Gündem Azrail’in mesai dökümü!

Azrail’in mesai dökümü!

20.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Azrail’in Seyir Defteri’ başlıklı çalışmada trafik kazalarına bağlı ölümler ile hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklara bağlı ölümlerin dönemsel oranları kıyaslandı. Araştırmaya göre kazalar en çok ağustosta, hastalıklar ise aralıkta can alıyor...

Azrail’in  mesai dökümü

Bir grup uzman tarafından gerçekleştirilen “Azrail’in Seyir Defteri” adlı bilimsel çalışma, trafik kazalarının en çok Ağustos ayında, solunum hastalıklarının ise en çok Aralık ayında can aldığını ortaya koydu. “Azrail’in Seyir Defteri” adlı bilimsel çalışma, Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Edhem Ünver, İstanbul Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Sedat Altın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bioistatistik Anabilim Dalı’ndan Erkut Bolat ile Handan Altın tarafından gerçekleştirildi. Çalışmada trafik kazalarına bağlı ölçümler ile hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklara bağlı ölümlerin dönemsel oranları kıyaslandı. Araştırmada trafik kazalarına bağlı ölümlerin en fazla Ağustos, en az Şubat ayında gerçekleştiği tespit edildi. Ortalama her gün bin 100 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de, bu ölümlerin 200’den fazlasının göğüs hastalıklarına bağlı ölümlerden kaynaklandığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Soğuk ve kirli hava etkisi

Araştırmanın sonuç kısmında, “Trafik kazalarına bağlı ölümler yaz aylarında daha sık olmasına karşın, solunum sistemine bağlı ölümlerin diğer hastalıklara bağlı ölümlerde olduğu gibi Aralık ayında en yüksek oranda gerçekleştiği saptandı. Bunun nedenleri olarak soğuk ve hava kirliliğinin olması muhtemeldir. Şu halde, hava kirliliği ile mücadele edilmezse, kış aylarındaki ölümler daha hızla artarak katliamlara yol açacaktır” ifadelerine yer verildi.

KOAH’a bağlı ölümler fazla

Araştırmanın sonuçları özetle şöyle sıralandı:

- 2016 yılında 408 bin 782 ölümün yüzde 39.8’ini dolaşım sistemi hastalıklarına, yüzde 19.7’si tümörlere, yüzde 11.9’u solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerden kaynaklanırken, toplam ölümlerin yüzde 1.5’i trafik kazalarına bağlı meydana geldi.

Haberin Devamı

- Ölümlerin yüzde 9.5’i Aralık ayında gerçekleşirken, yüzde 7.8’i Eylül ayında gerçekleşti.

- Dolaşım sistemine bağlı ölümler, en sık yüzde 10 ile Aralık ayında görülürken, en az oran yüzde 7.6’lık oranla Eylül’de yaşandı.

- Toplam ölümler içinde dolaşım sistemi ölümleri yüzde 41.5’le Aralık ayında gerçekleşirken, en az oran yüzde 38.7 ile
eylül ayı olarak kaydedildi.

- Tümörlere bağlı ölümler en çok yüzde 9.2’lik oranla Aralık’ta, en az yüzde 7.8’lik dilimle Şubat ayında gerçekleşti.

- Tümöre bağlı ölümlerin yüzde 29.1’ini akciğer kanserine bağlı ölümler oluşturdu.

- Akciğer kanserine bağlı ölümler en fazla yüzde 9,1 ile Aralık’ta yaşandı.

- Solunum sistemi ölümlerinin en fazla yüzde 10.5 ile Aralık’ta olduğu tespit edildi.

- Solunum sistemine bağlı ölümlerin yüzde 62.2’sini KOAH’a bağlı ölümler oluştururken, bu kategoride de en çok ölüm yüzde 10.6 ile aralık ayında gerçekleşti.

Kadın ölümlerindeki artış kaygı verici!

İstanbul Yedikule Göğüs ve Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Sedat Altın öncülüğünde gerçekleştirilen ve uzmanlardan Handan Altın, Nurdan Kalkan ile Gülşah Günlüoğlu’nun da yer aldığı “Solunum sistemi hastalıklarına bağlı genç ölümleri artıyor mu?” başlıklı bilimsel araştırmada ise, solunum hastalıklarına bağlı ölümlerin 2010-2016 yılları arasında 15-44 yaş grubunda yüzde 115.4 artış gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Solunum’ tehdidi

Araştırmaya göre bu yaş grubundaki erkeklerde ölüm oranı yüzde 126.4, kadınlarda ise yüzde 100.9 oranında artış gerçekleşirken, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerdeki genel artış oranı ise yüzde 98.8 olarak tespit edildi. Araştırma bulgularına göre 2016 yılındaki solunum hastalıklarından ölümlerin yüzde 51.2’si kronik obstrüktif akciğer hastalıklarından, yüzde 34.3’ü pnömoniden, yüzde 9,8’i diğer solunum sistemi hastalıklarından, yüzde 3.9’u astım, yüzde 0.8’i ise üst solunum yolu hastalıkları ve gripten kaynaklandı.

Araştırmada ayrıca kadınlarda astıma bağlı ölüm artışı yüzde 67.6’lık oranla erkek astım ölümlerindeki yüzde 27.9’dan anlamlı düzeyde yüksek çıktığı vurgulandı. Araştırmaya göre diğer solunum sistemine bağlı ölümlerde de, kadınlardaki ölüm oranı yüzde 22.7 ile erkeklerden fazla oldu. Erkek hastalığı olarak bilinen KOAH’a bağlı ölümlerde ise kadınlardaki artışın yüzde 63.1, erkeklerdeki artış ise yüzde 52.8 olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi.