Gündem ‘AZ tuz tüketin’

‘AZ tuz tüketin’

26.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan öncesi uyarılarda bulunan uzmanlar, ‘Tuzun fazla tüketimi, kan basıncını yükselterek böbrek hasarını hızlandırabilir. Mide bulantısı, ağrı ve idrar problemlerinin yanı sıra böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir’ dedi

‘AZ tuz tüketin’

Uzmanlar, yaklaşan Ramazan öncesi mide ve böbrek rahatsızlığı olan hastalar için önemli uyarılarda bulundu. İç Hastalıkları ve Gastroentoloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş reflü, gastrit ve peptik ülser hastalarını uyararak, “12 saatten uzun süren oruç ve açlık durumlarının midenin koruyucu mukus tabakasının zarar görürken, mide asit düzeyi yüzde 45 civarında artıyor. Ciddi mide kanaması ve delinme riski söz konusu olabilir” dedi. Reflü, gastrit ve peptik ülser gibi hastalığı olanların oruç tutmadan önce doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini belirten Bektaş, “Toplumda peptik ülsere yaşam boyu yakalanma oranı yüzde 10 civarında. Yemek borusu, mide ve bağırsaklarında aktif ülser olanların oruç tutması sakıncalı. Tedavi olmuş mide ülseri, gastrit ve reflü hastaları oruç tutabilir. Bu kişiler hekim gözetiminde gerekirse mide koruyucu ya da mide asidi baskılayıcı bir ilaç kullanarak oruç tutmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ciddi sorunlar’

Hastane Derindere Üroloji Bölümü uzmanı Op. Dr. Mustafa Esentürk, sodaya yönelik şu uyarıları yaptı:

“Tuzun fazla tüketimi, kan basıncını yükselterek böbrek hasarını hızlandırabilir. Mide bulantısı, şiddetli ağrı ve idrar problemlerinin yanı sıra böbrek taşı oluşumunu da tetikleyebilir. Uzun süreli açlığın ardından içilen her sigara susuz kalmış böbreklerinize giden kan akışını daha da azaltarak böbrek hassasiyeti ve ciddi böbrek sorunlarına neden olabilir. Yemeği fazla kaçırıp üzerine soda içenler dikkat etmeli. Günde iki veya daha fazla diyet soda tüketenlerde, normal soda tüketenlere göre böbrek hastalığı görülme oranı yüzde 30’dan fazla.”