Gündem Bal gibi ihracat

Bal gibi ihracat

22.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2011’de 94 ton olan bal ihracatının 4 bin 500 tonu aştığı belirtilirken, “En önemli ihracat ürünümüz çam balı” denildi

Bal gibi ihracat

Halkın, sağlıklı ve hakiki bal ürünlerine ulaşması için Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirilen ‘5.Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri’ etkinliği dün sona erdi. Bal üretimindeki son dönemde yaşanan artışı Milliyet’e anlatan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 2011’de 94 ton olan bal ihracatının bugün 4 bin 500 tonu aştığını söyledi.

Haberin Devamı

83 bin 467 arıcı

Türkiye’de toplam 83 bin 467 bal üreticisi olduğunu ve en yüksek bal üretiminin yılda 25 bin tonluk kapasite ile Muğla’da gerçekleştirildiğini belirten Şahin şunları anlattı: “Çam balı en önemli ihracat ürünümüz. Bunun yanında son yıllarda Doğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen yüksek yayla balının da ihracatı yapılıyor. Başta Amerika olmak üzere son beş yılda 33 ülkeye bal ihracatı gerçekleştiriyoruz. Çam balının en önemli özelliği, kıvamı bozulmadan veya kristalleşmeden uzun süre saklanabilmesi. Çam balları kendilerine has özel koku, tat ve renge sahip. Çam ballarının glikoz ve fruktoz içeriği, çiçek ballarına göre daha düşük. Çam ballarının mineral madde içeriği ve antioksidan kapasitesi de yüksek. Üreticiler verimi artırmaya odaklanmalı.”

Haberin Devamı

Sahteye karşı laboratuvar

Kovan başına verimlilikte Türkiye’nin halen istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Ziya Şahin, sahte bal satıcılarına karşı sürekli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak şu tavsiyelerde bulundu: “Merdiven altı diye tabir edilen sahte ballara karşı ciddi bir mücadele programı uygulanmalı ve piyasa sahte ballardan temizlenmeli. Devlet kontrolünde üreticinin ürettiği ballar kayıt altına alınmalı ve desteklenmeli. Bu konu üzerinde bakanlığa 2016 yılında sunduğumuz bir projemiz var. Tüketicimiz, sahte bal, gerçek bal ayrımını kulaktan dolma bilgilerle değil, güvenilir laboratuvarlarda yapılan analizlerle anlayabilir.”