskı oldu. Kişiler, tanıdık, ahbap çavuş ilişkilerini kullandılar, duygu sömürüsü, demagoji yaptılar. Bu müdür iyidir, çalışkan insandır diye vicdan sömürüsü yaptılar, öğretmen üyelerimizi davalarından vazgeçirdiler. Ama bu geri çekilen müdürlüklerle ilgili, bu kez baskı yapamasınlar diye davaları yöneticiler üzerinden açtık.”