GündemAvrupa’daki Türklerde sosyal yardım endişesi

Avrupa’daki Türklerde sosyal yardım endişesi

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

1 Ocak’ta yürürlüğe giren anlaşma gereğince yurt dışında yaşadıkları ülkede sosyal yardım alan gurbetçiler mercek altına alındı. Türkiye’de parası ve gayrimenkulü olanların yardımı kesilecek, yardımlar faiziyle geri istenecek, mal beyanında bulunmayanlar vergi kaçakçısı konumuna düşecek...

Avrupa’daki Türklerde sosyal yardım endişesi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye ülkeler arasında uzlaşılan “Otomatik Bilgi Transferi”nin 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi, Almanya’daki gurbetçilerde tedirginliğe yol açtı. Anlaşmaya göre Almanya’da sosyal yardım alan bir kişinin Türkiye’de para veya üzerine kayıtlı mülkü olduğu belirlenirse, bu kişinin önce yardımı kesilecek, ardından aldığı sosyal yardım parası geriye dönük faiziyle istenecek. Almanya’da yaşayan 50 yaş üstü Türklerin yaklaşık yüzde 70’i, gençlerin de yüzde 30’unun işsiz olduğu, yaklaşık 300 bine yakın gurbetçinin sosyal yardımlarla hayatta kaldığı belirtilirken, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren anlaşma nedeniyle mal beyanında bulunmayan gurbetçilerin vergi kaçakçısı konumuna düşme tehlikesinin ortaya çıktığı ifade ediliyor. Son durumu Milliyet’e yorumlayan Almanya’daki Türk toplum önderleri ise huzursuz günler geçirdiklerini söylerken, vergisini ödemeyenlerin hapis cezası alma riskinin bulunduğu ifade ettiler.
Anlaşmadan habersizler
Avrupa Türk İşadamları Birliği Başkanı Ahmet Güler, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Almanya’da yaşayan ve sosyal yardım alan Türkler için kötü sonuçlar doğacağını vurguladı. Güler, Almanya’daki Türkler’in büyük bölümünün bu anlaşmadan habersiz olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Alman makamlar, 2005’te de buna benzer olumsuz bir tavır içine girmişti. Sabıkalarını bildiğimizden ortaya çıkan yeni durumunda Türkler’in aleyhine yoğun şekilde kullanılacağı endişesini taşıyoruz. Daha önceki dönemlerde Türkiye Merkez Bankası’na döviz yatıran gurbetçilere mezalim uygulamaya çalışmışlardı. Alman makamlar, kendilerince başlarına dert gördükleri, birinci ve ikinci kuşaktan Türkler’in sosyal yardımını kesmek istiyorlar. Türkiye’de zor şartlar altında köyünde, kasabasında ev alıp, akrabasına veren ve bu mülkten kira almayan Türkler var. Almanlar sanıyor ki, gurbetçilerimiz Türkiye’de emlak zengini. Bu anlaşma muhtaç olan insanlarımızı vuracak. Buradaki Türkler’in çoğunun gelir seviyesi düşük. Almanlar devlet eliyle vatandaşlarımıza ait bilgilere ulaşırsa daha vahim noktaya gider. Bu durumda gurbetçilerimizin birçoğu vergi kaçakçısı durumuna düşer ve vergi kaçakçılığından cezaya çarptırılır. Almanya’da emeklilik maaşı alanların paralarına el konulabilir. Anlaşma her ne kadar, parasal imkanı iyi olup, bulunduğu yabancı ülkeden sosyal yardım alan kötü niyetlileri hedef alsa, gurbetçi Türkler gerçek anlamda mağduriyet yaşayacak. Her şeye rağmen hem Almanya hem Türkiye nezninde yasal mücadele ve girişimlere devam edeceğiz.”

‘Geriye dönük faiziyle istenirse yıkım olur’

CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat ise gurbetçilerin telaş ve endişe içinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Almanya’da 2.6 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Yaklaşık 300 bin Türk sosyal yardım parası alıyor. Türkiye’de beş evi olup, Almanya’dan sosyal yardım alan biri varsa bu kişi yanlış beyanda bulunmuştur. Ancak zorluklar içinde para biriktirip ev almış, yaz tatillerinde bu evde oturan gurbetçilerin de aynı statüde sayılması büyük haksızlıkların yaşanmasına neden olur. Türk Hükümeti’nin de endişelerimizi giderecek adımlar atmasını bekliyoruz. Almanya’daki sosyal yardım geçim endeksi üzerinden hesaplanıyor. Bir kişi için ortalama 1000 Euro’luk sosyal yardım yapılıyor. Bu yardım sayesinde insanlar kimseye muhtaç olmadan yaşayabiliyor. Yardımlar kesilir, geriye dönük 10 yıllık yardım paraları faiziyle geri istenirse asıl yıkım o zaman gerçekleşir.”

Anlaşma 2014’te imzalandı

Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Süreyya İnal ise söz konusu anlaşmanın aslında 2014 yılında imzalandığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Türkiye söz konusu anlaşmaya 2014 yılında imza atarken, 2016’dan sonra bilgi vereceğini taahhüt etti. 1 Ocak tarihi itibarıyla otomatik olarak banka hesaplarındaki bilgiler vergi dairelerine aktarılacak. Anlaşmaya imza atan ülkeler vergi dairelerindeki bu bilgilere ulaşabilecek. Şayet gurbetçilerimizin banka ve hisse senedi hareketleri var ve transfer yapıyorsa ortaya çıkacak. Otomatik Bilgi Transferi aslında büyük yatırımcıların vergi kaçakçılığını öğrenmek için hayata geçirildi. Anlaşma ile özellikle Almanya’da yaşayan göçmenleri etkileyecek. Kira geliri, bankada parası olan bir gurbetçimizin sosyal yardımı kesilip, ceza verilmesi gündeme gelecek.”


KEŞFETYENİ
Şok sözler! 'Survivor tarihinin açık ara en leş takımı'
Şok sözler! 'Survivor tarihinin açık ara en leş takımı'

Cadde | 09.05.2025 - 09:45

Survivor All Star 2025'te finale sayılı günler kala yarışmada heyecan giderek artıyor. Survivor macerası sona eren Senem Genç, sosyal medya hesabından olay bir paylaşımla adından söz ettirdi.

Yazarlar