Gündem Bilim Kurulu Toplantısı bitti mi? Bakan Koca hangi açıklamalarda bulundu?

Bilim Kurulu Toplantısı bitti mi? Bakan Koca hangi açıklamalarda bulundu?

18.03.2021 - 00:36 | Son Güncellenme:

Koronavirüs Bilim Kurulu, koronavirüs tedbirleri ve aşı gündemi ile her hafta toplanıyor. Gözler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplan Bilim Kuruluna çevrildi. Bu hafta Bilim Kurulu ne zaman toplanacak sorusu da yanıt buldu. İşte koronavirüs haritası ve aşı gündemiyle toplanan Bilim kurulu kararları...

Bilim Kurulu Toplantısı bitti mi Bakan Koca hangi açıklamalarda bulundu

Her hafta koronavirüs gündemi ve salgının seyri ile ilgili durumu değerlendirmek için toplanan Bilim Kurulu, bu hafta ne zaman toplanacak? Koronavirüs risk haritası ve aşı çalışmaları ile ilgili görüşmelerin yapılacağı Bilim Kurulu Toplantısı'nda alınan yeni kararlar neler?

Haberin Devamı

BİLİM KURULU TOPLANTISI BİTTİ Mİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.00'de video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda, vaka sayılarında artış, mutasyondaki son durum, aşılama süreci ve aşı tedariki konular gibi kritik başlıklar ele alındı. Önemli Bilim Kurulu toplantısı son buldu ve Bakan Koca yazılı açıklamada bulundu. İşte o açıklama:

''Kıymetli vatandaşlarım, Bilim Kurulumuz bu hafta tekrar toplanarak, normalleşme sürecimizin 15 günlük yansımalarını ve aşı konusundaki gelişmeleri değerlendirdi: Son on beş günde, maalesef çoğu ilimizde, vaka artışı görüldü. Sonuçlar henüz hastanelere yansımaya başlamadı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kabine toplantısında açıkladığı üzere, renklere göre sınıflandırdığımız illerimizdeki vaka artış seyri bir süre daha takip edilecek. İlk 15 gündeki performansımız, istenilen düzeyde olmasa da, meseleye artan bir irade ile sahip çıkacağınıza inanıyoruz. Haftada bir yayınladığımız insidans haritası ise salgınla mücadelede başarı karnemizdir. Bu haritaları dikkatle takip etmelisiniz.

Biliyorsunuz, Türkiye, aşı tedariki noktasında yaşanacak muhtemel sorunları öngörerek erken harekete geçmişti. Aşıya erişim konusundaki küresel sorunların aşılması, yerli aşı çalışmalarımızdaki gelişmeler açısından yeni, net adımlar atmakta olduğumuzun da bilinmesini isterim.

Aşı konusunda, şu an olduğundan daha da fazla emniyette olmanızı sağlayacak bilgiler vermek istiyorum:

Hâlihazırda kullandığımız aşıdan farklı bir aşı olan Biontech aşısının testlerde kullanılacak olan ilk 5800 dozu ülkemize ulaştı. Uygulanmak üzere, bu ay 4.5 milyon doz daha gelecek. Bu sırada aşının testleri tamamlanmış olacak. Bu aşı da, aşı sırası gelenlere yapılacak.

Bir diğer haberimse şu: Bildiğiniz gibi, 65 yaş üstü büyüklerimizin, sağlık çalışanlarının aşıları tamamlandı. Gelecek haftadan itibaren bir alt grubun, yani 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacak. Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin.

Konuşmama son verirken, belirtmek istediğim bir husus daha var. Bildiğiniz gibi, virüsün bazı şekilleri ortaya çıktı. Bu duruma mutasyon diyoruz. Mutant virüsler, daha zayıf fakat daha kolay bulaşıyorlar. Böylece vakalar da yaygınlaşıyor. Endişe verebilecek yayılmanın önünü kesecek olan tedbirdir. Virüs, eski virüs değil, mutasyona uğradı diyerek, asla işi hafife almayın. Mutantı da olsa, Koronavirüs tehlikeli bir virüstür.''

Haberin Devamı

Bilim Kurulu Toplantısı bitti mi Bakan Koca hangi açıklamalarda bulundu

Haberin Devamı

"GELİŞMELERİ TAKİP ETME KARARI ALDIK"

Her sınıfta hangi normalleşme adımlarının atılacağını da şeffaf bir şekilde açıkladıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yeni normalleşme tedbirlerini sizlerle paylaşırken, şehirlerimizin, tedbirlere uyma derecelerine göre gelecekte hangi sınıfta yer alacaklarına kendilerinin karar vereceklerini de söylemiştik. Sağlık Bakanlığımız, salgının illerimizdeki seyrini yakından takip ediyor. Bugünkü Kabine Toplantımızda, son iki haftadaki gelişmelerin üzerinde etraflıca durduk.

Kimi illerimizde görülen nispi vaka yükselişlerine rağmen bu artışın hastaneye yatış, yoğun bakım ve entübe sayılarına sınırlı şekilde yansımasını da sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca aşılama yaygınlaştıkça, salgınla mücadelenin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Tedbirlere özellikle uyulmasıyla ilgili denetimleri daha sıkı şekilde yürüterek, süreci yakından takip edeceğiz.

Haberin Devamı

Tüm verileri göz önüne alarak, bugünkü toplantımızda, şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri takip etme kararı aldık. Milletimizin, yeni normalleşmenin ilk heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşünüyorum. İnşallah bundan sonra çok daha bilinçli ve dikkatli davranarak, bu meselenin üstesinden hep birlikte geleceğiz.