Gündem Beton kalitesi çok düşük

Beton kalitesi çok düşük

23.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Hazır Beton Birliği’nce hazırlanan Van deprem raporunda, incelenen bazı eski yapıların C6 gibi çok düşük beton sınıflarına sahip oldukları ve ağır hasar gördüklerinin tespit edildiği belirtildi

Beton kalitesi çok düşük

Rapora göre; betonarme yapılarda zemin etüdüne dayanan doğru bir temel seçimi, deprem hesabını da içeren bir statik projenin bulunması, projenin doğru olarak özenle uygulanması ve projedeki dayanımları sağlayan malzemelerin (beton ve çelik donatılar) projede belirtildiği boyutlarda ve konumlarda kullanılmasının esas olduğu ancak Van ve Erciş’te hasar gören binalarda bu kurallara kısmen veya tamamen uyulmadan binaların inşa edildiği belirlendi.

‘Olması gerekenin yarısı kadar’
Düşük dayanımlı beton kullanılmasının binaların yıkım nedenleri arasında yer aldığı tespit edilen raporda, “İncelenen bazı eski yapıların C6 gibi çok düşük beton sınıflarına sahip oldukları ve ağır hasar gördükleri anlaşılmıştır. Bu yapılar hazır betonun yaygınlaşmasından önce elle karılan betonlarla yapılmıştır. Binalar en düşük dayanım sınıfında projelendirilmiş olsa bile (şu an C20, daha önce C14) tespit edilen dayanımların olması gerekenin yarısından da az değere sahip olduğu söylenebilir. Diğer bir yapıda da karotların alırken dağılması, beton dayanımının çok düşük olduğunu göstermektedir.
Kamuya ait bir binanın 20 yıl önce yapılmasına rağmen standardına uygun minimum değerleri sağladığı ve depremi az hasarla atlattığı görülmüştür. Hazır betonla yapılmış iki binadan birinde çok az hasar olduğu gözlemlenmiştir. Diğer binada ise beton dayanımlarının minimum değerleri sağlamakla birlikte çok farklılık gösterdiği (C14’den, C25’e kadar farklı) görüldü. Bu durum hazır betonun denetlenerek kullanılması gerçeğini bir kez daha ortaya koymakta” denildi.