Gündem Belçika'da olsa 2015 yılında serbest kalacaktı, Türkiye’de 7 yıl cezaevinde kaldı

Belçika'da olsa 2015 yılında serbest kalacaktı, Türkiye’de 7 yıl cezaevinde kaldı

16.02.2022 - 11:59 | Son Güncellenme:

Belçika’nın Gent şehrinde dört kadını öldüren Osman Çallı'nın Belçika’da cezasını çekse 2015 yılında serbest kalacağı, Türkiye'ye iadesi sonrası 7 yıl daha cezaevinde kaldığı ortaya çıktı. Belçika Adalet Bakanlığının ise Osman Çallı'nın Türkiye’ye iadesi sonrası serbest bırakıldığı iddialarıyla ilgili Türkiye Adalet Bakanlığından henüz resmi bilgi talebinde bulunmadığı öğrenildi.

Belçikada olsa 2015 yılında serbest kalacaktı, Türkiye’de 7 yıl cezaevinde kaldı

Belçika’nın Gent şehrinde dört kadını öldüren Osman Çallı'nın Türkiye’ye iade edildiği ve serbest bırakıldığı iddialarıyla ilgili Belçika Adalet Bakanlığı'nın Türkiye Adalet Bakanlığı'ndan henüz resmi bilgi talebinde bulunmadığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Belçika’dan resmi yazı gelmesi halinde verilecek cevapla ilgili hazırlıklara başladı. Alınan bilgilere göre aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Osman Çallı'nın cezasının infazı devam ederken kalan cezasını Türkiye’de çekmek istemesine yönelik talebi Belçika adli makamlarınca uygun görüldü.

Haberin Devamı

Türkiye’de infaz işlemlerine başlanabilmesi amacıyla Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan dönüşüm (uyarlama) yargılaması sonucunda Çallı'nın dört kişiyi öldürme suçundan dört kez ayrı ayrı müebbet hapis cezası ile birlikte diğer eylemleri sebebiyle de süreli hapis cezalarına 30 Kasım 2012’de verilen karar ile hükmedildi. Ancak uyarlama yargılaması sonucunda verilecek cezanın Oost-Vlaanderen Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Çallı hakkında verilen bir kez ömür boyu hapis cezasını geçemeyeceğine dair yasal düzenlemeler uyarınca müebbet hapis cezası üzerinden cezasının infazına karar verildi.

Belçika yetkili makamları tarafından nakil aşamasında hükümlünün cezasını Belçika'da infaz etmesi halinde 28 Haziran 2015 tarihinde koşullu salıverileceği belirtildi. 12 Kasım 2004 tarihinde Belçika'da cezaevine giren Osman Çallı, 2013 yılında Türkiye'ye nakledilmesinin ardından tahliye tarihi olan 10 Kasım 2020 tarihine kadar toplam 15 yıl 2 günü cezaevinde geçirdi.

Haberin Devamı

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çallı'nın 2020'de infazı tamamlanarak tahliye edilmesi sürecine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Osman Çallı'nın 2004 yılında 'kasten öldürme', 'öldürmeye teşebbüs', 'genel güvenliği tehlikeye sokma', 'nitelikli yağma' gibi eylemleri nedeniyle yargılandığı Oost-Vlaanderen Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 Ocak 2009 tarihinde verilen kararla ömür boyu (müebbet) hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Osman Çallı'nın cezasının infazı devam ederken kalan cezasını Türkiye’de çekmek istemesine yönelik talebinin Belçika adli makamlarınca uygun görülmesi üzerine Türkiye’de infaz işlemlerine başlanabilmesi amacıyla Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan dönüşüm (uyarlama) yargılaması sonucunda; 4 kişiyi öldürme suçundan 4 kez ayrı ayrı müebbet hapis cezası ile birlikte diğer eylemleri sebebiyle de süreli hapis cezalarına 30.11.2012 tarihinde verilen karar ile hükmedilmiştir. Ancak uyarlama yargılaması sonucunda verilecek cezanın Oost-Vlaanderen Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir kez ömür boyu hapis cezasını geçemeyeceğine dair yasal düzenlemeler uyarınca müebbet hapis cezası üzerinden cezasının infazına karar verilmiştir."

Haberin Devamı

'İNFAZ İŞLEMLERİ HUKUKA UYGUN YERİNE GETİRİLMİŞTİR'

Açıklamada, "Osman Çallı'nın 28.06.2013 tarihinde Türkiye'ye iade edilmesi üzerine, infaz işlemlerinin Belçika'da yerine getirilmesi halinde 28.06.2015 tarihinde tahliye edilecek olan O.Ç’nin suç tarihinde yürürlükte olan 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanunun ilgili hükümleri uyarınca derhal infaz işlemlerine başlanılarak mevcut infaz düzenlemeleri uyarınca 10.11.2019 tarihi itibarıyla denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle, 10.11.2020 tarihi itibarıyla ise şartla tahliyesine karar verilerek infaz işlemleri tamamlanmıştır. Adı geçenin infaz işlemleri, lehe kanun ve infaz hukukunun derhal uygulanma prensipleri dikkate alınarak uluslararası ve iç hukuk kurallarına uygun olarak yerine getirilmiş olup, adı geçenin cezasını infaz etmediği ya da yeni çıkan yasal düzenlemeler doğrultusunda kişinin tahliye edildiğine yönelik yapılan haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır" denildi. (DHA)